Βενιζελος: "η διασωση της ελλαδας δεν εχει ολοκληρωθει"

H Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η προσπάθεια διάσωσης της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ζήτησε να...
υπάρξει «συστράτευση τώρα», καθώς «στις 16 Ιανουαρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα». «Η χώρα ταπεινώνεται, υπάρχει πρόβλημα διεθνούς υπερηφάνειας
της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Το πιστεύω αυτό γιατί έχω την προσωπική εικόνα των διαπραγματεύσεων και ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό εφόσον οι εταίροι μας σεβαστούν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε).
«Ο κάθε καταθέτης μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», πρόσθεσε και ζήτησε να διαμορφωθεί «ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στη χώρα».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, εάν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολα διλήμματα τα οποία τέθηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Το βασικό δίλημμα είναι «αν θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ με μεγάλο κόστος, με ρυθμό ύφεσης που δεν συνηθίζεται σε ειρηνικές περιόδους και δραματική αύξηση της ανεργίας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι «η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση, δραστική μείωση περιουσιών και εισοδημάτων, καθώς και συνέπειες για το κοινωνικό, το οικονομικό και ενδεχομένως για το πολιτειακό σύστημα».
«Είναι θαύμα το πώς καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε σε δημοσιονομικό επίπεδο», ανέφερε, συνδέοντας την δημοσιονομική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 με την ύφεση που δυσκολεύει κατά πολύ την προσπάθεια αυτή.
«Εχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, όχι απλά ο πολιτικός, ο οικονομικός και ο δημοσιονομικός», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα». Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα σημείωσε ότι «αυτό φαίνεται στις εκροές των καταθέσεων».

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για έλλειμμα πειστικών και εφαρμόσιμων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «αυτοπροστασία», όπως είπε, της ευρωζώνης.

«Οι πολίτες αναρωτιούνται αν οι θυσίες αυτές αξίζουν το κόπο αφού δεν γνωρίζουμε αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα και να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αγορές οι οποίες επιτίθενται όπου διαπιστώνουν θεσμικό κενό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε, ότι το θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνο από το οικονομικό.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι «είναι το αποτέλεσμα επιπόλαιας και ρηχής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών» και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν από την αρχή της κρίσης
Keywords
Τυχαία Θέματα