Βρέθηκε λύση για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών…

12:47 13/5/2017 - Πηγή: Fimotro

Λύθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ο γόρδιος δεσμός σε ότι αφορά το θέμα του ακαταδίωκτου των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Μάλιστα η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση του θέματος, συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς, οι οποίοι εφόσον κρίνουν (μετά από δημοσίευμα, καταγγελία κ.τλ.) ότι «υπάρχει θέμα» υποβάλουν αίτηση για άσκηση ποινικής δίωξης στους αρμόδιους εισαγγελείς έπειτα από γνωμοδότηση της Τράπεζας

της Ελλάδας.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας επισημαίνει ότι η γνωμοδότηση της ΤτΕ ΕΛΛ -0,49% θα είναι απλή και όχι δεσμευτική. Αντίστοιχα για περιπτώσεις που αφορούν σε δημόσιους λειτουργούς την αρμοδιότητα για την παραπάνω διαδικασία την έχει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης.

Η διάταξη για το «ακαταδίωκτο» αναμένεται να προβλέπει γενίκευση της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που χειρίζονται υποθέσεις ρυθμίσεων δανείων επιχειρήσεων, όχι μόνο στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά επίσης

α) για διαγραφές χρεών στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου ή ακόμη και στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη, και β) για τη μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds.

Αναμένεται να προβλέπεται ότι όσοι από το νόμο ή από δικαιοπραξία έχουν την επιμέλεια ή με οποιοδήποτε τρόπο διαχείριση περιουσίας πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη), δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών κατά τα οριζόμενα στον Πτωχευτικό Κώδικα ή στον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στα άρθρα 2 και 3 Ν. 4354/2015 (νόμος για εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων) ή βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και οφειλέτη. Προϋπόθεση είναι:

– Οι πράξεις ή παραλείψεις να τελούνται με σκοπό είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης αυτής και να αποβλέπουν μέσω αυτής, στην εξασφάλιση είσπραξης, τουλάχιστον μέρους της απαίτησης.

– Να μην παραβιάζονται οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

– Να υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού και χρηματοδοτικού ιδρύματος, που κρίνουν αιτιολογημένα ότι προβλέπεται ανέφικτη η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης.

Πάντως ανάλογη προστασία δίνεται και σε στελέχη του Δημοσίου, των δήμων και των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου που χειρίζονται υποθέσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα