Σοιμπλε: δε θα ειναι ευκολο για τον νεο ελληνα υποικ να βρει λυση...

22:00 6/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Να καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις στους δανειστές της κάλεσαν την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργών Οικονομικών Μισέλ Σαπέν...
και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια ημέρα μετά το σαρωτικό «όχι» που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα από την Πολωνία, στο πλαίσιο
της συνάντησής τους με τον Πολωνό ομόλογό τους, οι κ.κ. Σαπέν και Σόιμπλε τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν αύριο σαφείς προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής και του νέου κρίσιμου Eurogroup για την χώρα μας, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η απάντηση της ΕΕ στην ελληνική κρίση θα πρέπει να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης. Ο κ. Σαπέν είπε ακόμη ότι η «σωστή απάντηση» στην αντιμετώπιση της κρίσης θα ήταν περισσότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το Βερολίνο σέβεται την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη αρκέστηκε στο να πει ότι ποτέ δεν είχε προσωπικά προβλήματα με τον απερχόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, απλώς «είχε απόψεις με τις οποίες διαφωνούσαμε».

«Ο όποιος διάδοχός του δεν θα είναι σε εύκολη θέση να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Εurogroup για τα δύσκολα προβλήματα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.
Φωτογραφία από την συνάντηση

«Βοήθεια για την Ελλάδα μόνο με τρίτο Μνημόνιο»
Νωρίτερα την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σχολίασε ότι «βάση για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η συνθήκη του ESM», υπογραμμίζοντας ότι μόνο πάνω σε αυτή τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα καλείται, ουσιαστικά, να συμφωνήσει σε ένα τρίτο Μνημόνιο με τους δανειστές της, ασχέτως εάν το χθεσινό «όχι» στο δημοψήφισμα έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι η άτεγκτη στάση των πιστωτών μπορεί να καμφθεί.

Ο κ. Γιέγκερ υπενθύμισε, μάλιστα, πως το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό» σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου, εξήγησε: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Καγκελαρία: Η πόρτα παραμένει ανοιχτή
Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε πως η πόρτα για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτή και ότι Γερμανία περιμένει προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ακόμα πως οι συνθήκες με την Αθήνα δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί: «Δεν υπάρχει ακόμα βάση για νέες διαπραγματεύσεις».

Το κούρεμα του χρέους δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων για εμάς, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ: «Δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση του χρέους».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση Βαρουφάκη, δήλωσε πως «οι θέσεις και όχι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικές για τη Γερμανία».
Keywords
Τυχαία Θέματα