Μας δίνουν χρήματα και δεν τα… παίρνουμε. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε τέτοιους καιρούς;
Αναμφίβολα η απειλή του πολέμου με την μορφή νέων εστιών «πυρκαγιάς», πέρα από την Ουκρανία, την Γάζα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ήταν και παραμένει η σημαντικότερη αιτία ανησυχίας.
Πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού κάθε ημέρα που περνάει οι μοναδικές συζητήσεις που γίνονται στα ανώτερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων στην Ενωμένη (;) Ευρώπη, αφορούν το τι και πως της αύξησης των πόρων χρηματοδότησης των εξοπλιστικών δαπανών.
Λες και δεν υπάρχει φτώχεια, ακρίβεια, πληθωρισμός, ανάγκες στην Υγεία και την Εκπαίδευση, την στέγαση, παρά μόνο η ανάγκη να πάμε σε πόλεμο…
Το ακόμα
Πέραν όμως αυτής της μάλλον οδυνηρής διαπίστωσης, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν συζητείται καθόλου. Και όταν κάτι κάπου ακούγεται, η βιασύνη των αρμοδίων για καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ώστε να πάψει κάθε σχετική κουβέντα είναι πρωτοφανής.
Για τι πράγμα μιλάμε; Μα για την τύχη του μοναδικού μεγάλου εν ισχύ χρηματοδοτικού εργαλείου για την εγχώρια οικονομία, το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. ευρώ αποκλειστικά για… μας.
Πρόκειται για χρήματα με την μορφή επιδοτήσεων, δηλαδή δωρεάν, αλλά και δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκιακού κόστους, από το ευρωπαϊκό ταμείο NGEU, των 750 και πλέον δισ. ευρώ, που συγκεντρώθηκαν για να στηριχθεί η ευρωοικονομία και να βγει από την πανδημία.
Τι λοιπόν «ακούγεται» στους διαδρόμους των υπουργείων που διαχειρίζονται τις ροές αυτών των πόρων;
Βασικά δεν είναι κάτι που απλώς «ακούγεται», αλλά κάτι που παίρνει καθημερινά την μορφή προειδοποιήσεων απέναντι στα υψηλά κλιμάκια, ότι η αδυναμία απορρόφησης αυτών των πόρων έχει αρχίσει και αγγίζει επικίνδυνα επίπεδα.
Πόσο επικίνδυνα; Τόσο που να απειλούνται μεγάλες απώλειες πόρων τα επόμενα τρία χρόνια μαζί και το 2024.
Τι φταίει και δεν απορροφούνται; Αυτό που πάντα έφταιγε σε ανάλογες περιπτώσεις, με προηγούμενα – πολύ μικρότερα – προγράμματα κοινοτικών πόρων, ήτοι η αδυναμία ή η απροθυμία (!) του κρατικού μηχανισμού, του «επιτελικού κράτους» συμπεριλαμβανόμενου, να κινηθεί σοβαρά και με την απαιτούμενη ταχύτητα, χωρίς παρελκυστικές τακτικές προς εξυπηρέτησης ημετέρων, για να εξασφαλίσει με αξιοπιστία τα δεκάδες δισ. ευρώ που περιμένουν στο Ταμείο.
Με την διαφορά ότι τώρα το Ταμείο αυτό έχει ημερομηνία λήξης τα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι το 2027.
Ότι μέχρι τότε δεν έχει απορροφηθεί απλώς χάνεται.
Όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι… θαλερό και οι οικονομίες αναπτύσσονται προφανώς υπάρχει το περιθώριο για καθυστερήσεις, απώλειες κλπ. τέτοιων πόρων. Όταν όμως, όπως τώρα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση από πουθενά και όπως επανειλημμένα μας λένε οι Οίκοι Αξιολόγησης το τι θα συμβεί με την ελληνική οικονομία εξαρτάται καθοριστικά από την διαθεσιμότητα και την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι καθυστερήσεις και οι απώλειες είναι έως και καταστροφικές…
Το πόσο ακριβής είναι αυτή η «πληροφορία» που μεταφέρουμε αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ήδη αυτοί που ανησυχούν γιατί βλέπουν το κακό να… έρχεται, έχουν αρχίσει να προωθούν την ιδέα της ζύμωσης για την εξασφάλιση «παράτασης» στο χρονοδιάγραμμα λήξης του Ταμείου.
Από όσο γνωρίζουμε για τέτοιο θέμα δεν έχει αφεθεί περιθώριο συζήτησης στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν τουλάχιστον.
Αλλά ακόμα και αν υπάρξει κάποιο διάδοχο χρηματοδοτικό σχήμα μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ξέρουμε από το παρελθόν, οι αποφάσεις για την κατανομή και την παροχή των πόρων εξαρτάται πάντα από την ικανότητα απορρόφησης που έχει δείξει η χώρα στο προηγούμενο πρόγραμμα…
Θα ήμασταν άδικοι να πούμε ότι τέτοιο πρόβλημα υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει και στην γειτονική Ιταλία, την Πορτογαλία, την κεντρική Ευρώπη και αλλού. Με την διαφορά ότι οι περισσότερες από τις χώρες αυτές είχαν περιορίσει την αποδοχή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο στις δωρεάν παροχές πόρων περιορίζοντας στο ελάχιστον ή στο μηδέν τα δάνεια.
Στην Ελλάδα έχουμε πάρει ότι έδωσαν, δωρεές και δάνεια…
Υπάρχει βέβαια και άλλο πρόβλημα σχετικό με το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει. Αυτό αφορά τις παράνομες απορροφήσεις πόρων που ήδη ερευνά αρμόδια επιτροπή από τις Βρυξέλλες, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως πρόβλημα που επίσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα…
Για να συνοψίσουμε το πρόβλημα. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εγκριθεί και τους οποίους μπορεί να απορροφήσει η Ελλάδα, αποτελούν τον βασικό οικονομικό πυλώνα χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας σε ένα διεθνές περιβάλλον οικονομικής σύσφιξης, ακριβού χρήματος και στασιμότητας. Και αυτά τα χρήματα δεν γίνεται… πόλεμος για να τα πάρουμε. Το αντίθετο μάλιστα.
Αν είναι δυνατόν…
To άρθρο Μας δίνουν χρήματα και δεν τα… παίρνουμε. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε τέτοιους καιρούς; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός το Πάσχα: Ο Καλλιάνος κάνει την έκπληξη! Δείτε τι έγραψε
- Νεκρός στρατιώτης σε άσκηση του ΝΑΤΟ
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε το άτομο που έπεσε στο κενό από τον Λευκό Πύργο
- Ραντεβού Μαρινάκη με Έλληνα του Ολυμπιακού – Υπογράφει τώρα με έναν… όρο
- 10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές
- Τα τερτίπια του καιρού: Στην Ελλάδα ζέστη, στην Τσεχία ρεκόρ ψύχους
- Συντάξεις Μαΐου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις πληρωμές
- Αντώνης Κανάκης για Κυριάκο Μητσοτάκη: Τον καλέσαμε αλλά η τελική απάντηση δεν ήρθε, λυπούμαστε πολύ
- Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;
- Η Ελλάδα δεν θα ψηφίσει την έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Έσπασε ο πάγος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, άγνωστος Χ για 400.000 νέους ψηφοφόρους, τι είπαν και ξάφνιασαν τον Τσίπρα, oι συγχωνεύσεις στη βιομηχανία που δε γίνονται, η κόντρα τουρισμού με ιχθυοκαλλιέργειες, η δράση του Μίλτου Γκουζούρη της HVA και η σκληρή στάση της Motor Oil έναντι των διαχειριστών δικτύων στο φυσικό αέριο
- Η φουρτούνα κράτησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβερνάκι
- Διμέτωπη επίθεση Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη - Οι δημοσκοπήσεις, ο «διασκεδαστής» και η «κρουαζιέρα»
- Βρούτσης: «Η επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού ας είναι η απαρχή για τις καλύτερες ημέρες που αξίζει το ποδόσφαιρό μας»
- Το ναυάγιο: Ένα τροχαίο δυστύχημα θα κόψει απότομα το νήμα της ζωής ενός πολύ σημαντικού προσώπου
- Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Λυγγερίδη - Η «ακτινογραφία» της εγκληματικής οργάνωσης που «χτύπησε» στου Ρέντη
- Βουλευτής Νίκης Νίκος Παπαδόπουλος: Οι σφαλιάρες των χριστιανών, οι πύλες της κολάσεως, οι καλικάντζαροι και ο Παΐσιος
- Συναγερμός για μεταλλαγμένο βακτήριο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που απειλεί τους αστροναύτες
- Μίλαν – Ίντερ 1-2: Οι «νερατζούρι» κατέκτησαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα Ιταλίας
- Λεπτοκαρυά: Πάσχα με εναλλακτικές διακοπές που μυρίζουν… καλοκαίρι
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μας δίνουν χρήματα και δεν τα… παίρνουμε. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε τέτοιους καιρούς;
- Βουλευτής Νίκης Νίκος Παπαδόπουλος: Οι σφαλιάρες των χριστιανών, οι πύλες της κολάσεως, οι καλικάντζαροι και ο Παΐσιος
- Διμέτωπη επίθεση Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη - Οι δημοσκοπήσεις, ο «διασκεδαστής» και η «κρουαζιέρα»
- «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»: Μπαράζ αιτήσεων για το πρόγραμμα από τους αγρότες
- Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Λυγγερίδη - Η «ακτινογραφία» της εγκληματικής οργάνωσης που «χτύπησε» στου Ρέντη
- Έσπασε ο πάγος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, άγνωστος Χ για 400.000 νέους ψηφοφόρους, τι είπαν και ξάφνιασαν τον Τσίπρα, oι συγχωνεύσεις στη βιομηχανία που δε γίνονται, η κόντρα τουρισμού με ιχθυοκαλλιέργειες, η δράση του Μίλτου Γκουζούρη της HVA και η σκληρή στάση της Motor Oil έναντι των διαχειριστών δικτύων στο φυσικό αέριο
- Λεπτοκαρυά: Πάσχα με εναλλακτικές διακοπές που μυρίζουν… καλοκαίρι
- Καιρός σήμερα: Κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης την Τρίτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κίνα: Γιατί έρχεται τώρα η σειρά της στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία
- Ιταλία: 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπό κράτηση για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
- Καιρός: Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης σήμερα, ζέστη και λασποβροχές - Η πρόγνωση για το Πάσχα
- Γάζα: Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
- «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Έως πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα
- Ο Άλεκ Μπάλντουιν έσπασε το κινητό γυναίκας που τον παρενοχλούσε – Του ζητούσε να πει επίμονα «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη»
- Οικοδομές: Οι αλλαγές με τον νέο κανονισμό του ΥΠΕΝ
- Μύθος ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει τα παιδιά υπερκινητικά
- Καιρός: Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης σήμερα – Πού θα σημειωθούν λασποβροχές
- Εγκαινιάζεται το τμήμα Λαμία-Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65