Ακολουθία του Νυμφίου: Ποια είναι η σημασία του «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω».
Ακολουθία του Νυμφίου: Δύο από τα πιο γνωστά τροπάρια που ψάλλουν οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα είναι τα «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω».
Ποια είναι όμως η σημασία τους;
«Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός,
και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα.
Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα.
Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς,
ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς
και της βασιλείας έξω κλεισθείς.
Αλλά ανάνηψον κράζουσα·
Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών,
διά
Δύο από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μ. Εβδομάδας είναι τα «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω».
Ποια είναι όμως η σημασία τους;
.
Στα νέα ελληνικά, το τροπάριο λέει:
«Δείτε, έρχεται ο Γαμπρός (Νυμφίος) καταμεσίς της νύχτας, και καλότυχος ο δούλος, που θα τον βρει ξύπνιο, αλλά ανάξιος εκείνος που θα πιαστεί στον ύπνο. Πρόσεχε λοιπόν, ψυχή μου, μην αφεθείς στον ύπνο, για να μην παραδοθείς στο θάνατο και κλειστείς έξω από τη βασιλεία. Αλλά σύνελθε και φώναξε: Είσαι Άγιος, Άγιος, Άγιος, Θεέ μας, μέσω της Θεοτόκου ελέησέ μας».
Ποια είναι η σημασία αυτού του τροπαρίου;
Οι στίχοι παραπέμπουν σε δύο παραβολές, δηλαδή ιστορίες με κάποιο νόημα που είπε ο Χριστός. Η πρώτη φράση προέρχεται από την παραβολή των δέκα παρθένων (κατά Ματθαίον, κεφ. 25, στίχοι 1-13). Λέει ότι δέκα κορίτσια είχαν βγει να προϋπαντήσουν το γαμπρό σε κάποιο γάμο. Όμως εκείνος άργησε και αποκοιμήθηκαν. Και καταμεσίς της νύχτας ακούστηκε φωνή: «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται!». Οι κοπέλες ξύπνησαν, αλλά «οι λαμπάδες τους» έσβηναν. Οι πέντε απ’ αυτές (οι «φρόνιμες» = συνετές) είχαν μαζί τους λάδι και ανανέωσαν τη φλόγα, αλλά οι άλλες πέντε (οι «μωρές» = επιπόλαιες) δεν είχαν. Έτσι, μέχρι να βρουν να αγοράσουν, ο Γαμπρός μπήκε στο σπίτι του γάμου, έκλεισε η πόρτα και έμειναν απ’ έξω.
Όπως φαίνεται στα λόγια του Χριστού, ο γαμπρός της ιστορίας συμβολίζει το Χριστό, που όλοι περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία Του, αλλά αυτή καθυστερεί. Θα έρθει ξαφνικά («μέσα στη νύχτα») και τότε κάποιοι θα είναι έτοιμοι να εμφανιστούν μπροστά Του, γιατί θα είναι καλοί άνθρωποι, ενώ κάποιοι άλλοι θα είναι ανέτοιμοι (επειδή φέρθηκαν ανόητα και δε φρόντισαν να καθαρίσουν την καρδιά τους) και θα μείνουν έξω από «το γάμο», δηλαδή τη βασιλεία του Θεού (τον παράδεισο).
Η δεύτερη παραβολή (κατά Λουκάν, κεφ. 12, στίχοι 36-46) μιλάει για κάποιους δούλους, που περιμένουν τον κύριό τους να επιστρέψει από γάμο. Καλότυχος, λέει ο Ιησούς, εκείνος ο δούλος, που ο κύριος θα τον βρει σε επιφυλακή να τον περιμένει, ενώ αλίμονο σ’ εκείνον που θα σκεφτεί «αργεί ο κύριος» και θ’ αρχίσει να μεθοκοπάει, να δέρνει και να καταπιέζει τους άλλους δούλους. Και αυτή η παραβολή δηλώνει ότι ο Χριστός θα επιστρέψει «ως κλέπτης εν νυκτί», σε στιγμή που κανείς δε θα Τον περιμένει.
Εννοείται ότι η στιγμή, για την οποία ο καθένας πρέπει να είναι έτοιμος, είναι η στιγμή του θανάτου μας, που πιθανότατα θα προηγηθεί της Δ. Παρουσίας και είναι ουσιαστικά η στιγμή της κρίσης μας μπροστά στο Θεό. Ας είμαστε έτοιμοι, έχοντας καθαρίσει την καρδιά μας από τα ελαττώματα που μας εμποδίζουν να αγαπήσουμε το Θεό και τον πλησίον μας.
Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του τροπαρίου. Ο ποιητής καλεί την ίδια την ψυχή του να μετανοήσει και να αφεθεί στα χέρια του Θεού, ζητώντας τη βοήθειά Του μέσω της Θεοτόκου, των αγίων και των φωτεινών αγγέλων (η τελευταία φράση λέγεται με όλες αυτές τις παραλλαγές). Το τριπλό «Άγιος, Άγιος, Άγιος» είναι από τον ύμνο των αγγέλων (των Σεραφείμ) που άκουσε ο προφήτης Ησαΐας (Ησαΐας, κεφ. 6) και υποδηλώνει την Αγία Τριάδα.
«Τον νυμφώνα Σου βλέπω…»
.
Το δεύτερο τροπάριο λέει:
«Τον νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον, και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ. Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδότα, και σώσον με».
Σε νέα ελληνικά:
«Σωτήρα μου, βλέπω στολισμένο το σπίτι του γάμου, αλλά δεν έχω κατάλληλα ρούχα για να μπω μέσα. Κάνε λαμπερή τη στολή της ψυχής μου, Εσύ που δίνεις το φως, και σώσε με».
Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από μια άλλη παραβολή του Χριστού, στο κατά Ματθαίον, κεφ. 22, στίχοι 1-14: ένας βασιλιάς παντρεύει το γιο του, αλλά οι καλεσμένοι «αγρόν ηγόρασαν» (η φράση είναι από το Λουκ. 14, 18, όπου υπάρχει η ίδια παραβολή ή μια παρόμοια – εκεί κάποιος λέει: «αγόρασα ένα αγρό (χωράφι) και πρέπει να πάω να τον δω, γι’ αυτό δε μπορώ να έρθω») και δεν πήγαν. Τότε εκείνος έστειλε και κάλεσαν όλους τους φτωχούς και περιθωριακούς, που ήρθαν αντί για τους επίσημους. Είδε όμως κάποιον με ρούχα ακατάλληλα για γάμο και έβαλε να τον πετάξουν έξω, και μάλιστα «στο σκοτάδι»!…
Εννοείται ότι, αφού οι τελικοί καλεσμένοι ήταν φτωχοί, ο Ιησούς δεν εννοούσε ότι ο άνθρωπος διώχτηκε επειδή είχε «κακά ρούχα». Το νόημα είναι ότι είχε κακή ψυχή.
Εδώ λοιπόν ο ποιητής του τροπαρίου παρακαλεί το Χριστό να τον βοηθήσει να γίνει λαμπερή η ψυχή του, να τη «φορέσει» (ως το καταλληλότερο ένδυμα) και να μπορέσει να μπει στο γλέντι του γάμου, δηλ. στον παράδεισο.
Ο Ιησούς ως Νυμφίος
Ο ίδιος ο Χριστός συχνά παρομοίασε τον ερχομό Του με γάμο και τον εαυτό Του με Νυμφίο (γαμπρό). Και στο τέλος της Αποκάλυψης ο παράδεισος συμβολίζεται με μια «πόλη στολισμένη σα νύφη», μέσα στην οποία δεν μπαίνει τίποτε κακό.
Η σημασία αυτής της παρομοίωσης είναι ότι στο πρόσωπο του Χριστού συντελείται ένας «ιερός γάμος» Θεού και ανθρωπότητας: στο γάμο οι δύο σύζυγοι ενώνονται, ενώ στο Χριστό ενώθηκαν Θεός και άνθρωπος, γι’ αυτό ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος. Γι’ αυτό ο Χριστός ονομάζεται «Νυμφίος της Εκκλησίας», η σχέση του αντρόγυνου παρομοιάζεται από τον απόστολο Παύλο με τη σχέση Χριστού και Εκκλησίας (στην επιστολή προς Εφεσίους, κεφ. 5, που διαβάζεται κατά την τελετή του γάμου), ενώ το «Άσμα Ασμάτων» (το ερωτικό τραγούδι του βασιλιά Σολομώντα που βρίσκεται στην Παλαιά Διαθήκη) ερμηνεύτηκε από τους χριστιανούς αγίους ως αλληγορία του έρωτα του Θεού και του ανθρώπου.
Ο Θεός, κατά τους αγίους μας, είναι «ερωτευμένος με τον άνθρωπο», γιατί μόνο ένας ερωτευμένος θα μπορούσε να κάνει τέτοια θυσία: να γίνει ταπεινός άνθρωπος (ενώ είναι ο παντοδύναμος Θεός) και ν’ αφήσει να τον βασανίσουν μέχρι θανάτου για να σώσει το δημιούργημά Του. Επίσης, η αγάπη του Θεού είναι «έρως», γιατί Τον κινεί σε ένωση με τον άνθρωπο, όπως οι δύο ερωτευμένοι ενώνονται «οι δύο εις σάρκα μίαν».
Όλα αυτά δεν σκανδαλίζουν τους χριστιανούς, γιατί δεν περιέχουν τίποτε κακό: μιλάνε για την αγάπη του Θεού και για την ένωσή Του με τους ανθρώπους (την αγιότητα). Αυτή την ένωση καλείται να έχει ως σκοπό της ζωής του κάθε χριστιανός. Έτσι, αξιολογεί κάθε πράξη του, στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική κ.τ.λ. ζωή του, με γνώμονα αν συμβάλλει σ’ αυτή την ένωση ή την εμποδίζει: στην ένωση με τον Τριαδικό Θεό διά του Χριστού.
Γι’ αυτό ο Χριστός δεν θα μπορούσε να έχει παντρευτεί ή ερωτευτεί μια γυναίκα: όχι γιατί «ήταν ανέραστος» (δεν ήταν, όπως μόλις είπαμε), αλλά γιατί είναι ο Νυμφίος της Εκκλησίας, ερωτευμένος και ενωμένος με τη Νύμφη Του, την ανθρωπότητα.
Μόνο αν δεν ήταν Θεός, αλλά ένας κοινός άνθρωπος, τότε δεν είναι αληθινός αυτός ο ιερός γάμος, άρα ούτε η ανάσταση και φυσικά δεν υπάρχει και σωτηρία από το θάνατο. Γι’ αυτό και οι (λανθασμένες) ιδέες ότι δήθεν ήταν παντρεμένος με την αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, είναι αντίθετες με τη διδασκαλία και την εμπειρία των αγίων όλων των εποχών για τη Θεότητα του Θεανθρώπου Νυμφίου Ιησού.
Καλή ανάσταση σε όλους μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απαγόρευση κυκλοφορίας - Θεσσαλονίκη: Nέο πρόστιμο στην παρουσιάστρια που περπατούσε αμέριμνη στη παραλία
- Η Παναγία η Προυσιώτισσα λύνει την επιδημία σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο
- Θρήνος: Πέθανε κορυφαίος κωμικός από κορονοϊό (pics)
- Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών στο Δήμο Ιωαννίνων
- Εσπευσμένα στην Ξάνθη ο Νίκος Χαρδαλιάς με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
- Άρθρο-κόλαφος κατά Ερντογάν για την πολιτική στα σύνορα με την Ελλάδα
- Τι θα συμβεί εάν μείνετε σπίτι για έναν μήνα
- Σκοτώνει το μαγείρεμα τον κορονοϊό;
- Αττική: Αυτοί είναι οι δύο άνδρες που προσποιούμενοι τους αστυνομικούς διέπρατταν ληστείες
- Μεξικό: Πέθανε από κοροναϊό ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Flash.gr
- «Ζήτησε να φύγει από τον Παναθηναϊκό ο Νικ Καλάθης»
- Andrea Bocelli LIVE: Δείτε τώρα τη συναυλία του από το Μιλάνο ζωντανά
- Κορονοϊος Βρετανία: Νοσοκόμα παλεύει για τη ζωή της – Πέρασε δύο μέρες φροντίζοντας ασθενή χωρίς μάσκα
- Masterchef – Γιώργος Λασκαρίδης: Η κούκλα σύντροφός του μαζί στην παραλία [pics]
- Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Η γιαγιά επέστρεψε με οδηγίες για το Πασχα [vid]
- Κορονοϊός – Ανεργία: Ψυχραιμία διότι έρχεται μαζική ανεργία
- Παράνομη Θεία Μετάληψη: Άμεση παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο Χαρδαλιάς για Κουκάκι και Κέρκυρα [vid]
- Ακολουθία του Νυμφίου: Ποια είναι η σημασία του «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω».
- Ακολουθία του Νυμφίου: Δείτε Live “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται” [vid]
- Κορονοϊός: Καυστικά σκίτσα για την πανδημία που θα σας βάλουν σε σκέψεις
- Τελευταία Νέα Flash.gr
- Ακολουθία του Νυμφίου: Ποια είναι η σημασία του «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω».
- Masterchef – Γιώργος Λασκαρίδης: Η κούκλα σύντροφός του μαζί στην παραλία [pics]
- Ακολουθία του Νυμφίου: Δείτε Live “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται” [vid]
- Andrea Bocelli LIVE: Δείτε τώρα τη συναυλία του από το Μιλάνο ζωντανά
- Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Η γιαγιά επέστρεψε με οδηγίες για το Πασχα [vid]
- Κορονοϊος Βρετανία: Νοσοκόμα παλεύει για τη ζωή της – Πέρασε δύο μέρες φροντίζοντας ασθενή χωρίς μάσκα
- «Ζήτησε να φύγει από τον Παναθηναϊκό ο Νικ Καλάθης»
- Πάσχα Καθολικών: Σε άδειες εκκλησίες κι έρημες πλατείες ανέστησαν οι καθολικοί
- Παράνομη Θεία Μετάληψη: Άμεση παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο Χαρδαλιάς για Κουκάκι και Κέρκυρα [vid]
- Μάνατζερ Λαουτάρο: «Μεγάλη πιθανότητα να πάει στην Μπαρτσελόνα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σχεδόν 1.200 οι νεκροί στην Τουρκία και 57.000 τα κρούσματα
- Αττική: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε δομή ηλικιωμένων μετά από κρούσμα του ιού
- Τηλεδιάσκεψη Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους φορέων και ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών
- Ο Αντρέα Μποτσέλι ψέλνει Αναστάσιμους ύμνους στο Ντουόμο του Μιλάνου (vid)
- Αυστρία: Περισσότεροι οι αποθεραπευμένοι από τους νοσούντες
- Τουρκία: 97 νεκροί από τον κορωνοϊό σε ένα 24ωρο - 1.198 το σύνολο
- ΕΡΤ2 πρόγραμμα: Πως θα λειτουργήσει η εκπαιδευτική τηλεόραση τη Μεγάλη Εβδομάδα
- Έφυγε ο Πίτερ Μπονέτι στα 78 του χρόνια