Σήμερα η ψηφοφορία για το επιτελικό κράτος

09:19 6/8/2019 - Πηγή: Fimotro
Πριν την ψηφοφορία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός

Ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, στις 19:00 το απόγευμα και αναμένεται να απαντήσει στην κριτική που άσκησε χθες, Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό Γραμματέα, τα άρθρα για τους Γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο σχέδιο που έχει είναι η άλωση του κράτους και πως αντί για αξιοκρατική στελέχωση του δημοσίου από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, θα στελεχώσει το δημόσιο από μητρώο στελεχών της ΝΔ.

Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: Κρατάω τη δήλωσή σας

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει. «Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές», είπε ο υπουργός.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της Κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους.

Προβλέπει ανάμεσα στα άλλα ότι:

– Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέρχεται τακτικά, όχι για να νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά για να καταρτίζει ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία. Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται -μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί»- από την Προεδρία της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Θα αντιμετωπίζονται, έτσι, άμεσα και ριζικά, τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και θα αποτρέπονται καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις.

-Γιατί για πρώτη φορά γίνονται συγκεκριμένα βήματα που διασφαλίζουν ότι το Δημόσιο δεν θα λειτουργεί ως λάφυρο του κυβερνώντος κόμματος. Για το σκοπό αυτό: Καθιερώνεται υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προέρχεται από τα στελέχη του Δημοσίου και θα είναι αρμόδιος για τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Παράλληλα, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα στο ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ανατίθεται η σχετική ευθύνη/αρμοδιότητα στο Γενικό Διευθυντή. Ενδεικτικό της βούλησης της Κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση, είναι και το γεγονός ότι διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

-Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων. Καταργείται -στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης- η θέση του Γενικού Γραμματέα στο ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος- και ανατίθεται η σχετική ευθύνη/αρμοδιότητα στο Γενικό Διευθυντή που είναι υπηρεσιακό στέλεχος και δεν τοποθετείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα