Παράξενες Ιστορίες από την Αρχαιότητα: Μυστήρια και απίθανες πρακτικές της Ιστορίας
Η αρχαία ιστορία είναι γεμάτη με μύθους, θρύλους και ανεξήγητες πρακτικές που προκαλούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια.
Πολιτισμοί από όλο τον κόσμο άφησαν πίσω τους παράξενα έθιμα, απίθανες εφευρέσεις και αινιγματικές δοξασίες, που φανερώνουν πόσο διαφορετικά σκέφτονταν και ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.
Από τους αινιγματικούς χρησμούς του Μαντείου των Δελφών μέχρι τις μυστικιστικές παραδόσεις της Αρχαίας Αιγύπτου, οι ιστορίες αυτές αποκαλύπτουν μια πλευρά της αρχαιότητας που εντυπωσιάζει
Το Μαντείο των Δελφών και οι χρησμοί της Πυθίας: Ένα από τα πιο γνωστά και μυστηριώδη σημεία της αρχαίας Ελλάδας ήταν το Μαντείο των Δελφών, όπου η Πυθία, η ιέρεια του Απόλλωνα, έδινε χρησμούς για κάθε είδους ζήτημα: από πολέμους και διπλωματικές αποφάσεις, μέχρι προσωπικές απορίες για τους κοινούς θνητούς. Η Πυθία φέρεται να έπεφτε σε ένα είδος έκστασης όταν επικοινωνούσε με τον Απόλλωνα, βρισκόμενη σε έναν υπόγειο χώρο γεμάτο αναθυμιάσεις.
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνεε περιείχαν φυσικά αέρια που την επηρέαζαν, προκαλώντας παραισθήσεις. Τα ασαφή και αινιγματικά της λόγια μπορούσαν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους, συχνά επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως η πιο αινιγματική μορφή της αρχαιότητας.
Η ασυνήθιστη υγιεινή των Αρχαίων Ρωμαίων: Οι Ρωμαίοι φημίζονταν για τις επιδόσεις τους στην αρχιτεκτονική και τη δημόσια υγεία, αλλά μια παράξενη συνήθεια των πλούσιων Ρωμαίων προκαλεί σήμερα ανατριχίλα. Αν και είχαν εξελιγμένα λουτρά και συστήματα αποχέτευσης, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν συχνά… ουρές από ζώα για να καθαριστούν στις τουαλέτες!
Τα δημόσια αποχωρητήρια περιλάμβαναν πέτρινα καθίσματα με τρύπες, ενώ οι καθαριστές χρησιμοποιούσαν σφουγγάρια στερεωμένα σε ξύλινα ραβδιά, που ήταν κοινά για όλους τους χρήστες. Για πολλούς αρχαίους Ρωμαίους, η υγιεινή συνδεόταν περισσότερο με τις κοινωνικές συναναστροφές και την καθαριότητα στα δημόσια λουτρά, ενώ οι ατομικές ανάγκες έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
Η παράδοξη δοξασία των Αιγυπτίων για τις γάτες: Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις γάτες ιερές, και ήταν τόσο συνδεδεμένες με την καθημερινότητά τους που η δολοφονία ή ο τραυματισμός μιας γάτας θεωρούνταν σοβαρό αδίκημα. Υπήρχε μάλιστα η αντίληψη πως όταν κάποια γάτα πέθαινε, οι ιδιοκτήτες της θρηνούσαν ξυρίζοντας τα φρύδια τους, σε μια πράξη πένθους και σεβασμού.
Ο σεβασμός προς τις γάτες ήταν τόσο μεγάλος, ώστε όταν οι Πέρσες εισέβαλαν στην Αίγυπτο, χρησιμοποίησαν αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα εναντίον τους. Οι Πέρσες στρατιώτες κράτησαν γάτες στις μάχες, γνωρίζοντας ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα τολμούσαν να επιτεθούν και να κινδυνεύσουν να βλάψουν τα αγαπημένα τους ζώα.
Ο πόλεμος των χελιών στην Αρχαία Ρώμη: Μια απίστευτη, αλλά πραγματική ιστορία, είναι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Χελιών» που ξέσπασε στην Αρχαία Ρώμη. Ο πλούσιος Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα χέλια, τα οποία κρατούσε σε ειδικές λίμνες στην έπαυλή του.
Τα χέλια είχαν γίνει τόσο αγαπητά στους Ρωμαίους, που άρχισαν να διοργανώνονται «μάχες» μεταξύ των οικογενειών των χελιών, σαν πρωτόγονοι διαγωνισμοί, όπου οι ιδιοκτήτες στοιχημάτιζαν στις ικανότητες των ζώων τους. Μολονότι μπορεί να φαντάζει απίστευτο, τα ζώα αυτά ήταν μέρος της κοινωνικής και ψυχαγωγικής ζωής, ενώ η νίκη ενός χελιού μπορούσε να προσδώσει μεγάλη τιμή στον ιδιοκτήτη του.
Οι τρομερές δίκες των μαγισσών στη Μεσαιωνική Ευρώπη: Αν και οι δίκες μαγισσών θεωρούνται συνήθως φαινόμενο του μεσαίωνα, η πρακτική είχε ρίζες και στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ρώμη, οι μάγισσες και οι μάγοι συχνά κατηγορούνταν για ασυνήθιστες δυνάμεις, τις οποίες θεωρούσαν υπεύθυνες για φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.
Ωστόσο, η πιο ακραία εφαρμογή αυτής της πρακτικής έγινε στον Μεσαίωνα, με τις μαζικές δίκες μαγισσών στην Ευρώπη, όπου χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) καταδικάστηκαν για “μαγεία” και αντιμετώπισαν βίαιους θανάτους. Η δοξασία για τον αποκρυφισμό επηρέαζε σε βάθος την ψυχολογία των ανθρώπων, που συχνά κατηγορούσαν γείτονες ή συγγενείς για τα δυσάρεστα φαινόμενα γύρω τους, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα για τα προβλήματα της εποχής.
Η κοινωνία των Μινωιτών και η Θυσία του Ταύρου: Στην αρχαία Κρήτη, οι Μινωίτες θεωρούνταν ένας από τους πιο εξελιγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας, με εντυπωσιακά ανάκτορα και καλλιτεχνικά έργα. Ένα από τα πιο γνωστά, αλλά και παράξενα στοιχεία της μινωικής θρησκείας, ήταν η θυσία του ταύρου και οι αινιγματικές τελετουργίες που σχετίζονταν με αυτόν.
Στη μινωική θρησκεία, ο ταύρος ήταν ιερό ζώο, συμβολίζοντας τη δύναμη και τη γονιμότητα. Σε πολλές απεικονίσεις, βλέπουμε τους Μινωίτες να πραγματοποιούν ακροβατικά πηδήματα πάνω από ταύρους, μια πρακτική γνωστή ως “ταυροκαθάψια”. Παρόλο που η ακριβής σημασία αυτού του εθίμου παραμένει άγνωστη, αρκετοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνδέεται με τελετουργίες θυσίας ή με μια θρησκευτική λατρεία που επικεντρωνόταν στον ταύρο και τις γονιμοποιητικές δυνάμεις της φύσης.
Η μυστική τεχνολογία των Αρχαίων Μάγων και Αλχημιστών: Η έννοια της μαγείας και της αλχημείας ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αρχαίο κόσμο, με ειδικούς που ασχολούνταν με τα μυστήρια της φύσης, των ορυκτών και των φαρμακευτικών φυτών. Οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι αλχημιστές πίστευαν ότι τα μέταλλα μπορούν να μεταμορφωθούν, ενώ πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν χρυσό ή την ελιξίριο της αθανασίας.
Εξίσου παράξενη ήταν και η πρακτική των Ρωμαίων «μαγικών περγαμηνών», όπου, με ειδικές ψαλμωδίες και σχήματα, πίστευαν ότι μπορούσαν να επικαλεστούν πνεύματα για προστασία, θεραπεία ή τύχη. Τα ξόρκια αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία που αποδεικνύουν τον φόβο και την πίστη τους στις υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούνταν συχνά για την πρόκληση καλής τύχης ή την προστασία από κακόβουλα πνεύματα.
To άρθρο Παράξενες Ιστορίες από την Αρχαιότητα: Μυστήρια και απίθανες πρακτικές της Ιστορίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η "μεγάλη ζωή" των Ρομά με τα βοηθήματα του κράτους - Η λεία του ξεπερνά το 350.000 ευρώ
- Κώστας Λεφάκης: Αυτά είναι τα 6 πιο άτυχα ζώδια της νέας εβδομάδας – Τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα 6
- Αμαλιάδα: Η Ειρήνη ανέβασε στο Facebook φωτογραφία του νεκρού Παναγιωτάκη ταγκαρισμένη με 11 άτομα
- Στέφανος Κασσελάκης: Σήμερα στη 13:00 θα ανακοινώσει το νέο κόμμα – Ποιοι βουλευτές θα ακολουθήσουν; [βίντεο]
- Καρκίνος του πνεύμονα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (ειδικά αν καπνίζετε)
- Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Τζάκρη χόρεψε το «μου ‘φαγες όλα τα δαχτυλίδια» [βίντεο]
- Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Μάγια στο Μεξικό
- Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν, όπως και η Emilia Pérez … είναι ένα είδος από μόνες τους – Αποκλειστική συνέντευξη στον Αλέξανδρο Ρ. Λιζάρδο
- Τζορτζίνα Κούπερ: «Αρρώστησε ξαφνικά στις διακοπές της» - Τι λέει φίλος της για το θάνατο της
- Ο Απόστολος Γκλέτσος “καρφώνει” τον Στέφανο Κασσελάκη: “Έχει τέτοια… μύτη που αυτοκαταστρέφεται, ήταν ένα λάθος”
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Μπαρτζώκας στα αποδυτήρια για τη νίκη του Ολυμπιακού: «Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά, αλλά το ταβάνι μας »
- Πέφτουν οι μετοχές των ΑΠΕ στα χρηματιστήρια Ευρώπης – ΗΠΑ μετά την νίκη Τραμπ
- 5+1 χώρες που δεν χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα
- Ο Έλληνες που δίνει ελπίδα στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας
- ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης: Δυνατό ματς 5άδας στην άδεια OPAP Arena
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Εφτά σερί νίκες οι Πειραιώτες στα «αιώνια» ντέρμπι της Euroleague
- Αλεξάνδρα Νάτση, Ντάνη Γιαννακοπούλου και Ζερόμ Καλούτα σήμερα στις «Μαμά-δες» με τη Τζένη Θεωνά
- Ένα ελληνικό επιτραπέζιο γίνεται το Νο1 σουβενίρ της Μάλτας
- «Σφήνα» της Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Τζόναθαν Μότλεϊ
- Ο χάρτης των αποδόσεων και των τιμών των ακινήτων στην Αθήνα
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Παράξενες Ιστορίες από την Αρχαιότητα: Μυστήρια και απίθανες πρακτικές της Ιστορίας
- Super League: «Μάχες» για την κορυφή, την 4άδα και τις τελευταίες θέσεις στην 11η αγωνιστική
- Ένα ελληνικό επιτραπέζιο γίνεται το Νο1 σουβενίρ της Μάλτας
- 72χρονος με άνοια οδηγούσε μηχανάκι στο αντίθετο ρεύμα στην εθνική οδό Βόλου – Λάρισας
- Πέφτουν οι μετοχές των ΑΠΕ στα χρηματιστήρια Ευρώπης – ΗΠΑ μετά την νίκη Τραμπ
- ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης: Δυνατό ματς 5άδας στην άδεια OPAP Arena
- Formula E: Γυναίκες οδηγοί έτρεξαν ηλεκτρικά μονοθέσια πιο γρήγορα από Formula 1
- Οι 10 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές του 2024 που παίζουν στην Ελλάδα σε Netflix, Amazon και Disney+
- «Κακοήθειες από ασεβείς ανθρώπους» απαντά ο Πατούλης στα σχόλια για τη διαφορά ηλικίας με τη σύζυγό του
- «Σφήνα» της Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Τζόναθαν Μότλεϊ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημιουργήσαμε μία νέα πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη
- Η "χαριστική βολή" Πολάκη σε Κασσελάκη, οι ανακριτές στην Κουμουνδούρου και ένας γίγαντας της λάσπης
- Βασίλης Ξυπολυτάς, Δήμαρχος Κηφισιάς: Το τελευταίο 9μηνο έχουμε επενδύσει ειδικά στην Πολιτική Προστασία
- 9 Νοεμβρίου του 1989: 35 χρόνια από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου
- Γιώργος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου: 25 χρόνια αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα όλοι οι δήμοι
- Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 50χρονου για κλοπή καυσίμων από ρεζερβουάρ τουριστικού λεωφορείου
- Ουκρανία: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 13 τραυματίες σε ρωσική επιδρομή με drones στην Οδησσό
- Δύσκολα τα πράγματα για την Οικονομία, του ΣΥΡΙΖΑ η λάμψη χάθηκε στην πορεία
- Οικονόμου για επέκταση ωραρίου Μετρό: Οι νέοι μετακινούνται με ασφάλεια στη βραδινή τους έξοδο