Στον “αέρα” τα μισά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η εύθραυστη ισορροπία στην πραγματική οικονομία που δημιουργούν σωρευτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο του 3ου διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ, σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Future of Retail 2040».
Στην προβληματική του Webinar τέθηκαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία
Ενότητα Προτάσεις για την αντιμετώπιση του Ιδιωτικού Χρέους
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα μέτρα που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας και αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες της. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ελληνική οικονομία άντεξε. Το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται να κλείνει με ύφεση γύρω στο 8%. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκράτηση της ανεργίας. Τα λουκέτα ήταν περιορισμένα και με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης τουλάχιστον αυξάνονται οι ιδιωτικές καταθέσεις με ό,τι σημαίνει αυτό για την κατανάλωση μετά την πανδημία. Έχουν ληφθεί συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 27 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον μέτρα θα είναι 8,5 δις ευρώ, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021, και συνολικά στα 35,6 δισ. ευρώ για την διετία. Διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, με την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από την κρίση».
Η κα Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Όσο δεν αντιμετωπίζεται η νέα γενιά χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία θα περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, θα έχει ραγδαίες συνέπειες στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα, θα επισείει κίνδυνο γενικευμένων πτωχεύσεων, ιδίως για πολίτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων Για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προτείνουμε πλήρη διαγραφή τόκων και κούρεμα βασικής οφειλής κλιμακωτά, ανάλογα με τα ποσοστά απώλειας εισοδήματος. Για τις οφειλές τουλάχιστον προς τη ΔΕΗΔΕΗ +2,31%, ένα σχήμα το λιγότερο 24 δόσεων. Για τις επιταγές χρειάζεται ένα ταμείο επανεκκίνησης, ώστε την επομένη της άρσης του λοκ-ντάουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους. Εφάπαξ ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τις δαπάνες διαβίωσης των οικογενειών τους».
Ο κος Μιχάλης Κατρίνης, Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: «Οι αναστολές δανείων συγκράτησαν λίγο το πρόβλημα, ωστόσο σήμερα πάνω από το 90% των αναστολών δανείων έχει λήξει. Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών δανείων που δόθηκαν ήταν σε μεγάλες επιχειρήσεις και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ακόμα και στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας πρόσβαση σε δάνεια έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις, δηλαδή μόλις το 4% των επιχειρηματικών κωδικών. Το 70% των ποσών ενίσχυσης μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 2021 πρέπει να είναι μη επιστρεπτέο. Χρειάζεται ένα ειδικό τραπεζικό εργαλείο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Να ισχύσει ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών με 30% κούρεμα για εφάπαξ πληρωμή».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κος Γιώργος Καρανίκας τόνισε: «Θέλουμε να μεταφέρουμε την αγωνία, ακόμα και την απόγνωση των συναδέλφων μας σχετικά με το ιδιωτικό χρέος. Είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα. Οι μικρομεσαίες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, ενδεχομένως, να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες. Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα. Επιπλέον είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο».
Ενότητα Ιδιωτικό χρέος και μικρές επιχειρήσεις
Ο κος Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ υπογράμμισε: «Οι κλάδοι που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι όσοι προϋποθέτουν την ανθρώπινη επαφή και εξυπηρέτηση (τουρισμός, εμπόριο κ.ά.). Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους».
Ο κος Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής και Chair Of International Banking Law and Finance σημείωσε: «Η κρίση υγείας είναι συστημική και αφορά όλες τις οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου. Οι λύσεις που μπορεί να προταθούν για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους δύνανται να εστιάσουν α) στη φορολόγηση του πλεονάσματος του κύκλου εργασιών όσων επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και β) στην αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου “factoring” (προεξόφλησης), με κριτήρια ωστόσο που θα εγγυώνται τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων (πχ χρήση κοινής ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας)».
Ο κος Πάνος Λιαργκόβας, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Πρόεδρος ΚΕΠΕ τόνισε: «Το τοπίο μετά την πανδημία θα μοιάζει με τοπίο μετά από πόλεμο. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα γίνει οξύτερο μετά τη λήξη αναστολής των πληρωμών. Ωστόσο, η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν είναι μόνη. Την επόμενη ημέρα τράπεζες και επενδυτές διεθνώς θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν οικονομίες και επιχειρήσεις με πολύ υψηλότερο χρέος, Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η κατάρτιση αξιόπιστου Σχεδίου το οποίο θα εγγυάται την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και την προστασία των εργαζομένων».
Ο κος Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton Greece δήλωσε: «Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σίγουρα θετικό βήμα αλλά είναι απαραίτητο να συνοδευτεί και από προσλήψεις στις επιχειρήσεις. Η διέξοδος στο ιδιωτικό χρέος θα πρέπει να αναζητηθεί στην επιτάχυνση της εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω τραπεζών, στην υιοθέτηση μιας πιο γενναίας αντιμετώπισης των ανεπίδεκτων χρεών, στη συμμετοχή του δημοσίου στην εξυγίανση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην εξασφάλιση της συνεργασίας των οφειλετών υπό το νέο νομικό πλαίσιο αλλά και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης (>3%)».
Η κα Βάλια Αρανίτου, Αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ ανέφερε: «Η πανδημία αναμένεται να οξύνει τον κίνδυνο του χρέους τόσο για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜμΕ, όσο και για τα νοικοκυριά και επομένως να λειτουργήσει ως επιταχυντής ενός νέου κύκλου οικονομικής ύφεσης επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές μιας βιώσιμης εξόδου από την πανδημική κρίση. Στην Ελλάδα το ιδιωτικό χρέος (ήτοι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΑΑΔΕ, ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα και ασφαλιστικά ταμεία) ανέρχεται περίπου στα 234 δις ευρώ, δηλ. το 127,5% του ΑΕΠ».
The post Στον “αέρα” τα μισά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τα κομμωτήρια είναι ανοιχτά
- Εξαντλήθηκαν μέσα σε 24 ώρες 3.000 οχήματα Hyundai Ioniq 5
- Lockdown – Χαρδαλιάς: Tι θα ισχύει για το ΚΤΕΟ και τους γάμους
- Σεισμός – Αγιος Παίσιος : «Σας κούνησε γερά δηλαδή! Σας ξύπνησε όμως;»
- Επόμενα επεισόδια των Άγριων Μελισσών: Δύο ζευγάρια σε “πόλεμο”. Ποιος θα κερδίσει;
- Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Χρόνιο άγχος και νευρωτισμός συνδέονται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
- Κώστας δόξας: μήνυση για ξυλοδαρμούς από την πρώην συζυγό του
- Lockdown: Οι νέες περιοχές που μπαίνουν σε “βαθύ κόκκινο” – Οι περιοχές που είναι στα όρια συναγερμού
- Ο ΕΟΦ ανακαλεί τη διάθεση και διακίνηση αλκοολούχου τζελ χεριών
- Επίδομα γέννησης: Ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Κώστας δόξας: μήνυση για ξυλοδαρμούς από την πρώην συζυγό του
- Σταϊκούρας: οι τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων σε μμε
- Συνελήφθη φυγόποινος για εξαπάτηση δεκάδων ηλικιωμένων στην αθήνα
- Στον “αέρα” τα μισά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Ο εοφ ανακαλεί γνωστό τζελ χεριών από την αγορά
- Πρίγκιπας φίλιππος: μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό νοσοκομείο του λονδίνου
- Πότε και πώς το τχς θα μπαίνει σε αυξήσεις κεφαλαίου
- Πληρώνονται 123.869 δικαιούχοι της επιστρεπτέας 6
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Στον “αέρα” τα μισά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Πότε και πώς το τχς θα μπαίνει σε αυξήσεις κεφαλαίου
- Πληρώνονται 123.869 δικαιούχοι της επιστρεπτέας 6
- Ο εοφ ανακαλεί γνωστό τζελ χεριών από την αγορά
- Κώστας δόξας: μήνυση για ξυλοδαρμούς από την πρώην συζυγό του
- Πρίγκιπας φίλιππος: μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό νοσοκομείο του λονδίνου
- Συνελήφθη φυγόποινος για εξαπάτηση δεκάδων ηλικιωμένων στην αθήνα
- Σταϊκούρας: οι τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων σε μμε
- Στήριξη και τους επόμενους μήνες ζητά ο τουρισμός
- 2.215 κρούσματα, 451 σε μεθ, 32 θάνατοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Γερμανία σε Τουρκία: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας – Εάν απειληθεί θα υπάρξει απάντηση
- Επίσκεψη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Πολεμικό Μουσείο
- Ρεσιτάλ καταστολής – Διέλυσαν με αύρα και χημικά συγκέντρωση για τον Κουφοντίνα (video και φωτο)
- Πανελλαδικές: Αιτήσεις-δικαιολογητικά για συμμετοχή αποφοίτων στις Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ
- Σεισμός στην Ελασσόνα: Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων στις πληγείσες περιοχές
- Επόμενα επεισόδια των Άγριων Μελισσών: Δύο ζευγάρια σε “πόλεμο”. Ποιος θα κερδίσει;
- Κι όμως! Μαγειρεύεις λάθος τα ζυμαρικά! Τα 4 λάθη που κάνεις
- Έφη Αχτσιόγλου: Τέσσερις προτάσεις για την επιβίωση και την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Χορεύοντας με τους “σπάνιους” και στην Βοιωτία
- Εισαγγελέας: Να απορριφθεί ως αβάσιμο το αίτημα Κουφοντίνα - Του χορηγείται ορός ενυδάτωσης