Νέα μάχη στον πόλεμο κατά του κορονοϊού – Τι θα γίνει με την οικονομία

07:29 4/5/2020 - Πηγή: NewsIt

Το πρώτο τεστ – αυτό της καραντίνας – ήταν επιτυχημένο εκ του αποτελέσματος. Η φάση που ξεκινά σήμερα, όμως, φαντάζει πιο δύσκολη και κρίσιμη για την κυβέρνηση, διότι αποτελεί ακριβώς αυτό που η ίδια έχει ονομάσει: μια «γέφυρα ασφαλείας» ανάμεσα στο υγειονομικό και το οικονομικό σκέλος της κρίσης του κορονοϊού. Ουσιαστικά, δηλαδή, το πλάνο επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» που τίθεται σε ισχύ από σήμερα επιδιώκει να οδηγήσει μεν στην επανεκκίνηση της οικονομικής

δραστηριότητας, αλλά ταυτόχρονα τελεί υπό την αίρεση της ομαλής εξέλιξης της πανδημίας και της διατήρησης των κρουσμάτων σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εστιάζει στην υιοθέτηση των υποδείξεων των ειδικών από τους πολίτες (π.χ. χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση) κι αποτελεί το κλειδί για να επιβεβαιωθεί το «Μένουμε Ασφαλείς» που διαδέχεται έτσι το «Μένουμε Σπίτι», αφού και σ’ αυτή τη φάση η πειθαρχία και ο αυτοπεριορισμός των πολιτών είναι ίσως το κρισιμότερο στοιχείο για την επιτυχία του σχεδίου.

Click4more  Πέτσας: «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά – Ο φόβος είναι τώρα ο εχθρός»

Όλα, όμως, θα κρίνονται σε καθημερινή βάση από την ομάδα των ειδικών επί της υγείας. Το ίδιο και οι μετέπειτα αποφάσεις του πρωθυπουργού, καθώς η θετική εξέλιξη των κρουσμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την επίσπευση του αρχικού χρονοδιαγράμματος ως προς την άρση των περιορισμών, ενώ τυχόν αρνητική εξέλιξη θα σημάνει ακριβώς το αντίθετο. Πολλώ δε μάλλον, να επιστρέψει ακόμη και το lockdown έστω και σε τοπικό επίπεδο.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι πηγαίνουν κι αυτοί βήμα-βήμα με βάση τα στοιχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διάλεξε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θ’ αποφασίζουμε το επόμενο βήμα», αλλά και ότι «αν χρειαστεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, και αυτό θα το εξετάσουμε».

Εν πάση περιπτώσει, η οικονομία αρχίζει πλέον να κερδίζει έδαφος στους άμεσους σχεδιασμούς του Μαξίμου σε σχέση με την υγειονομική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας πλέον βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση το σύστημα υγείας απ’ ό,τι στο ξεκίνημά της. Τα δύο σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για την ύφεση του 2020 (4,7% το ευνοϊκό και 7,9% το δυσμενές μετά από λήψη μέτρων κι αντίστοιχα 10% και 13,2% χωρίς μέτρα) δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ν’ ανέβει Γολγοθά τους επόμενους μήνες.

Click4more Αγωνία στο Μαξίμου για τη “νέα κανονικότητα” – Ορόσημο η 18η Μαΐου

Εκτός του πλέγματος των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων (π.χ. αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, πάγωμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή κτλ.), στα σχέδια της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα βρίσκονται:

Η επιδότηση εργασίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.Η χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.Στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, μεταφορές κτλ.).

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, τα μέτρα στήριξης θα αίρονται σταδιακά, σε μεταγενέστερο στάδιο απ’ ό,τι θα αίρονται οι περιορισμοί. Ανέφερε π.χ. ότι η στήριξη θα συνεχιστεί το Μάιο και για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν, διότι δεν θα έχουν απότομα τον τζίρο που είχαν πριν από τον Φεβρουάριο και γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου η επιχείρηση να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τη διά ζώσης ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και όχι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης όπως είχε γίνει πριν από 15 μέρες περίπου, ενώ το επίσημο αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού και η οικονομική διάσταση της πανδημίας.

To άρθρο Νέα μάχη στον πόλεμο κατά του κορονοϊού – Τι θα γίνει με την οικονομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα μάχη στον πόλεμο κατά του κορονοϊού – Τι θα γίνει με την οικονομία,