Το μεσημερι η συγκεντρωση εργαζομενων στα νοσοκομεια ευαγγελισμος και αττικος

08:15 3/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Αττικόν για το πρόβλημα της υποστελέχωσης...
που οδηγεί σε κλείσιμο τμημάτων, το αδιέξοδο του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων στις ΜΕΘ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η αποχώρηση μικρού
αριθμού συμβασιούχων να οδηγεί σε κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων.

Οριακή η κατάσταση στο σύστημα υγείας

Στην παραδοχή ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι οριακή, προχώρησε σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός που μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, κάνοντας λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών αλλά για μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην υγεία, καθώς υπάρχουν πολύωρες αναμονές όχι μόνο στα επείγοντα αλλά και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και πως οι πολίτες επιβαρύνονται οικονομικά για να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία. «Πολλές φορές υφίστανται και εκμετάλλευση κατά τη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας και αυτό επίσης το ξέρουμε» τόνισε.

«Έχουμε την πολιτική βούληση και τη φιλοδοξία να την αλλάξουμε. Όχι ριζικά και γρήγορα, γιατί αυτό ξέρουμε δεν είναι εύκολο αλλά με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα. Σήμερα όντως είναι πάρα πολύ οριακή η κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο κ. Ξανθός μίλησε για τον διαρκή κίνδυνο μπλακ άουτ στην υγεία, κάτι που επισημαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, «αν δεν καταφέρουμε πολύ γρήγορα να προσθέσουμε μια κρίσιμη μάζα προσωπικού». Και εκτίμησε ότι θα δοθεί επιπλέον παράταση στους περίπου 1.000 εργαζόμενους που δόθηκε παράταση μέχρι τις 31/12, ενώ σχετικά με την ενίσχυση μόνιμων προσλήψεων στο σύστημα είπε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς υπήρχε ένα 9μηνο μη κανονικότητας για τη χώρα και όλα ήταν στον αέρα.

Οι ανάγκες στο σύστημα υγείας κάνουν λόγο για περίπου 25.0000 νοσηλευτές και 6.000 γιατρούς. Έχουν ήδη επικυρωθεί, όπως είπε ο υπουργός 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού από τον ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα αρχίσουν να διορίζονται από τις αρχές του 2016, ενώ επεσήμανε ότι έχει δοθεί η έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για περίπου 2.440 θέσεων εργασίας. Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε εξοπλισμό και κάποια μηχανήματα σε νοσοκομεία αναβαθμίζονται μέσα από δωρεές.

Ερωτηθείς για τα φαρμακεία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών ο υπουργός τόνισε ότι «με βάση τη συμφωνία που υπογράψαμε με τους δανειστές είχαμε την υποχρέωση να εκδώσουμε μια υπουργική απόφαση η οποία να ρυθμίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Άρα το πλαίσιο ήταν δεδομένο».

Επιδίωξη της κυβέρνησης «και θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε είναι αυτή η απελευθέρωση να είναι κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενη. Να μην είναι μια ανεξέλεγκτη άλωση της αγοράς φαρμάκου από επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αλλαγή που γίνεται είναι ότι πλέον άδεια ίδρυσης φαρμακείου μπορεί να πάρει και ένας μη φαρμακοποιός. Όμως με την προϋπόθεση ότι θα συσταθεί ΕΠΕ η οποία θα έχει κατ' ελάχιστο 20% ποσοστό συμμετοχής φαρμακοποιός» τόνισε.

«Όσον αφορά τα σημερινά φαρμακεία δεν αλλάζει τίποτα, τα οποία παραμένουν με την όποια νομική μορφή έχουν. Δεν επίκειται κάποιο κύμα δημιουργίας νέων φαρμακείων διότι πολύ απλά παραμένουν τα πληθυσμιακά κριτήρια, δηλαδή ανά 1.000 κατοίκους μπορεί να ιδρυθεί ένα φαρμακείο. Ήδη η φαρμακευτική αγορά σε αυτό το επίπεδο είναι κορεσμένη στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το στοίχημα είναι να ομαλοποιήσουμε τις πληρωμές μέσα σε μια κανονικότητα στη ροή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα ο ΕΟΠΥΥ να είναι πιο εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους παρόχους και συνέχισε ότι «αυτό θα άρει το κλίμα ασφυξίας που έχουν σήμερα τα φαρμακεία».

Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ο υπουργός ανέφερε ότι εκεί υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας καθώς «ένας μεγάλος όγκος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι φάρμακα που απλώς δεν αποζημιώνονται και άρα πρέπει να διατίθενται από το φαρμακείο». Σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΦ θα ελεγχθεί εκ νέου η λίστα αυτή «ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα στα οποία πραγματικά χρειάζεται επίβλεψη επιστημονική θα πωλούνται στο φαρμακείο».
Keywords
Τυχαία Θέματα