Ιράν: Οι υπερ-συντηρητικοί ζητούν κλιμάκωση και νέα επίθεση κατά του Ισραήλ – «Διχασμένη» η Τεχεράνη

19:32 26/10/2024 - Πηγή: NewsIt

Η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν στοχευμένη και επικεντρώθηκε σε στρατιωτικούς στόχους, όχι σε πυρηνικούς σταθμούς ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και έτσι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα για το αν θα προχωρήσει σε νέο «γύρο» αντιποίνων και κλιμάκωσης των εντάσεων.

Από την μια, η μετριοπαθής κυβέρνηση του Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν «ζυγίζει» το απολογισμό της επίθεσης και από την άλλη οι πιο ακραίες κοινοβουλευτικές «φωνές» στο Ιράν

ζητούν καινούργια χτυπήματα κατά του Ισραήλ, ως συνέχεια της επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου 2024.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για το επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ αλλά και το εύρος των αεροπορικών επιδρομών έχει δημιουργήσει δύο «στρατόπεδα» στην πολιτική σκηνή του Ιράν, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», με το ένα να τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης και το άλλο να στρέφεται σε μια πιο διπλωματική λύση, με φόντο τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δήλωση του υπερ-συντηρητικού Ιρανού βουλευτή Amir-Hossein Sabeti: «Χρειάζεται ισχυρή απάντηση ακόμα και στο μικρότερο λάθος του εχθρού, το Ισραήλ παραβίασε κόκκινη γραμμή και πρέπει να απαντήσουμε με τρόπο που θα τους αιφνιδιάσουμε, ειδικά τώρα που εμπλέκονται σε πόλεμο φθοράς σε δύο μέτωπα, στον Λίβανο και στη Γάζα».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν «καταδίκασε» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαίωσε ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα να επιχειρήσει να απαντήσει.

Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημιές», τόνισαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τις επιδρομές της νύκτας «επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων (…) που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».

 

To άρθρο Ιράν: Οι υπερ-συντηρητικοί ζητούν κλιμάκωση και νέα επίθεση κατά του Ισραήλ – «Διχασμένη» η Τεχεράνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν, -συντηρητικοί, Ισραήλ – Διχασμένη, Τεχεράνη,iran, -syntiritikoi, israil – dichasmeni, techerani