Μαξιλάρι 35 δις ευρώ: Γείρε στο μαξιλάρι μου, καμάρι μου

Μαξιλάρι 35 δις ευρώ: Έντονη η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ συνεχίζεται με ένταση.  Το Ενημερωτικό δελτίο #16 του iSYRIZA γράφει: «Παίζουν με τα τεράστια ποσά του μαξιλαριού, με τρόπο που αγγίζει τα όρια της αδιαφάνειας. Φέρονται σαν πονηρούληδες, που πάνε να ξεγελάσουν όλους τους άλλους».
Το Δελτίο ως έχει:

Ένα χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι, ότι επί ένα σχεδόν χρόνο τώρα, αρνείται να αντιμετωπίσει τα γεγονότα που τη φέρνουν σε δύσκολη θέση. Με τη στήριξη της πλειοψηφίας των ΜΜΕ,

κλείνει τα μάτια τα δικά της, ενώ προσπαθεί να πράξει το ίδιο και με τα μάτια των πολιτών.

Αυτή τη στάση υιοθέτησε και στην περίπτωση του «μαξιλαριού» των 37 δις, που της άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά, σχεδόν αρνιόταν την ύπαρξή του. Ήταν μια θετική πραγματικότητα, μοναδική στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία: μια κυβέρνηση αφήνει ζεστό χρήμα σε μια άλλη, αποχωρώντας. Αυτό δεν ήθελε να αναγνωρίσει.

Στη συνέχεια, όταν η κρίση της επιδημίας έφτασε για τα καλά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνιόταν τη χρήση του με διάφορες δικαιολογίες. Κυριότερη δικαιολογία, ήταν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα το χρησιμοποιήσει. Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τώρα των κουμπαρά και να σβήσει τη φωτιά μιας οικονομικής κρίσης, που διαφαινόταν από την πρώτη στιγμή, την έφερνε πάλι σε δύσκολη θέση.

Έπρεπε να κάνει πολιτική με λεφτά που, πριν από λίγο, έλεγε ότι δεν υπάρχουν. Θα ήταν μια ήττα στα σημεία. Ειδικά, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε το “μαξιλάρι”, προ μηνών, ως “τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης”. Είναι δύσπεπτο να παραδεχθεί τώρα ότι αυτή η “γκάφα” κρατάει τη χώρα να μη χρεοκοπήσει.

Κι έτσι, για όλο τον τελευταίο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις συχνότατες δημόσιες παρεμβάσεις του, έπαιζε με τις λέξεις. Προκειμένου να μην παραδεχθεί ότι στηρίζεται στην κληρονομιά που άφησε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ, θόλωνε την κατάσταση ως εξής: όταν μιλούσε για μαξιλάρι εννοούσε συστηματικά τα 15,7 δις, ενώ οι δημοσιογράφοι που έδινε συνέντευξη κάθε φορά, προφανέστατα εννοούσαν τα, περίπου, 35 δις. Και πάντα δε διευκρίνιζε αν είχε, ή όχι, βάλει χέρι στα συγκεκριμένα ταμειακά διαθέσιμα. Μέχρι και προχθές.

Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν η, για μια ακόμη φορά, επικοινωνιακή διαχείριση, ούτως ώστε να μην εμφανιστεί δικαιωμένος ο Αλέξης Τσίπρας. Επ’ αυτού, ο υπουργός Οικονομικών στις 2 Απριλίου, έδωσε ισχυρά δείγματα γραφής: «το μαξιλάρι ασφαλείας είναι 15,7 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ και στις εμπορικές τράπεζες, είναι επιπλέον 20 δισ. Ευρώ, και υπήρχαν και πριν το 2015, και αυτά αυξάνουν ανάλογα με τις εκδόσεις, την εξυπηρέτηση του χρέους, κλπ.». Ουδέν αναληθέστερο.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2019, είχε τη συμπεριφορά της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2015. Τότε, που δεν είχαν αφήσει ούτε ένα ευρώ ταμειακά διαθέσιμα για μια έκτακτη συνθήκη, όπως η σημερινή. Τώρα, χωρίς το μαξιλάρι, τίποτα από τα, ελάχιστα έστω, μέτρα σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, δε θα είχε ληφθεί.

Τη λογική τους, την περιέγραψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Οικονομίας, απέκλεισε (σε μία από τις πολλές εκδοχές που έχει δώσει) την ύπαρξη «μαλακού» μαξιλαριού. Όπως είπε, αν υπήρχε «μαλακό» μαξιλάρι περί τα 20 δις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα μοίραζε προεκλογικά. Ό,τι δηλαδή έκανε η ΝΔ επί Σαμαρά. Σε κάποιους, είναι αδύνατο να δεχθούν ότι ένας άλλος σκέφτεται διαφορετικά από τους ίδιους…

Μόλις προχθές μάθαμε, μέσω άβολων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει χέρι στο μαξιλάρι εδώ και δύο εβδομάδες. Δηλαδή, επί βδομάδες, έκρυβαν ότι έπαιρναν από εκεί που τους άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ρευστότητα – αν τελικά το έκαναν κι αυτό.
Στην κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, θα γινόταν γνωστό ότι το μαξιλάρι με κάποιο τρόπο αδειάζει, αποφάσισαν να ανακοινώσουν μια σημαντική εξέλιξη στο δημόσιο λογιστικό, με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Και λέμε «ασυνήθιστο», γιατί ο κ. Σταϊκούρας δεν είναι κάποιος ακριβοθώρητος υπουργός Οικονομικών. Κάθε μέρα στα κανάλια είναι. Μέχρι και η Καθημερινή τον φωτογράφισε ως «υπουργό του Skype».  

Παίζουν με τα τεράστια ποσά του μαξιλαριού, με τρόπο που αγγίζει τα όρια της αδιαφάνειας. Οι πράξεις τους, γεννούν ερωτήματα. Όσα λένε και, κυρίως, όσα δεν λένε, το ίδιο. Δεν φέρονται σαν υπεύθυνη κυβέρνηση. Αλλά σαν πονηρούληδες, που πάνε να ξεγελάσουν όλους τους άλλους.  Μπορεί κάποιες φορές να αποδίδει αυτό. Όχι, όμως, για πολύ. Όχι για όλους τους άλλους. Και, σίγουρα, όχι για πάντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα