Παπαδημούλης – Σεντένο : Χρειαζόμαστε ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό και εγγυημένα ομόλογα όχι δάνεια [vid]

Παπαδημούλης – Σεντένο : Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με τίτλο «Οικονομικός Διάλογος και Ανταλλαγή Απόψεων με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο».

Η συζήτηση κάλυψε τις τρέχουσες εργασίες του Eurogroup και ιδιαίτερα τα μέτρα πολιτικής που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση

των οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνεπειών της επιδημίας COVID-19.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Απευθυνόμενος προς τον Μάριο Σεντένο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Καλώς ήρθατε στη συνεδρίασή μας, κε Σεντένο.

Θα είμαι πολύ σύντομος. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, μας χρειάζονται το λιγότερο 1,5 τρισ. ευρώ για να απαντήσει αποτελεσματικά η ΕΕ στην πανδημική κρίση του κορονοϊού. Εσείς στο Εurogroup, αποφασίσατε να διατεθεί μόλις το 1/3 περίπου από αυτό το ποσό. Μας υπολείπεται λοιπόν, ένα τρις. ευρώ.
Ποιες είναι οι προτάσεις σας ως επικεφαλής του Eurogroup, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, αναφορικά με το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την έκδοση ομολόγων που θα εμπεριέχονται σε αυτό;
Επίσης, συμφωνείτε μαζί μου, ότι χρειαζόμαστε έναν πολύ πιο ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό (MFF), καθώς και να έχουμε –όχι δάνεια, αλλά ομόλογα εγγυημένα από την Κομισιόν;
Ευχαριστώ πολύ».

O Μάριο Σεντένο απάντησε, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα που έθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως εξής:

«Εάν αθροίσουμε όλα τα εθνικά μέτρα, ίσως να εξετάζουμε ήδη ποσά που είναι λίγο υψηλότερα από 3 τρισ. ευρώ. Επομένως, έχουμε πραγματικά ένα ποσό πόρων που έχουν κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής άμεσα, όπως αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές και μέτρα δαπανών διακριτικής ευχέρειας, καθώς και ρευστότητα προς επιχειρήσεις μέσω πιστώσεων, εγγυήσεων και άλλων μηχανισμών, που ανέρχονται σε πολύ σημαντικό ποσό χρημάτων. Και αυτό ξεπερνά κατά πολύ τα αρχικά στοιχεία που παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ. Αυτή είναι η απάντηση στην περίοδο έκτακτης ανάγκης και γεφυρώνει το αρχικό στάδιο της ανάκαμψης.

Τώρα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να προβάλλουμε την Ευρώπη στο μέλλον και να γεφυρώσουμε αυτήν την πολύ καταστροφική περίοδο για την οικονομία μας – αυτή είναι η περίοδος της ανάκαμψης. Και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε επενδύσεις, πρέπει για παράδειγμα να επιστρέψουμε στη ψηφιακή και πράσινη ατζέντα, και πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά».

Keywords
Τυχαία Θέματα