Βενιζελος: "θανασιμος κινδυνος για την ελλαδα σε μια ευρωπη που παραπαιει"

Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί να είμαστε συνεπείς και θα διορθωθούν αδικίες, ενώ για το 2013, το 2014 και το 2015, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε ερώτηση αν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για την κάλυψη των...
7 δισεκατομμυρίων ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος
απάντησε: «Έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι ο λαός έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θυσίες για να σωθεί η χώρα. Η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται. Άρα, πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια για να βγούμε αλώβητοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας από την κρίση αυτή.

Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, διορθώνοντας αδικίες, στηρίζοντας όσους πραγματικά δεν έχουν εισόδημα.

Για τα επόμενα χρόνια -το 2013, το 2014, το 2015- ούτως ή άλλως, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα: είναι περίπου1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο, όταν μόνο τον Οκτώβριο, για να πάμε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Αυτό για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά.

Κι αυτό το 1% μπορεί να εξοικονομηθεί από τις δαπάνες, από ένα άλλο κράτος, από μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου κάνουμε καθημερινά πολύ σημαντικά βήματα και θέλουμε τη συμπαράσταση των πολιτών, γιατί η μεγάλη αδικία είναι η αδικία που γίνεται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων μέσω της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Άρα, χρειάζεται ειλικρίνεια, χρειάζεται θάρρος. Χρειάζεται η χώρα να έχει κάποιους που κρατάνε γερά το τιμόνι αυτή την ώρα της τρικυμίας και πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας όλοι σε αυτά τα μεγάλα εθνικά θέματα, όχι σε θέματα μικρότερης σημασίας».

Μιλώντας στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης, ζήτησε ορθολογική διαχείριση και συνετή πολιτική από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι υπάρχει πολύ λίπος στο δημόσιο.

«Οι στόχοι του Μνημονίου είναι εφικτοί, αρκεί να μην μετακυλιθούν τα βάρη με νέους φόρους και να υπάρξει αξιοποίηση των τραπεζών» δήλωσε.

«Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, το ουσιώδες ερώτημα δεν θα ήταν αν η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50% ή 70%, αλλά αν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, με ισότιμο ρόλο σε μία Ενωμένη Ευρώπη» επισημαίνουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα