Περασε ο εφαρμοστικος νομος του μνημονιου

12:33 29/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου προς εφαρμογή του μνημονίου μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Σε σύνολο 283 βουλευτών «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 202 βουλευτές, «όχι» 80, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε...
παρών.
Επί των άρθρων 1 και 6, υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.
Στο άρθρο 2 «ναι» ψήφισαν επίσης 202 βουλευτές, 80 «όχι» ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Επί της τροπολογίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80 βουλευτές και ένας δήλωσε παρών. Την τροπολογία για την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για τα στατιστικά στοιχεία υπερψήφισαν 202 βουλευτές, 80 καταψήφισαν και ένας δήλωσε παρών.

Από τους διαγραφέντες της Νέας Δημοκρατίας «ναι» ψήφισαν οι Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αναστάσιος Καριπίδης, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Από τους πρόσφατα 23 διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της νέας δανειακής σύμβασης κατά την πρόσφατη ψηφοφορία, μόνον ο Χρ. Μαγκούφης άλλαξε την τοποθέτησή του ψηφίζοντας «ναι». Οι υπόλοιποι ψήφισαν «κατά» και στη σημερινή ψηφοφορία ενώ απόντες ήταν ο Γ. Παπαμανώλης και ο Σπ. Κουβέλης.

Από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πέντε ψήφισαν «ναι» αλλάζοντας τοποθέτηση, έξι επέμειναν στο αρχικό «όχι», ενώ δέκα ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

Με αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει - μεταξύ άλλων - τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού.

Αφορμή της έντασης στάθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, αλλά και οι αντιδράσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος που αφορά τις συντάξεις και ακόμη ότι δεν υπάρχει απολογισμός του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού.

Ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε και τα δύο, επικαλούμενος για το πρώτο διαφορετική αιτιολόγηση του Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ για το δεύτερο τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.

Απαντώντας σε ανάλογα επιχειρήματα κατά της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου που προέβαλαν ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να μην επιχειρούν κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και να μείνουν στην ουσία του ζητήματος, αναλογιζόμενοι ότι ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη καταστροφή.

«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα