Συνεχως περισσοτεροι φοροι για ελευθερους επαγγελματιες και επιχειρησεις

Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού τα καθαρά εισοδήματά τους θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με φόρο 26%. Μάλιστα αν τα εισοδήματα υπερβαίνουν τις...

50.000 ευρώ, τότε στο ποσό του εισοδήματος που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο ποσό του φόρου θα υπολογίζεται και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ έχουν καταργηθεί
όλες οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν στο παρελθόν (ενοίκια κατοικίας, τόκοι δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ασφάλειες ζωής, φροντιστήρια κ.λπ.).
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση με τις επαγγελματικές δαπάνες που θα παρουσιάσουν στην εφορία. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν ακόμη το χρονικό περιθώριο να κόψουν κάποιο τιμολόγιο που θα θεωρηθεί επαγγελματική δαπάνη και θα τους γλιτώσει από φόρο. Κάθε επαγγελματίας μπορεί να μειώσει το κέρδος του, μέσω των δαπανών που μπορεί να καταχωρίσει στα βιβλία του τα οποία προβλέπονται από τον νόμο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, γιατί τότε δεν θα το γλιτώσει το 26%, ακόμη και αν έχει ζημιές στην επιχείρησή του.
Βασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο, λογαριασμός κ.λπ.) αλλά και η δαπάνη αυτή θα πρέπει να είναι παραγωγική για την επιχείρηση. Αφορά, δηλαδή, δαπάνη που πραγματοποιείται για την επίτευξη κέρδους, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Aυξημένοι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Ηλίας Xατζηγεωργίου, ορισμένες από τις δαπάνες που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι επαγγελματίες να καταχωρίζουν στα βιβλία τους, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους είναι οι εξής:
1 Ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ- ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.): Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί μέσα στο διαχειριστικό έτος θα καταχωρίζονται κανονικά στα βιβλία της επιχείρησης και θα αυξάνουν τα έξοδά της.
Aυξημένοι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
2 Τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου, οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. καταχωρίζονται κανονικά στα έξοδα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του, τότε θα μπορεί να εκπίπτουν τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ' αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.
3 Κινητό τηλέφωνο: μπορεί να καταχωρίζεται στα έξοδα της επιχείρησης, όμως έξοδο θα λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως των αριθμό εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση (π.χ. εάν ένας επαγγελματίας δεν έχει προσωπικό αλλά έχει 2 κινητά θα εκπίπτει το 50% της αναλογίας της δαπάνης).
Aυξημένοι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
4 Δαπάνες για Ι.Χ. αυτοκίνητο: όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει στην κατοχή του Ι.Χ αυτοκίνητο μπορεί να εκπίπτει κατά περίπτωση δαπάνες για αυτό όπως βενζίνες, service κ.λπ., βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει το ΦΠΑ των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης. Όλα αυτά ισχύουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι νοικιασμένο ή το έχουμε στην κατοχή μας μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
5 Δαπάνες για δίκυκλα εκπίπτουν στο σύνολό τους, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο επαγγελματίας έχει κάποιο δίκυκλο στην κατοχή του.
6 Δαπάνες ταξιδιού: εάν ο επαγγελματίας έχει κάποιο πελάτη ή προμηθευτή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Ελλάδας θα μπορεί να περνάει στα έξοδά του, τα έξοδα του ταξιδιού.
Aυξημένοι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
7 Αγορές πάγιων: η δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (Η/Υ, laptop, αυτοκίνητο, μηχανάκι, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λπ.) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Βέβαια εδώ ισχύει η διαδικασία των αποσβέσεων, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το είδος του πάγιου, όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση εάν το πάγιο είναι αξίας έως 1.500 ευρώ να μπορεί να γίνεται ολική απόσβεση μέσα στη χρονιά.
Αλλα έξοδα
Άλλες βασικές δαπάνες που δεν πρέπει να ξεχνιούνται είναι η γραφική ύλη, τα χαρτικά, τα έξοδα αποστολής εγγράφων, τα έξοδα μετακίνησης, τα αναλώσιμα, η μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής. Βασικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όλοι οι επαγγελματίες είναι ότι από 1η Ιανουαρίου 2014 υπάρχουν κάποιοι βασικοί περιορισμοί στα έξοδα που θα μπορούν να εκπίπτουν οι επιχειρήσεις.
Ο νόμος προβλέπει ότι από 1 Ιουλίου 2014, δεν θα εκπίπτουν οι δαπάνες και οι αγορές αγαθών που το τιμολόγιο αυτών είναι άνω των 500 ευρώ συνολικά και η πληρωμή του προμηθευτή δεν έχει γίνει μέσω τράπεζας (κατάθεση, μεταφορά, επιταγή κλπ). Ακόμα δεν εκπίπτουν σε καμία περίπτωση τα πρόστιμα, οι φόροι, οι έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, και το «χαράτσι» που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων της επιχείρησης που δεν έχουν πληρωθεί μέσα στη χρονιά. Επίσης για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται, το ποσό της δαπάνης που αναγνωρίζεται για έξοδα που αφορούν δαπάνες για οργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, όσο και για έξοδα για διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, σίτισης και διαμονής φιλοξενούμενων προσώπων. Το ποσό της δαπάνης που αναγνωρίζεται γι' αυτό τον σκοπό περιορίζεται μόνο στα 300 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα και με την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνά το 0,5% του ετήσιου τζίρου.
Σημειώστε ακόμη ότι δεν αναγνωρίζονται τα έξοδα που πραγματοποιούνται από πρόσωπα ή εταιρείες που είναι φορολογικοί κάτοικοι κρατών που δεν είναι συνεργαζόμενα με τη χώρα μας ή υπόκεινται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι το έξοδο αυτό είναι πραγματικό και δεν έγινε με σκοπό την αποφυγή φορολογίας. Μέσα στα κράτη που αφορούν την κατηγορία αυτή είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία.
Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες
Η εφορία ξεκαθαρίζει το τοπίο και καταγράφει τα έξοδα που απορρίπτονται
Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) ξεκαθαρίζεται ότι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων δεν εκπίπτουν οι ακόλουθες δαπάνες:
Τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος για την πλησιέστερη χρονική περίοδο πριν την ημερομηνία δανεισμού.
Κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.
Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Προβλέψεις για διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων εκτός ορισμένων.
Πρόστιμα και ποινές, περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων.
Η παροχή ή λήψη αμοιβών σε χρήμα ή είδος που συνιστούν ποινικό αδίκημα.
Ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλεται για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον ΚΦΕ, καθώς και ο ΦΠΑ που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως ΦΠΑ εισροών.
Το τεκμαρτό μίσθωμα σε περίπτωση ιδιόχρησης κατά το μέτρο που υπερβαίνει το 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Οι δαπάνες για την οργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων που αφορούν στη σίτιση και διαμονή πελατών ή εργαζομένων της κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το 0,5% επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης.
Οι δαπάνες για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, σίτισης και διαμονής φιλοξενούμενων προσώπων κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό 300 ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το 0,5% επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης.
Οι δαπάνες ψυχαγωγίας. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που η επιχειρηματική δραστηριότητα του φορολογούμενου έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας και οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής.
Προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες
Το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του ΚΦΕ, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους - μέλους.
Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία ακινήτων
«Κρυφές» επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων
Της Μαρίας Βουργάνα
Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Από το επόμενο έτος περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν ένα νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία που έχουν στη κατοχή τους, ενώ την ίδια ώρα επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ή κατασκευή κατοικιών, μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης από το 8%-10% στο 3% και ταυτόχρονα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις. Μάλιστα ο φόρος υπεραξίας, θα επιβαρύνει τον πωλητή και προσδιορίζεται στο 15% της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου.
Πιο συγκεκριμένα το νέο σκηνικό στη φορολογία των ακινήτων συνθέτουν οι εξής αλλαγές:
1 Επιβολή νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Με την τρόικα να αμφισβητεί ότι η εισπραξιμότητα του νέου φόρου θα φθάσει το 82% και την «τρύπα» στα έσοδα του φόρου να έχει ανοίξει στα 380-400 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών «σβήνουν-γράφουν» τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται ότι με τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων και τη διατήρηση του ΦΑΠ για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, το 5% των φορολογουμένων ή 290.000 ιδιοκτήτες, θα πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με φέτος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου οκτώ στους δέκα φορολογουμένους θα έχουν ελαφρύνσεις, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 15%, η φορολογική επιβάρυνση θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.
Το νομοσχέδιο για τον διπλό φόρο στα ακίνητα, ακόμα και μετά τις αλλαγές, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα πυρά βουλευτών της συγκυβέρνησης που πιέζουν για νέες διορθώσεις πριν φτάσει στη Βουλή. Μάλιστα ο βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Μαρκόπουλος, με δηλώσεις του ανέφερε ότι εξετάζεται μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, αίτημα το οποίο έχει θέσει μερίδα κυβερνητικών βουλευτών, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα «περάσει» η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς δημιουργούνται περαιτέρω απώλειες εσόδων. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως μετά τη σύνταξη του νομοσχεδίου στη νέα του μορφή, θα ακολουθήσει νέος γύρος ζυμώσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες διορθώσεις.
2 Μείωση φόρου μεταβίβασης. Στο 3% μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα ανέρχεται στο 8% για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για υψηλότερης αξίας μεταβιβάσεις ακινήτων. Με τη μείωση το φορολογικού συντελεστή ελαφρύνονται φορολογικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Για παράδειγμα, κατά την πώληση ακινήτου αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης- για τον αγοραστή- φτάνει σήμερα τα 9.600 ευρώ. Μετά τη μείωση ο φόρος θα περιοριστεί σε 3.000 ευρώ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περαιτέρω αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων με κατάργηση σειράς τελών υπέρ τρίτων στις αγοραπωλησίες (φόροι και έξοδα για ΟΤΑ, δικηγόρους κ.ά.). Ακόμη από 1ης Ιανουαρίου 2014 γίνεται προαιρετική η παράσταση δικηγόρου κατά την υπογραφή συμβολαίων.
3 Φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Όλοι όσοι θα πουλήσουν ακίνητο μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς». Η τιμή πώλησης είναι αυτή που αναγράφει το συμβόλαιο. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική.
Η υπεραξία μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια διακράτησης του ακινήτου ως εξής:
Από 1 έως πέντε χρόνια έκπτωση 5%
Από 5 έως 10 χρόνια έκπτωση 13%
Από 10 έως 15 χρόνια, έκπτωση 21%
Από 15 έως 20 χρόνια, έκπτωση 27%
Από 20 έως 25χρόνια, έκπτωση 34%
Πάνω από 25 χρόνια, έκπτωση 39%
Δεν καταλογίζεται φόρος αν η υπεραξία μετά τις μειώσεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
Ο φορολογούμενος να έχει διακρατήσει τα ακίνητα για τουλάχιστον πέντε χρόνια και
Να μην έχει πραγματοποιήσει άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.
Εφόσον η υπεραξία από την πώληση του ακινήτου υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος τότε θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να καταβληθεί φόρος. Δηλαδή, η διάταξη ευνοεί τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Με δεδομένη την καθίζηση των τιμών την τελευταία πενταετία, ο φόρος υπεραξίας εκτιμάται πως θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις, ενώ ελάχιστη θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες η συμβολή της μείωσης του φόρου μεταβίβασης στην αναθέρμανση της αγοράς, δεδομένου ότι είναι πρακτικά «νεκρή». Το περασμένο έτος τα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν μόλις 201 εκατ. ευρώ όταν πέντε χρόνια νωρίτερα έφταναν το 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 έγιναν 148.125 αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ δύο χρόνια αργότερα, έχοντας ξεσπάσει η κρίση, τα νέα συμβόλαια δεν έφτασαν συνολικά ούτε στις 80.000. Αντίστοιχη «βουτιά» έκαναν και τα έσοδα του Δημοσίου από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το 2007 εισπράχθηκε 1 δισ. ευρώ, το 2008 περίπου 895 εκατ. ευρώ, περιορίστηκαν σε 603 εκατ. το 2009, σε 554 το 2010, σε 399 εκατ. το 2011, ενώ το περασμένο έτος τα έσοδα άγγιξαν τα 201 εκατ. ευρώ.
4 Επανέρχεται το «πόθεν έσχες». Από την 1η Ιανουαρίου 2014 επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ή κατασκευή ακινήτων, αφού στο τέλος του έτους λήγει η απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, οικοπέδου, αγροτεμαχίων κ.λπ.) και για την ανέγερση οικοδομής ή πισίνας.
Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε ανασταλεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και επανέρχεται πλέον από την 1 Ιανουαρίου 2014.
Με την επαναφορά του «πόθεν έσχες» κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» βοήθησε κυρίως τους φορολογουμένους που διέθεταν ρευστό και προχώρησαν στην αγορά ακριβών κατοικιών και τους γονείς που βοηθούν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν στέγη, καθώς η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του έτους και στον φόρο για δωρεές ή γονικές παροχές μετρητών, τα οποία προορίζονταν για αγορά ακινήτων.
Ποιοι επιβαρύνονται με το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
Ενας φόρος ανά ακίνητο και ένας συμπληρωματικός όπως ο σημερινός ΦΑΠ
Το νέο σχέδιο φορολογίας των ακινήτων, το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ειδικότερα:
1 Κύριος φόρος: Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Πλήρη απαλλαγή θα προβλέπεται για τα κτίσματα που προορίζονται για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.
Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.
Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις. Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5. Ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα καταργείται.
2 Συμπληρωματικός φόρος. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Keywords
φοροι, συγκεκριμένο, τσμεδε, δεη, οτε, ευδαπ, ΦΠΑ, leasing, ελλαδα, laptop, ξεχνιούνται, τραπεζες, κυπρος, εοχ, τροικα, φαπ, βουλη, νέα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, ΟΤΑ, βιβλια, μετρο, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, οαεε, χαρατσι δεη, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, 600 δις, φορολογια 2013, δεη πληρωμη, ημερομήνια, ακινητα, αυτοκινητο, αφορολογητο, βουλγαρια, δανεια, εδρα, ευδαπ, εφορια, θαλασσα, κινητα, πλαισιο, τα νεα, τηλεφωνο, τσμεδε, υλη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αγορα, αυξηση, αξιζει, ασφαλειες, αφορολογητο οριο, βρισκεται, γινει, γινεται, γονεις, γυρος, δηλωσεις, δικυκλο, διπλο, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εξοδα, εοχ, ερχονται, ετος, ζωης, ιδια, ειδος, ισχυει, θερμοκηπια, κινητο, κυρια, κλιμακα, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, ληψη, μειωση, μισθοδοσια, μορφη, νομικη, ξεχνιούνται, εξοφληση, οικοπεδα, οκτω, παιδια, πιθανοτητες, υπογραφη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταξη, σπιτι, σιτιση, σχεδιο, τεκμηριο, τιμη, φαπ, φυσικα, φτανει, φυσικο, φορολογικη, φορολογια, φροντιστηρια, φορα, χρημα, αγορες, κυβικα, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, laptop, ομαδες, πληροφοριες, πωληση
Τυχαία Θέματα