Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Έτσι ξεχωρίζετε τα συμπτώματα – Αναλυτικός οδηγός
Λίγο πολύ ο κορονοϊός, η γρίπη και το κρυολόγημα έχουν παρόμοια συμπτώματα. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε πού οφείλονται.
Όταν λέμε «έχω γρίπη» ουσιαστικά έχουμε στην καλύτερη περίπτωση κρυολόγημα, αλλά στη χειρότερη κορονοϊό. Τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε νόσηση από ιούς του απλού κρυολογήματος, της γρίπης ή της λοίμωξης από κορονοϊό είναι: Καταρροή, πυρετός, ρίγος, μυαλγίες και βήχας.
Πώς μπορεί ένας ενήλικας να ξεχωρίσει από τι πάσχει;
Κατανοήστε
Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα, πριν κάνετε οτιδήποτε, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό!
Η διάγνωση, γίνεται με βάση τα κλινικά ευρήματα και επιβεβαιώνεται με κλινικές εξετάσεις (self test, rapid test, PCR). Οι μέθοδοι διάγνωσης και οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς συσσωρεύονται νέες επιστημονικές γνώσεις.
Συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης, COVID-19
Πώς θα αποφύγω να κολλήσω
Οι τυπικές προφυλάξεις απέναντι σε COVID-19, κρυολόγημα και γρίπη περιλαμβάνουν:
Δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή εμφανίζουν συμπτώματα
Τηρώ απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εάν δεν έχω εμβολιαστεί πλήρως
Φοράω μάσκα προσώπου σε εσωτερικούς χώρους, αποφεύγω τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους
Πλένω συχνά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα χέρια μου. Δηλαδή, με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χωρίς να παραλείπω τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια
Αποφεύγω να αγγίζω μάτια, μύτη και στόμα με άπλυτα χέρια
Όταν φτερνίζομαι, καλύπτω το στόμα ή/και τη μύτη μου με χαρτομάντηλο. Αν δεν έχω χαρτομάντηλο, συνιστάται να βήξω ή να φτερνιστώ στο εσωτερικό του αγκώνα μου
Αερίζω επαρκώς τους κλειστούς χώρους
Χρησιμοποιώ απολυμαντικό χεριών το οποίο να περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλ
Καθαρίζω και απολυμαίνω τις επιφάνειες υψηλής αφής (πόμολα θυρών, διακόπτες, ηλεκτρονικές συσκευές και πάγκους)
Δεν χρησιμοποιώ από κοινού φλυτζάνια, ποτήρια, πιάτα
Έχετε συμπτώματα; Μείνετε σπίτι! Εάν είμαστε άρρωστοι, παραμένουμε εντός, μακριά από τον χώρο εργασίας ή το σχολείο και τις καθημερινές μας δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού.
Πότε καλώ τον γιατρό;
Είναι προτιμότερο ο ασθενής να παραμένει στο σπίτι του και να αποφεύγει μετακινήσεις που ευνοούν τη μετάδοση της λοίμωξης. Η ιατρική επίσκεψη χρειάζεται σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά. Δηλαδή εάν:
Ο ασθενής εμφανίσει δύσπνοια που δεν προϋπήρχε (κίνδυνος ιογενούς ή βακτηριακής πνευμονίας)
Ο πυρετός είναι πολύ υψηλός ή/και επιμένει (ενδεχομένως είναι σημάδι μιας ιογενούς πνευμονίας ή βακτηριακής λοίμωξης)
Η κεφαλαλγία είναι έντονη και επιμένει
Η ωταλγία εμφανίζεται αιφνιδίως ή επιμένει
Σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς ή ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα) η επίσκεψη του ιατρού κρίνεται επιβεβλημένη.
Κοινό κρυολόγημα
Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη προκαλείται από ιούς, η διαφορά έγκειται στο ότι η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει την ζωή, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων ή των ευπαθών. Το κοινό κρυολόγημα σπάνια δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον οργανισμό μας.
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιορίζονται στη μύτη και στον λαιμό (φτάρνισμα, βήχας, λαιμός που πονάει και μύτη κλειστή ή που τρέχει). Αν αυτά συνοδεύονται από πυρετό, αυτός δεν είναι υψηλός και κυμαίνεται κάτω από 38 βαθμούς. Τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα κρατούν 3 με 10 μέρες.
Ο βήχας ενδέχεται να κρατήσει μία έως δύο εβδομάδες περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα. επίσης, η ύπαρξη πράσινο-κίτρινης βλέννας από τη μύτη είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό μας βάλλεται από τον ιό και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κρυολόγημα χειροτερεύει ή ότι πάσχουμε από βακτηριακή μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία με αντιβίωση. Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.
Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά και αποσυμφορητικά. Σε αντίθεση με τον COVID-19, το κρυολόγημα είναι συνήθως αβλαβές.
Συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος:
Φτέρνισμα
Πονόλαιμος
Καταρροή
Χαμηλός πυρετός
Δακρύρροια
Εποχική γρίπη
Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς του σώματος, καταρροή, βήχας και πονόλαιμος. Η γρίπη έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, μικρότερη από αυτήν των συμπτωμάτων του COVID-19. Οι ασθενείς συνήθως νιώθουν έντονη αδυναμία και πάνε κατευθείαν στο κρεβάτι.
Συμπτώματα της γρίπης:
Υψηλός πυρετός
Έντονες μυαλγίες
Πονοκέφαλος
Αδυναμία
Βήχας μετά από μία-δύο ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων
Πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό με εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες, πολύ πιο σπάνιες από τις επιπλοκές της ίδιας της γρίπης. Επομένως, συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον επιθυμεί να προστατευτεί και κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια νοσήματα, εγκύους, ευαίσθητους σε λοιμώξεις κ.ά.).
Στη γρίπη παίρνω αντιβίωση;
Στη γρίπη συνιστάται η λήψη αντιικών φαρμάκων και όχι αντιβιοτικών. Η λήψη αντιβιοτικών σχετίζεται με προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση της αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Αντιβίωση και νοσηλεία σε νοσοκομείο συνιστάται μόνο σε περίπτωση που η γρίπη επιπλέκεται από ιογενή ή βακτηριακή πνευμονία.
Η αντιβίωση είναι αποτελεσματική μόνο σε μολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια και δεν κάνει τίποτα στην περίπτωση των ιών. Είναι άσκοπο να παίρνεις αντιβιοτικά. Επίτρεψε το ανοσοποιητικό σου σύστημα να αντιμετωπίσει μόνο του την εισβολή.
Τι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη Γρίπη;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται για πάνω από εξήντα χρόνια. Η ανοσία εξαιτίας του εμβολιασμού φθίνει προοδευτικά, επομένως συνιστάται ο ετήσιος εμβολιασμός για την προστασία ενάντια στη γρίπη. Μεταξύ υγιών ενηλίκων, το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προστασία, ακόμη κι αν οι ιοί της εκάστοτε επιδημίας γρίπης δεν ταυτίζονται με τους ιούς των εμβολίων. Εντούτοις, μεταξύ των ηλικιωμένων, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας, αλλά μειώνει τη βαρύτητα της νόσου, καθώς και τη συχνότητα των επιπλοκών και τους θανάτους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ετήσιο εμβολιασμό για:
Εγκύους σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης
Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών
Ηλικιωμένους άνω των 65 ετών
Ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις
Εργαζομένους στον χώρο της υγείας
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, έγκυοι, παιδιά έως πέντε ετών και ενήλικες που πάσχουν από:
Χρόνιες πνευμονοπάθειες
Στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρομυϊκά νοσήματα
Ανοσοκατασταλμένοι.
Υπάρχει θεραπεία της γρίπης;
Κάθε χρόνο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη γρίπη από τα ΜΜΕ, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίζεται ως υπερβολικό. Εντούτοις, το πρόβλημα είναι ότι, κάθε χρονιά, η γρίπη είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό αριθμό θανάτων – ειδικότερα ανθρώπων που έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και σπανιότερα υγιών-, όπως επίσης και νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επομένως, η γρίπη είναι δυνητικά επικίνδυνη. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται τόσο η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη γρίπη μειώνεται.
Η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει μετά από τρεις έως πέντε ημέρες μόνο με συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή συχνή λήψη αντιπυρετικών, ανάπαυση στο κρεβάτι και αυξημένη λήψη υγρών. Σήμερα, συνταγογραφούνται συχνά και αντιγριπικά φάρμακα από τα οποία κυρίως η οσελταμιβίρη είναι το αποτελεσματικότερο. Όταν χορηγείται κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο εμφάνισης των συμπτωμάτων μειώνει τη διάρκεια της γρίπης έως και 2,5 ημέρες και ελαττώνει τις επιπλοκές. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ζαναμιβίρη σε εισπνοές, αλλά η χρήση δεν είναι βολική της σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
Κορονοϊός – COVID-19Ο κορoνοϊός ή COVID-19, είναι ένα νέο στέλεχος κορoνοϊού. Ο κορoνοϊός και οι μεταλλάξεις του έχουν κάνει τη συμπτωματολογία του ιού να μοιάζει με γρίφο, μιας και συνεχώς αλλάζουν και προστίθενται καινούρια συμπτώματα.
Κάθε άνθρωπος έχει εντελώς απρόβλεπτη αντίδραση στον ιό, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των επαγγελματιών υγείας και καθιστά αναγκαία την τήρηση των βασικών προστατευτικών μέτρων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Όμως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, βαριά ανοσοκαταστολή, είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Ο νέος κορoνοϊός προκαλεί πολύ συχνά πυρετό, ξηρό βήχα, κόπωση, δύσπνοια και επηρεάζει περισσότερο τους πνεύμονες. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πιθανά συμπτώματα. Συνήθως δεν παρουσιάζει καταρροή σε αντίθεση με τις άλλες ασθένειες της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τις περιπτώσεις αλλεργίας.
Τα βασικά συμπτώματα του Covid-19 περιλαμβάνουν:
Βήχα (συνήθως ξηρός)
Πυρετό ή ρίγος
Δυσκολία στην αναπνοή
Μυϊκούς πόνους
Κεφαλαλγία
Ρινική συμφόρηση και καταρροή
Κόπωση
Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης
Πονόλαιμο
Ναυτία
Εμετό
Διάρροια
Δύσπνοια
Ενώ η ιατρική παρακολούθηση συνιστάται σε κάθε περίπτωση covid (έστω και απομακρυσμένα), αν παρουσιάσετε τα παρακάτω συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια:
Έντονη δυσκολία στην αναπνοή
Έντονη υπνηλία
Χλωμή, γκρίζα απόχρωση δέρματος
Έντονο πόνο στο στήθος.
πηγή: Iatropedia.gr
To άρθρο Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Έτσι ξεχωρίζετε τα συμπτώματα – Αναλυτικός οδηγός δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το πιο γιορτινό σπίτι της Ελλάδας - Και σίγουρα έχει τον πιο εντυπωσιακό στολισμό - Πού βρίσκεται
- «Ξόδεψα 150.000 σε πλαστικές επεμβάσεις, αλλά δεν βρίσκω σύντροφο γιατί τρομάζω τους άντρες»
- Ν. Κόσμος Αναζητείται ο σύντροφος της 35χρονης που έπεσε από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας – Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ
- Η πρωτεΐνη που μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
- Η Φαίη Σκορδά, το τελεσίγραφο του ΣΚΑΙ και το MEGA – Όλη η αλήθεια
- Βλεφαρόπτωση: Πώς να ανορθώσετε τα πεσμένα βλέφαρα χωρίς επέμβαση
- Βούλα: Γυναίκα είπε σε 76χρονη ότι η κόρη της σκότωσε σε τροχαίο ένα παιδί - Απέσπασε 130.000 ευρώ
- Στην έξοδο από τον Ολυμπιακό ο Σολμπάκεν
- Ο Τζούρισιτς προκαλεί "πονοκεφάλους" στον Γιοβάνοβιτς
- Σκύλος έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου- Επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Λουκία Πιστιόλα για Γιάννη Μπέζο: Είχαμε κάνει 1-2 φωτογραφίσεις και τις θυμάμαι πολύ άσχημα
- Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Έτσι ξεχωρίζετε τα συμπτώματα – Αναλυτικός οδηγός
- Σασμός – επόμενα επεισόδια: Η Αργυρώ λαμβάνει ένα τηλεφώνημα που την αναστατώνει
- Μενίδι: Το σενάριο της αυτοκτονίας και η καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία
- Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου - 48ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα από Δευτέρα
- Η Ντέπυ Γκολεμά για τους «Ράδιο Αρβύλα»: Με ενοχλεί το κούνημα του δαχτύλου
- Ημικρανία με αύρα: Αυτή είναι η αίτια και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης
- Βόλος - Ολυμπιακός 2-2 LIVE: Τελευταίο πεντάλεπτο στο Πανθεσσαλικό
- ΑΕΚ - Άρης: Με αρκετές απουσίες οι Θεσσαλονικείς στην Αθήνα
- «Είχε χτυπήσει και φώναζε βοήθεια»! Στο newsit.gr η 17χρονη που βρήκε στο μπαλκόνι της την Κινέζα
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Έτσι ξεχωρίζετε τα συμπτώματα – Αναλυτικός οδηγός
- Ο Δημήτρης Γραμμόζης νέος προπονητής της Καϊζερσλάουτερν
- Λουκία Πιστιόλα για Γιάννη Μπέζο: Είχαμε κάνει 1-2 φωτογραφίσεις και τις θυμάμαι πολύ άσχημα
- Σασμός – επόμενα επεισόδια: Η Αργυρώ λαμβάνει ένα τηλεφώνημα που την αναστατώνει
- Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου - 48ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα από Δευτέρα
- Βόλος - Ολυμπιακός 2-2 LIVE: Τελευταίο πεντάλεπτο στο Πανθεσσαλικό
- Χάβρη – Παρί Σεν Ζερμέν 0-2: Πήραν τη νίκη με 10 ποδοσφαιριστές οι Παριζιάνοι
- Έλληνας αστυνομικός διοικητής της Νέας Υόρκης συνταξιοδοτήθηκε με ζειμπέκικα, νησιώτικα και σπάσιμο πιάτων
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μαζί με την Πάουλα Μπαντόσα και τον αδελφό του στο Ντουμπάι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- The Holiday: Η Cameron Diaz είναι το απόλυτο inspo για τις χειμωνιάτικες εμφανίσεις μας
- Η τέλεια συνταγή για μήλο στο φούρνο σύμφωνα με τους ειδικούς του Kλίβελαντ
- Μενίδι: Για αυτοκτονία κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ. - Μήνυση για ενδοοικογενειακή βία είχε κάνει η σύζυγος του 44χρονου
- Μενίδι: Λίγο πριν βρεθεί απανθρακωμένος ο 44χρονος, η σύζυγός του τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία
- Χωρίς το θείο έλεος τίποτα!
- Κατερίνα Τσάβαλου: «Πήρα 26 κιλά στην εγκυμοσύνη και έχω δεχτεί πολύ bullying στα social media»
- Τον τελευταίο χρόνο 4.304 θεραπείες αποκατάστασης στα Δάφια Λέσβου - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Συνταγή για ζύμη για πίτσα στο λεπτό από τον Βαγγέλη Δρίσκα
- Άσκηση: Τα σημάδια ότι αποδίδει ακόμα κι αν δεν φαίνεται στη ζυγαριά