Πως ειδαν οι ξενοι τα stress tests των ελληνικων τραπεζων

09:46 3/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Οι ξένοι αναλυτές με εκθέσεις τους που δημοσιοποιήθηκαν χθες, εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα των stress tests αποτελούν θετική είδηση, αλλά επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα δεν έχει ακόμη αρθεί...

Δεν αποτελούν έκπληξη, για την Goldman Sachs, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, όπως προέκυψαν μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης αυτών από την ΕΚΤ
το Σαββατοκύριακο.
Η Goldman Sachs σε ανάλυσή της χθες επισημαίνει πως το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ (στο βασικό σενάριο) και τα 14,4 δισ. ευρώ (στο δυσμενές σενάριο), δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά ίσως πρόκληση για κάποιες από τις τράπεζες.
Πώς είδαν οι ξένοι τα stress tests
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι νέοι κανόνες δίνουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια για να επιβάλει ζημίες στους ιδιώτες πιστωτές και να ενισχύσει τη θέση του ΤΧΣ. Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει ένα επιλεκτικό bail-in για τους πιστωτές, ακόμη και στην περίπτωση που διοχετευθούν δημόσια κεφάλαια σε προληπτική βάση στη δυσμενή περίπτωση και αφήνει το ΤΧΣ με πλήρη δικαιώματα ψήφου και αυξημένες εξουσίες στον τομέα της διακυβέρνησης.
Καλύτερα των εκτιμήσεων της JP Morgan ήταν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, σύμφωνα με ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία, στην οποία επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ήταν συνολικά θετικά για τον κλάδο.
Η Credit Suisse σε ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει πως ναι μεν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, συνεχίζουν όμως να χρειάζονται περισσότερα για να φύγει η αβεβαιότητα.
Το μεγαλύτερο μερίδιο από τα 4,4 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ), οφείλεται στην επανεκτίμηση των προβλέψεων που απαιτούνται για το οικιστικό real estate, όπου υπάρχει ένα σιωπηρό «κούρεμα» στα collateral, 25%. Εκτός αυτού, το collateral επαναξιολογήθηκε προς τα κάτω κατά 2,6 δισ. ευρώ, στη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης του πιστωτικού προφίλ.
Διαχειρίσιμα και εντός των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση της Wood & Company.
Τονίζει δε ότι τα stress tests σύμφωνα με το βασικό σενάριο, έλαβαν υπόψη την επιδείνωση στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και την αρνητική επίδραση των capital controls. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι τράπεζες φαίνονται στο breakeven (ή ελαφρώς κερδοφόρες) από το 2016 και μετά, αν και με αδύναμη ROE.
Η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους τα κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ που έδειξαν τα stress tests είναι credit negative, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας, σύμφωνα με τη Moody's, η οποία εκτιμά πως είναι πιθανή η χρήση πόρων του Δημοσίου και το «bail in» των ομολογιούχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα