Μετενσάρκωση

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους και από εμένα.. Είπα να βολτάρουμε λίγο στο εξωτερικό σήμερα, σε μπασκετικά στέκια που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού κοινού, με θέματα που συζητούνται καθημερινά.

Μετενσάρκωση..; Πιθανόν.. Στη Βιτόρια, μια μητρόπολη πλέον του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο πυρηνικό εργαστήριο της Λαμποράλ (στο οποίο κατά καιρούς οι τρελοί επιστήμονες του οργανισμού, έχουν παράγει τέρατα..) δουλεύουν πυρετωδώς για τη δημιουργία μιας νέας version του

Άρβιντας Ματσιγιάουσκας πάνω στην πρώτη ύλη που λέγεται Νταβίντ Γιέλινεκ. Τα κοινά στοιχεία του 23χρονου Τσέχου off guard με τον Λιθουανό «μπόμπερ» είναι όντως πολλά, όπως μεγάλη είναι και η απόσταση που έχει να διανύσει και ο ίδιος. Ο Γιέλινεκ έχει «βγεί μπροστά» φέτος και αυτό που σου βγάζει στο παρκέ είναι κάτι μεγαλύτερο από τα νούμερα του. Παίκτης με καλό κορμί για τη θέση (καλύτερο του Μάτσε), γρήγορο release (ο Λιθουανός ήταν ένα τικ πιο γρήγορος..), ντράιβ και καλή τεχνική πάσας (πολύ ικανός στο να σπλιτάρει) και μια εντυπωσιακή ικανότητα στην εκτέλεση στο τρανζίσιον όπου ξέρει να βρίσκει τις θέσεις του και να συνδέεται με αυτοπεποίθηση με τον στόχο. Αυτό είναι το κομμάτι που θυμίζει περισσότερο τον Λιθουανό προκάτοχο του μαζί με το όλο ..μυστήριο πακέτο (από το μαλλί μέχρι την αύρα) που θυμίζει πρωταγωνιστή σε παραμύθι με ξωτικά.. Στο «2» της ομάδας με τεράστιο εσωτερικό ανταγωνισμό, ο Τσέχος τον Κοζέρ (που είχε και τραυματισμό μετά), τα μηνιαία συμβόλαια των τοτέμ της θέσεως Καουκένας και Κελάτι και υπέδειξε στον προπονητή του, με την απόδοση του, πόσο καλύτερα λειτουργεί η ομάδα με τον Σαν Εμετέριο στο «3» και πιο γρήγορα σχήματα. Είναι καλός ο Γιέλινεκ (έχει και τα γονίδια άλλωστε) και το up tempo style των Βάσκων μπορεί να τον βοηθήσει να δείξει τις αρετές του, όμως και ο ίδιος πρέπει να δουλέψει και να εξελίξει το παιχνίδι του. Να διαβάζει καλύτερα ώστε να βάλει περισσότερο το πλεονέκτημα της πάσας (το οποίο έχει) στην επίθεση της ομάδας του και να βελτιώσει το shot selection του, να «τελειώνει» καλύτερα γύρω από το καλάθι (έχει έκρηξη και φτάνει μέχρι εκεί, aggressiveness θέλει ), να αμύνεται.. Μάλιστα τα νούμερα του στην Ευρωλίγκα είναι καλύτερα από ότι στην ACB μιας και «γράφει» 8.9π. (61% 2π.-43.2% 3π.) 1.9 ριμπ.-1.7 τελικές. Δεν είναι τυχαίο για ένα παιδί που αποτελεί μπασκετικό δημιούργημα ενός φημισμένου εργοστασίου παραγωγής στις μικρές ηλικίες, της «Παρτίζαν της Δυτικής Ευρώπης», Χουβεντούτ Μπανταλόνα..

Έχουμε μιλήσει κατά κόρον φέτος για το πρόβλημα λειτουργικότητας του μπακόρτ της ΤΣΣΚΑ και αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι δε βλέπω βελτίωση, τουλάχιστον σε επίπεδο που η ομάδα θα βοηθηθεί από την περιφερειακή της γραμμή για να βγάλει την αδιαμφισβήτητη ποιότητα της στο παρκέ. Η εικόνα του Τεόντοσιτς να κρατάει τη μπάλα στην κορυφή όταν το ρολόι δείχνει 7 ή 8’’ και χρειάζεται μια κατάσταση από τον πιο ποιοτικό γκαρντ σου για να σε βγάλει στον αφρό, είναι απλά αποκαρδιωτική (όπως και τα αποτελέσματα). Και το χειρότερο..? Ο Πάργκο δείχνει ευνουχισμένος από την ίδια του την ομάδα έχοντας σκοράρει 2 (!!!) συνολικά πόντους στα τελευταία 3 ματς της Ευρωλίγκας. Ο Μεσίνα προσπαθεί να ανεβάσει τον χρόνο του Φριντζόν, που είναι και ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας του, αλλά αυτό δε μπορεί να συμβεί ομαλά. Αυτό λέγεται πρόβλημα λειτουργικότητας κύριοι.. Λάθος στελέχωση. Μια από τις ταμπέλες-νόμους στο Hoopfellas και στις κουβέντες που κάνουμε με τα παιδιά εκεί, είναι ένα ρητό του ίδιου του Ιταλού «καθηγητή» που λέει ότι «το recruitingστο σύγχρονο μπάσκετ είναι σημαντικότερο του coachingγιατί λάθη στη στελέχωση δύσκολα μπορείς να διορθώσεις..» Σωστά κόουτς.. Μη νομίζετε ότι η λύση θα ήταν ένας σταρ, κάποιος που θα αλλάξει την ιεραρχία στο παρκέ σε μια τέτοια κατάσταση. Η βαθιά τομή στην αγωνιστική συμπεριφορά θα μπορούσε να γίνει με έναν παίκτη ρόλων που δημιουργούσε τις πολυπόθητες «ιδανικές συνθήκες» για το ταίρι του στο μπακόρτ. Προσωπικά θεωρώ ότι η «αρκούδα» χρειαζόταν έναν παίκτη τύπου Σεργέη Μπίκοβ (της Λοκομοτιβ) για να λειτουργήσει καλύτερα, να παίξει πιο σωστά σε μεγαλύτερη διάρκεια. Παίκτη καλοπροπονημένο με quarter back skills, αμυντικούς και οργανωτικούς προσανατολισμούς, δυνατά πόδια ο οποίος θα μπορούσε να αναδείξει τον Πάργκο, να μακιγιάρει τον παρορμητισμό του Τεόντοσιτς και να παίξει μαζί με τον Φρίντζον. Παίκτη που θα αποτελούσε την «κόλλα» στο μπακόρτ. Ο συγκεκριμένος βέβαια αγωνίζεται στη Λοκομοτιβ, όμως το πρόβλημα των Ρώσων για έναν τέτοιο παίκτη «φωνάζει». Εκτός αυτού, ο Μεσίνα μάλλον θα πρέπει να σκέφτεται πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να χαμηλώσει λίγο τα σχήματα του. Τόσο αυτός όσο και ο Ζότς παίζουν bigφέτος και είναι ενδιαφέρον να δούμε που θα τους βγάλει.. Προς το παρόν ο Ιταλός περιμένει τον Κριάπα ελπίζοντας ότι εάν ο αρχηγός του παίξει καλύτερα (έκανε το πρώτο ματς ανάλογο των δυνατοτήτων του στο Κράσνονταρ) θα ανέβει και συνολικά το ομαδικόperformance. Για να δούμε.. Κάθε αγωνιστική πλέον αποτελεί σοβαρό κριτήριο..
Keywords
Τυχαία Θέματα