Θάνατος 35χρονου: Οι εξηγήσεις Τσιόδρα για την απώλεια του νέου ανθρώπου

Θάνατος 35χρονου: Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άτυχου 35χρονου, ο οποίος άφησε πίσω του τη γυναίκα του και το 18 μηνών κοριτσάκι τους, εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ρωτήθηκε για την περίπτωση του θανάτου του άνδρα που ήταν ο νεότερος που πέθανε στην Ελλάδα από κορονοϊό.

«Οι ζωές που κερδίσαμε δεν φαίνονται και ο τρόπος που τα έχουμε καταφέρει μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω. Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου δεν κατανοείται και δεν χωνεύεται», είπε ο κ. Τσιόδρας

και παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Και παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας, τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Σ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση του

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη.

Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει:

«Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας:

«Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.

Το χρονικό

Ο άτυχος 35χρονος που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, προσβλήθηκε από κορονοϊό πριν από οκτώ ημέρες, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε το Μεγάλο Σάββατο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Το Open μετέδωσε ότι ο 35χρονος εμφάνισε το φαινόμενο της έντονης αυτοανοσίας. Είχε εισέλθει στο νοσοκομείο στις 15 Απριλίου και στο πρώτο τεστ ήταν αρνητικός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε ότι η περίπτωση του 35χρονου «δεν είναι το σύνηθες αλλά μπορεί να συμβεί». Πρόσθεσε, δε, ότι μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί το φαινόμενο της έντονης αυτοανοσίας, δηλαδή, «να στραφεί εναντίον του εαυτού του». Διαβάστε αναλυτικά

Keywords
Τυχαία Θέματα