Σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας στηρίζει την αποφυλάκισή τους

Σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ, καθώς ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες προτείνει την αποφυλάκισή τους.

Ο Έρικ και ο Λάιλ Μενέντεζ -τα δύο αδέλφια που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των γονιών τους το 1989- ενδέχεται να αποφυλακιστούν. Ο Τζορτζ Γκασκόν, ο ανώτατος εισαγγελέας του Λος Άντζελες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα νέα στοιχεία της υπόθεσης δικαιολογούν την επανεξέταση των ισόβιων ποινών τους.

Οι δολοφονίες της Κίτι και του Χοσέ Μενέντεζ

το 1989 στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς συγκλόνισαν τις ΗΠΑ επί χρόνια και η ιστορία των δύο αδελφών -που δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει- ήρθε ξανά στη δημοσιότητα με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Netflix.

Οι Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ δολοφόνησαν τους γονείς τους την ώρα που παρακολουθούσαν τηλεόραση - αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι. Οι αμφιβολίες και το επίδικο είναι τα κίνητρα του φόνου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως και οι δυο τους είχαν πέσει θύματα βιασμού από τον πατέρα τους, ενώ η μητέρα του το γνώριζε και σιωπούσε, και ότι ενήργησαν σε αυτοάμυνα. Η άλλη πλευρά λέει πως δεν ήταν παρά δύο κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που σκότωσαν τους γονείς τους για να κληρονομήσουν την περιουσία τους και να κάνουν ό,τι θέλουν.

«Έχουν πληρώσει το χρέος τους προς την κοινωνία»

Ο Έρικ Μενέντεζ, 53 ετών, και ο Λάιλ, 56 ετών, εκτίουν σήμερα ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής, στην Καλιφόρνια.

Ακόμη και αν το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα, ο δρόμος της αποφυλάκισής τους είναι ακόμη μακρύς. Ένας δικαστής θα έχει τον τελικό λόγο για το αν θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η ποινή που έχει επιβληθεί στα δύο αδέλφια -δηλαδή τα ισόβια να γίνουν 50 χρόνια με αναστολή π.χ.- και μια επιτροπή με αντικείμενο τις αναστολές ποινών θα πρέπει να εξετάσει αν θα πρέπει να αποφυλακιστούν μετά την έκτιση περισσότερων από 30 ετών.

Τα δύο αδέλφια δεν είχαν ειδοποιηθεί νωρίτερα για την απόφαση του εισαγγελέα, ούτε και τα μέλη της οικογένειας Μενέντεζ που τους στηρίζουν. Το έμαθαν όταν το ανακοίνωσε ο εισαγγελέας δημοσίως. «Πιστεύω ότι τα αδέρφια υπέστησαν τεράστια πίεση στο σπίτι τους και κακοποίηση», δήλωσε ο Γκασκόν. Πρόσθεσε ότι, αν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους φόνους, «πιστεύω ότι έχουν πληρώσει το χρέος τους προς την κοινωνία».

Η ανακοίνωση του εισαγγελέα έρχεται μετά από νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση, σχετικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση. Ένα νέο στοιχείο ήταν μια επιστολή του Έρικ Μενέντεζ προς έναν ξάδελφό του το 1988 όπου περιγράφει λεπτομερώς το πώς κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα του, Χοσέ.

Το άλλο αποδεικτικό στοιχείο προήλθε από ένα ανήλικο τότε μέλος του παιδικού συγκροτήματος Menudo από το Πουέρτο Ρίκο της δεκαετίας του 1980. Το μέλος του συγκροτήματος ισχυρίστηκε ότι ο Χοσέ Μενέντεζ, ο οποίος εργαζόταν ως στέλεχος της δισκογραφικής εταιρείας RCA εκείνη την εποχή, τον νάρκωσε και τον βίασε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο σπίτι του.

Η υπόθεση των Μενέντεζ αποκαλύφθηκε στις 20 Αυγούστου 1989, όταν τα δύο αδέρφια -18 και 21 ετών τότε- κάλεσαν την αστυνομία και ανέφεραν ότι βρήκαν τα πτώματα των γονιών τους γυρίζοντας στο σπίτι τους από τη διασκέδασή τους.

Αίτημα για αποφυλάκιση με αναστολή

Ο Γκασκόν δήλωσε ότι το Γραφείο του σκοπεύει να καταθέσει στο δικαστήριο σήμερα σύσταση για επανεξέταση της υπόθεσης. Θα περιέχει λεπτομέρειες και στοιχεία που θα συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης ποινής. Θα προγραμματιστεί ακρόαση, την οποία οι αξιωματούχοι ελπίζουν να προγραμματίσουν μέσα στις επόμενες 30-45 ημέρες, όπου ένας δικαστής θα σταθμίσει και θα ακούσει τα επιχειρήματα σχετικά με την αποφυλάκισή τους. Τα αδέρφια θα μπορούσαν επίσης να παρευρεθούν.

Για την υπόθεση έχει προγραμματιστεί ακρόαση στις 26 Νοεμβρίου, αλλά το Γραφείο του εισαγγελέα ελπίζει να προγραμματίσει νέα ακρόαση για να συζητηθεί η εισαγγελική πρόταση.

Οι αδελφοί Μενέντεζ κατέθεσαν αίτηση τον Μάιο του 2023, στην οποία περιγράφουν λεπτομερώς τα νέα στοιχεία της υπόθεσής τους και ζητούν να ακυρωθούν οι καταδίκες εις βάρος τους. Ο Γκασκόν δήλωσε ότι το Γραφείο του εξέταζε την υπόθεση για περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά είπε ότι έλαβε την απόφαση την Πέμπτη, μόλις μία ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Η απόφαση του εισαγγελέα ανακοινώθηκε 12 ημέρες πριν από τις εκλογές, όπου είναι υποψήφιος και ο Γκασκόν, που δύσκολα φαίνεται πως θα επανεκλεγεί. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η ανακοίνωσή του είχε πολιτικά κίνητρα και δήλωσε ότι την περίμενε εδώ και πολύ καιρό.

Τι έκαναν οι αδελφοί Μενέντεζ;

Ο Χοσέ και η Κίτι Μενέντεζ βρέθηκαν νεκροί μέσα στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς μετά από πολλαπλούς πυροβολισμούς τον Αύγουστο του 1989. Οι γιοι τους -Έρικ και Λάιλ- κάλεσαν την αστυνομία, λέγοντας στις Αρχές ότι γύρισαν σπίτι και βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς. Οι Αρχές, από την πλευρά τους, δεν υποπτεύθηκαν τα αδέρφια. Το ζευγάρι πυροβολήθηκε 13 φορές με δύο κυνηγετικά όπλα. Τα δύο αδέλφια άρχισαν να υποστηρίζουν ότι τους γονείς τους τους έφαγε η μαφία. Όμως, τα αδέλφια άρχισαν να τραβούν την προσοχή με τη συμπεριφορά τους, καθώς ξόδευαν πολλά χρήματα, αγοράζοντας ρολόγια Rolex, τζογάροντας και κάνοντας πάρτι. Μια εξομολόγηση στον ψυχολόγο τους ήταν η καταστροφή τους. Η φίλη του γιατρού τούς ηχογράφησε καθώς ομολόγησαν τις δολοφονίες και τους... κάρφωσε στις Αρχές. Τον Μάρτιο του 1990 τα αδέρφια κατηγορήθηκαν από την αστυνομία. Πήγαν σε δίκη το 1993 και παραδέχτηκαν τις δολοφονίες - αλλά υποστήριξαν ότι ενήργησαν σε αυτοάμυνα καθώς φοβούνταν πως οι γονείς τους θα τους σκότωναν.

Περιέγραψαν χρόνια συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης - συγκεκριμένα από τον πατέρα τους, τον Χοσέ, ο οποίος ήταν διευθυντής κινηματογράφου στο Χόλιγουντ. Κατέθεσαν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με τους γονείς τους για τη σεξουαλική κακοποίηση και ότι τα πράγματα είχαν γίνει επιθετικά στο σπίτι τους και πίστευαν ότι οι γονείς τους σχεδίαζαν να τους σκοτώσουν.

Μέλη της οικογένειας κατέθεσαν για την κακοποίηση, αλλά κανείς δεν είπε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το κίνητρο των δύο αδελφών ήταν τα χρήματα - συγκεκριμένα η περιουσία των γονέων τους ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Περιέγραψαν τον σχεδιασμό τους, την αγορά δύο κυνηγετικών όπλων λίγες ημέρες πριν από τους φόνους και τα έξοδα που έκαναν μετά. Σκιαγράφησαν τα αδέλφια ως κακομαθημένους γιους που πίστευαν ότι μπορούσαν να ξεφύγουν από οτιδήποτε. Η πρώτη τους δίκη έληξε με κακοδικία, αλλά η δεύτερη το 1995 οδήγησε στην καταδίκη τους για φόνο πρώτου βαθμού. Τους επιβλήθηκαν ισόβια χωρίς αναστολή.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα