Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον 2 - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αν και η μετάλλαξη Όμικρον 2 τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, το σύστημα Υγείας δεν φαίνεται να επηρεάζεται, καθώς και οι αριθμοί των θανατηφόρων κρουσμάτων.
Η πιο μεταδοτική και περισσότερο ικανή να ξεφεύγει από την ανοσία μετάλλαξη Όμικρον 2 (ΒΑ.2) του κορονοϊού, αλλά και η πρόσφατη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες, φέρνει νέα
Το lockdown επανήλθε στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη οι 22 από τις 37 χώρες παρουσιάζουν αύξηση της διασποράς 9% μεσοσταθμικά στις νέες διαγνώσεις.
Η χώρα μας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη. Από την περασμένη Τρίτη (8/3) τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 21.000, ενώ ο κινούμενος μέσος όρος τις τελευταίες επτά ημέρες παρουσιάζει αύξηση κατά 3.500 κρούσματα, παρότι το Σαββατοκύριακο ήταν περιστασιακά μειωμένα, λόγω μικρότερου αριθμού τεστ.
Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση αυτή οφείλεται στην υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2, Όμικρον 2 (BA.2) και στην πρόσφατη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Οι αιτίες είναι βασικά δύο, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1)», όπως λέει ο επιστήμονας τονίζοντας ωστόσο, πως η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.
Στο 40% με 50% τα κρούσματα Όμικρον 2 στην ΕλλάδαΣύμφωνα με τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) έχει φτάσει να καταλαμβάνει το 40% των κρουσμάτων στην Κρήτη.
Ενώ, όπως ανέφερε πρόσφατα στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, η ίδια παραλλαγή έχει αγγίξει το 50% των νέων διαγνώσεων σε όλη την Ελλάδα και θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα.
«Η Όμικρον 2 καταλαμβάνει πλέον το 40% – 50% των κρουσμάτων. Πιστεύω πανελλαδικά. Στην Κρήτη υπολογίζω 40% σίγουρα. Και μάλιστα με την γονιδιωματική ανάλυση το ξέρουμε αυτό, όχι με την ταχεία μέθοδο (S gene dropout). Αυτό που λέω είναι 99,9% σίγουρο. Άρα έχει παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν την έξαρση η Όμικρον 2. Γιατί είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει περισσότερο από τα εμβόλια σε σχέση με την Όμικρον», τονίζει ο ίδιος.
«Ερώτημα, το πόσο θα επηρεαστούν τα συστήματα υγείας»Πολύ σημαντική περίοδο για την πανδημία χαρακτηρίζει αυτή την εποχή που διανύουμε, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στα social media σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων.
Κι αυτό καθώς, όπως λέει, περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης της διασποράς, μετά την προηγούμενη αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί από αυξομειώσεις των κρουσμάτων και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον θα επηρεαστούν τα συστήματα Υγείας. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη παρακολουθούν από κοντά και με ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων.
«Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας», σημειώνει.
Ρυθμιστής της επιβάρυνσης στο ΕΣΥ θα είναι σίγουρα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, καθώς όπως λέει, “σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση”.
«Lockdown» ξανά στην Κίνα μετά την «zero cases» εποχήΟ μηδενισμός των κρουσμάτων Covid-19 και η πρακτική της εξάλειψης της πανδημίας που εφάρμοσε η Κίνα τον τελευταίο χρόνο, πήγε … περίπατο, δικαιώνοντας πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως που είχαν ασκήσει κριτική σε αυτή την επιδημιολογική πρακτική, χαρακτηρίζοντάς την «αναποτελεσματική».
Έτσι, από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου στην Κίνα διαγνώστηκαν 4.774 νέα κρούσματα του κορονοϊού, (αριθμό ρεκόρ από τις αρχές της πανδημίας) και οι αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να λάβουν ξανά περιοριστικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων στη Σαγκάη και lockdown σε τουλάχιστον δύο μεγαλουπόλεις, με πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων για τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής χώρας -αλλά και της Ελλάδας- ίσως μοιάζει μικρός, αλλά στην Κίνα που ασκεί την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στον κορονοϊό, σήμανε συναγερμός.
Στα νοσοκομεία της κινεζικής ενδοχώρας νοσηλεύονται σήμερα περίπου 7.300 ασθενείς, εκ των οποίων έξι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα έχουν ανακοινωθεί 4.636 θάνατοι από Covid-19.
Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
To άρθρο Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον 2 - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε πολιορκία η μαμά των κοριτσιών από την Πάτρα - Στην απομόνωση ο Μπάμπης επειδή είχε στη φυλακή κινητό
- Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Αγριεμένος ο Μάρτης – Έρχονται ξανά χιόνια
- Πάτρα: Τα μυστηριώδη ευρήματα στις τοξικολογικές και οι απόπειρες αυτοκτονίας
- Θλίψη στο Χόλυγουντ: Πέθανε ο Γουίλιαμ Χαρτ
- Έρχεται επιδότηση σε βενζίνη, diesel και υγραέριο
- «Ισταμπούλ» η Πόλη για τον Κυριάκο – Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαρνείται την Κωνσταντινούπολη
- Κλειστά σχολεία στην Αττική, σήμερα Δευτέρα 14/03
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα της χώρας
- Ραγδαία μείωση στην κατανάλωση καυσίμων φέρνουν οι εξωφρενικές τιμές της βενζίνης
- Survivor: Κλείδωσε η πρώτη υποψηφιότητα, τον πέταξαν ξανά στον τάκο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Καιρός σήμερα: Ισχυρός παγετός σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα χιονίσει
- Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας: «Καμία συνομιλία με την Gazprom όσο ο πόλεμος συνεχίζεται»
- Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον 2 - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι ελπίδες στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων της Δευτέρας - Σε θέση μάχης ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα
- ΠΑΟΚ – Ζοάν Σάστρε: «H ομάδα έχει οψιόν οπότε θα αποφασίσει αυτή αν θα με αγοράσει»
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022
- «Χτυποκάρδια στο Θρανίο»: Ποιο είναι σήμερα το σχολείο που γυρίστηκε η ταινία το 1963
- Πέθανε ο βραβευμένος ηθοποιός Γουίλιαμ Χαρτ
- Ζελένσκι: Ζήτησε ξανά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία αλλιώς «θα δείτε ρουκέτες σε έδαφος του ΝΑΤΟ»
- Τελείωσαν για σήμερα οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας - Συνεχίζονται αύριο
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον 2 - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
- «Χτυποκάρδια στο Θρανίο»: Ποιο είναι σήμερα το σχολείο που γυρίστηκε η ταινία το 1963
- Ζελένσκι: Ζήτησε ξανά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία αλλιώς «θα δείτε ρουκέτες στα σπίτια πολιτών σε χώρες του ΝΑΤΟ»
- Ζελένσκι: Ζήτησε ξανά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία αλλιώς «θα δείτε ρουκέτες σε έδαφος του ΝΑΤΟ»
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022
- Τελείωσαν για σήμερα οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας - Συνεχίζονται αύριο
- Καιρός σήμερα: Ισχυρός παγετός σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα χιονίσει
- ΠΑΟΚ – Ζοάν Σάστρε: «H ομάδα έχει οψιόν οπότε θα αποφασίσει αυτή αν θα με αγοράσει»
- Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας: «Καμία συνομιλία με την Gazprom όσο ο πόλεμος συνεχίζεται»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο πόλεμος των Τυφλών
- Από την παγκοσμιοποίηση στον κατακερματισμό του πλανήτη
- LIVEBLOG: Νέες επιθέσεις αναμένονται στο Κίεβο - Προς νέο γύρο συνομιλιών Ουκρανία - Ρωσία
- Πέθανε ο βραβευμένος ηθοποιός Γουίλιαμ Χαρτ
- Κορονοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικών δομικών αλλαγών
- Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, κατά το Κίεβο
- Πάνω από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία
- Υψώθηκε η σημαία της Μικρασιατικής Μνήμης στην Επάνω Σκάλα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά Κουλέμπα για την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας
- Μητσοτάκης - Ερντογάν: Οδικός χάρτης εξαμήνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ενδιάμεσους σταθμούς