Τηλεκατάρτιση επιστημόνων: Επτά εταιρίες θα μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεκατάρτιση επιστημόνων:  Ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στο θέμα στη Βουλή προσκομίζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρει ότι «από τον Μάρτιο λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες». Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής

της ιστορίας είναι επτά εταιρείες, οι οποίες θα μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ για να νοικιάσουν τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης.

Στο θέμα αναφέρθηκε διεξοδικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, αλλά σε τηλεκατάρτιση με τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν από 600 ευρώ ενώ άλλα 470 ευρώ θα μοιραστούν τα ΚΕΚ και οι -όλες κι όλες επτά- εταιρείες που δημιούργησαν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ακόμα ως «αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού» την «προσπάθεια διάφορων υπουργών να μεταθέσουν την ευθύνη για το φιάσκο στους ίδιους τους επιστήμονες».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Συγκεκριμένα συμφέροντα αποκτούν πρόσβαση στα δημόσια ταμεία. Με επίκαιρη ερώτηση καλούμε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για αυτό που συνέβη και για το που πάνε τα χρήματα». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε ότι «για τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιείται και δημόσιο χρήμα, την ώρα που η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ».

Ο Αλ. Χαρίτσης κατήγγειλε επίσης ότι «τα ΜΜΕ αποσιώπησαν το ζήτημα», κάνοντας λόγο για «αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που απασχολούν την κοινωνία και των όσων προβάλλουν τα ΜΜΕ». «Αν δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπόθεση δεν θα είχε αναδειχθεί» είπε. Και συνέχισε: «Είναι θέμα πολυφωνίας, δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου. Έχουμε καλέσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα το ΕΣΡ να πάρει θέση, και αναμένουμε τις ενέργειές του. Θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση».

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα. Γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία ενώ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει με απευθείας επίδομα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και το επιστημονικό προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια. Υπάρχει σαφής οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού είναι επιλέξιμη δαπάνη των ΕΣΠΑ η απευθείας χορήγηση επιδόματος στο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κατάρτιση».

Σήμερα (22.04.2020) πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις στα θέματα της οικονομίας, της εργασίας και της υγείας.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζουν και στην αναγγελία επανέναρξης της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, των πρωτοδικείων και των ειρηνοδικείων στις 27 Απριλίου. «Προφανώς γιατί στις αρχές Μαΐου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει παράταση της διαδικασίας» εκτιμούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία υπενθυμίζουν ότι κατέθεσαν σχετική πρόταση στη Βουλή την οποία καταψήφισε η ΝΔ.

Βρούτσης: Κενή περιεχομένου η κριτική

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο. Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011».

Keywords
Τυχαία Θέματα