Οι μυστικές συνομιλίες του Έλον Μασκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – Τι πληροφορίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους

10:53 25/10/2024 - Πηγή: NewsIt

Σε τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται από το 2022 ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης (24.10.24) η Wall Street Journal.

Μάλιστα, τις συζητήσεις του Έλον Μασκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσαν αρκετοί Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι νυν και πρώην αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, με τη Wall Street Journal να βγάζει στο «φως» και το περιεχόμενο των συζητήσεών τους. 

Σε μία από τις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται να ζητά από τον δισεκατομμυριούχο

να αποφύγει την ενεργοποίηση της δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink μέσω της Ταϊβάν ως χάρη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Η Starlink δεν εξασφάλισε ποτέ άδεια για να προσφέρει υπηρεσίες Διαδικτύου στην Ταϊβάν, η κυβέρνηση της οποίας επιβάλλει περιορισμούς σε μη Ταϊβανέζικες δορυφορικές εταιρείες.

Η ακριβής φύση της σχέσης του Μασκ με τον Πούτιν παραμένει ασαφής. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX έχει περάσει χρόνια εξασφαλίζοντας συμβόλαια με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και οι εταιρείες του επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό.

Ο Μασκ αναδείχθηκε φέτος ως σημαντικός υποστηρικτής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και σε περίπτωση νίκης του Τραμπ θα μπορούσε να έχει έναν ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Οι επαφές μεταξύ των δύο ανδρών εγείρουν πιθανές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δεδομένου του ρόλου του Πούτιν, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους της Αμερικής.

Η είδηση για τη φερόμενη επικοινωνία του Μασκ με τον Πούτιν έρχεται δύο εβδομάδες, αφότου ο Μπομπ Γούντγουορντ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε παραμείνει σε επαφή με τον ηγέτη της Ρωσίας από τότε που έφυγε από την εξουσία το 2021, αν και η πλευρά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ αρνήθηκε τον παραπάνω ισχυρισμό, ο οποίος διατυπώθηκε στο νέο του βιβλίο «War».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε πως δεν σχολιάζουν τέτοια θέματα, ενώ ένα άτομο που γνωρίζει για τις συνομιλίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα επειδή «εξαρτάται τόσο πολύ από τις τεχνολογίες του δισεκατομμυριούχου. Η SpaceX εκτοξεύει ζωτικούς δορυφόρους εθνικής ασφάλειας σε τροχιά και είναι η εταιρεία στην οποία βασίζεται η NASA για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», σχολιάζοντας ωστόσο, πως αυτές οι επαφές «είναι κάτι που δεν αρέσει».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε η Μόσχα με τον Μασκ ήταν μέσω μίας τηλεφωνικής επικοινωνίας στην οποία εκείνος και ο Πούτιν συζήτησαν «για το διάστημα καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες». Επίσης, υποστήριξε ότι ούτε ο Πούτιν ούτε οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν τακτικές συνομιλίες με τον Μασκ.

 

To άρθρο Οι μυστικές συνομιλίες του Έλον Μασκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – Τι πληροφορίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα