Συγκρινουν γερμανους με ελληνες και επιμενουν για τους πλειστηριασμους οι δανειστες...

21:00 4/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα «ποντάρει» ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης έτσι ώστε να εγκριθεί ...
από το Eurogroup η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 2 δισ. και στη συνέχεια, να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Ως «πρώτο πολιτικό τεστ» χαρακτηρίζει ο αξιωματούχος το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς η έκβαση του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του προγράμματος, με μια μη συμφωνία να σηματοδοτεί μια νέα περίοδο καθυστερήσεων και αψιμαχιών μεταξύ κυβέρνησης
και Θεσμών.

Μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος βλέπει ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να δηλώνει ανήσυχη αυτή τη στιγμή για την εκταμίευση της υποδόσης εντός του χρονικού πλαισίου.

Στόχος των Θεσμών είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ομάδων εργασίας πριν το Eurogroup τη Δευτέρα. Σε αυτή τη κατεύθυνση οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέσα στο σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να αξιολογήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος το Eurogroup και να αποφασίσει στην εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Η συζήτηση του Eurogroup της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα, όπου όπως είναι γνωστό θα συζητηθεί η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος, εστιάζοντας στα ακανθώδη ζητήματα, δηλαδή τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τον καθορισμό ελάχιστης τιμής των γενοσήμων και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας όπου όπως αναφέρει ο ανώτατος αξιωματούχος, οι Θεσμοί διαφωνούν έντονα με την ελληνική κυβέρνηση. Η διαφορά τους έγκειται στον χαρακτηρισμό των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας που χρήζουν προστασίας από πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Θεσμοί εκτιμούν πως τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για το επίπεδο εισοδήματος που πρέπει να έχει μια οικογένεια για να χαρακτηριστεί «ευπαθής», είναι αντίστοιχα με το μέσο γερμανικό εισόδημα.

Στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σχεδόν σίγουρη θεωρεί ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τη μη κάλυψη όλων των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από ιδιωτικούς φορείς και συνεπώς, τη συμμετοχή των δεσμευμένων κεφαλαίων του ESM ύψους 10 δις.

Παράλληλα, η δομή της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από διαφορετικές παραμέτρους, που θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό, το ποσοστό των συντάξεων επί του προϋπολογισμού, και η ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Τέλος οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα