Η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει… πρόωρες εκλογές; Οι «φωνές» στην κυβέρνηση και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη

08:08 4/3/2022 - Πηγή: NewsIt

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θέτει το δίλημμα της κάλπης: «σταθερότητα ή «περιπέτειες».

Παρ’ ότι συντρέχουν και εθνικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha o

Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η κυβέρνηση είναι «σταθερή» και «απολαμβάνει μίας ευρύτερης ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μίας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης», όπως τόνισε, «για μία κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες και έχει περάσει τόσες δοκιμασίες».

«Κατά συνέπεια δε βλέπω κανένα λόγο απολύτως να αλλάξω το σκεπτικό μου» εξήγησε ο Πρωθυπουργός, και έθεσε ξεκάθαρα το διακύβευμα της κάλπης: «Πράγματι το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος τετραετίας. θα είναι: «σταθερότητα ή περιπέτειες», και πιστεύω ότι και η κρίση αυτή (του πολέμου) ήταν αποκαλυπτική για το πώς τοποθετούνται όλοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών» τόνισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σύμπλευση της κυβέρνησης με εταίρους και συμμάχους στην Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα

«Εγώ κράτησα την φράση του κύριου Τσίπρα στη Βουλή ότι… εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή… Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες, ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, υπουργός Άμυνας θα ήταν ο κύριος Καμμένος ο οποίος σήμερα κάνε like στις αναρτήσεις της Ρωσικής πρεσβείας». «Κατά συνέπεια, το ποιος διαχειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, θα είναι και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» πρόσθεσε με έμφαση

Μέτρα στήριξης αυστηρά στα πλαίσια του προϋπολογισμού

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανέτρεψε την σχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος του κυβερνητικού έργου, ενώ η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου αλλά και οι συνέπειες του σε όλη την Ευρώπη, δημιουργεί ένα δύσκολο έδαφος για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Σε μία χρονιά, στο τέλος της πανδημίας, που η κυβέρνηση ανέμενε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομικά περιθώρια για κοινωνική πολιτική και υλοποίηση κομβικών δεσμεύσεων του προεκλογικού της προγράμματος, ο δρόμος… “στρώνεται με αγκάθια”.

Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη του στον Alpha, προανήγγειλε ότι μέσα στον Μάρτιο, θα ανακοινωθεί η χορήγηση “επιταγής ακρίβειας”, όπως χαρακτήρισε το “επίδομα Πάσχα”, που θα αφορά σε αδύναμους συμπολίτες μας. Το εύρος και το ύψος του θα το καθορίσει ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα και πάντως τα περιθώρια για μέτρα στήριξης είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα κινηθεί εκτός του πλαισίου που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Εισηγήσεις για εκλογές – Εκτιμήσεις για μακρά διάρκεια των «αναταράξεων»

Στο σφιχτό αυτό πλαίσιο αυτό που δημιουργούν οι εξελίξεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός είναι σε δύο κατευθύνσεις.

Από τη μία υπάρχει μία μερίδα κυβερνητικών στελεχών και στενών συνεργατών του που εισηγούνται εκλογές άμεσα, πριν από το καλοκαίρι. Το σκεπτικό είναι ό,τι μοιάζει εξαιρετικά πιθανό οι αναταράξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να διαρκέσουν πολύ καιρό και μεταξύ άλλων να έχουν επιπτώσεις και στον τουρισμό, δεδομένου ότι οικονομικά θα πληγεί όλη η Ευρώπη από τον πόλεμο που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον φαντάζει εφιαλτικό το τσουνάμι της ακρίβειας και η προοπτική ενός ακόμη χειμώνα με τις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη.

Παράλληλα όσοι υποστηρίζουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπενθυμίζουν ότι παγίως, σε γεγονότα αυτού του μεγέθους, αυξάνεται η συσπείρωση γύρω από το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και συνομιλητές του Πρωθυπουργού οι οποίοι θεωρούν κακό το timing για κάλπες και προτείνουν την εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, και πάντως, σε κάθε περίπτωση οι κάλπες να στηθούν το 2023. Ως τότε, εκτιμούν, η ενεργειακή ακρίβεια θα έχει υποχωρήσει, η χώρα θα έχει αφήσει πίσω τις σκληρές δοκιμασίες (πανδημία, συνέπειες πολέμου κλπ) και θα έχει σημειώσει σημαντική ανάκαμψη. Ελπίζουν ότι θα έχει «προίκα» αυξημένα, σε σχέση τουλάχιστον με πέρυσι, έσοδα από τον τουρισμό, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Με φόντο τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, πληθαίνουν πάντως οι φωνές που τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με το σκεπτικό ότι σε περιόδους μεγάλης γεωπολιτικής και οικονομικής ρευστότητας, χρειάζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μεγάλη πλειοψηφία, κάτι που δεν εγγυάται ο υπάρχον νόμος.

To άρθρο Η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει… πρόωρες εκλογές; Οι «φωνές» στην κυβέρνηση και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία …, Κυριάκου Μητσοτάκη,oukrania …, kyriakou mitsotaki