Τα αγκαθια παραμενουν στα πανεπιστημια μας

12:23 5/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η «έγκαιρη αποκλιμάκωση» εντάσεων ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου φθινοπώρου ήταν ανάμεσα στους στόχους τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές που επέφερε στον νόμο-πλαίσιο 4009/11 όσο και πρυτάνεων, οι οποίοι...
σε δημόσιες δηλώσεις τους παρουσιάζονται «πολύ πιο ήπιοι» σε σχέση με το κλίμα που επικράτησε στην προ ημερών έκτακτη Σύνοδό τους.
«Οχι νέο λάδι σε μια φωτιά που καίει» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ», πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πρυτάνεις
που δεν αποκλείουν ακόμα και την περίπτωση παραίτησης θεωρώντας ότι τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ θα οξυνθούν το φθινόπωρο –μεγάλο «αγκάθι» η διαχείριση των φοιτητικών εστιών που περνά στα ιδρύματα– ενώ, παρά τις αλλαγές, η εφαρμογή του νόμου εκτιμάται ότι θα βρει αντιστάσεις. Και αυτό λόγω αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μέσω των φοιτητικών νεολαιών τους.
Από την άλλη οι αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου» κρίνονται από πολλούς ως οπισθοδρόμηση και επικράτηση των συντεχνιών.
Ειδικότερα, με τις αλλαγές στον νόμο το υπουργείο Παιδείας επιτυγχάνει τη συναίνεση με μία μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών και πρυτάνεων που αντιδρούσαν ζητώντας «αλλαγές στον νόμο ώστε να γίνει λειτουργικός». Είναι ενδεικτικό ότι οι τελικές αλλαγές συνέκλιναν με τα κύρια αιτήματα της Συνόδου Πρυτάνεων και της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Ενδεικτικά, ο κοσμήτορας θα εκλέγεται (αντί να διορίζεται), το Τμήμα θα παραμείνει η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ (αντί της Σχολής), ενώ οι πρυτάνεις θα εξαντλήσουν τη θητεία τους (έως τον Αύγουστο του 2014 ή του 2015, κατά περίπτωση) αναλαμβάνοντας παράλληλα την αρμοδιότητα διενέργειας εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος – το νέο όργανο που προκάλεσε και τις εντονότερες αντιδράσεις.
Με τη συναίνεση αυτή γίνονται σαφώς πιο διακριτές οι γραμμές ανάμεσα στα μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας (πανεπιστημιακοί, φοιτητές) που ζητούσαν «βελτιωτικές αλλαγές» στον νόμο 4009, και τους «σκληροπυρηνικούς» που εξακολουθούν να ζητούν πλήρη κατάργησή του μην αποκλείοντας αντιδράσεις όπως συνέβη την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, κατά τη διενέργεια εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος.
«Οι αλλαγές ήταν αναγκαίες αφενός για να λειτουργήσουν τα ιδρύματα και αφετέρου, για να συσπειρωθούν όλες οι πραγματικά μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στην προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να συμβάλει στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την Ελλάδα. Μετά τις παραπάνω αλλαγές δεν δικαιολογείται με τίποτε η διατήρηση εντάσεων στον χώρο των πανεπιστημίων» δήλωσε στην «Κ» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη σημεία για τα οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα εγείρει ενστάσεις. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα η πρόβλεψη ότι μεταξύ των υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων το Συμβούλιο Ιδρύματος επιλέγει τρεις, εκ των οποίων θα αναδειχθεί ο νικητής με μυστική ψηφοφορία των διδασκ
Keywords
Τυχαία Θέματα