Πώς θα πληρώσει η Ρωσία το κόστος ενδεχόμενης κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία μετά το χύπημα στη Μόσχα

05:30 25/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Ανήσυχοι παρακολουθούν αναλυτές στη Γερμανία την “επόμενη μέρα” του χτυπήματος στη Μόσχα σε σχέση προπαντός με την στάση την οποία θα τηρήσει η ρωσική ηγεσία απέναντι όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά συνολικά στη Δύση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στη Γερμανία φαίνεται να καταλήγουν στο ότι το χτύπημα αυτό θα επιταχύνουν εξελίξεις, οι οποίες, όμως, είχαν ξεκινήσει πριν από αυτό και αυτές δεν είναι άλλες από την απόπειρα ανασυγκρότησης τόσο της ευρωπαϊκής άμυνας (όπως φάνηκε από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 – 22 Μαρτίου) από τη μια μεριά όσο και της ρωσικής

από την άλλη με αιχμή όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά συνολικά το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

“Όχι άμεσα, αλλά πιθανώς σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ό,τι υπέθεσαν αρχικά ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες”, σύμφωνα με νέα μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Χρηματοοικονομικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες δείχνουν κάτι τέτοιο, σημειώνει η Handelsblatt.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα – λίγο μετά την επανεκλογή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πριν το χτύπημα στη Μόσχα (22.03.24) – ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα αυξηθούν κατά δύο “στρατούς” με 16 νέες ταξιαρχίες και 14 επιπλέον μεραρχίες.

Ο υπουργός δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα του ρωσικού στρατιωτικού μηχανισμού, αυτό θα σήμαινε ότι ο αριθμός των στρατιωτών θα αυξηθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το σημερινό 1,1 εκατομμύριο ενεργούς στρατιώτες σε 1,5 εκατομμύριο.

Κατά το τρέχον έτος, η Ρωσία επενδύει σχεδόν το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού της, ή περισσότερο από το 6% του ΑΕΠ της, στον στρατό.

Υπό τον Πούτιν, ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί σε περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, αλλά η Ρωσία πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τους μισθούς των στρατιωτών της και να προμηθευτεί νέο εξοπλισμό.

Με τα υψηλά ποσοστά απωλειών στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Μόσχα δυσκολεύεται να το πετύχει αυτό.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος έχει μετατρέψει την παραγωγή σε πολεμική οικονομία και έχει αυξήσει σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο όπλων, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού σχεδόν δυόμισι φορές τον τελευταίο χρόνο. Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Η Ρωσία φέρεται τώρα να παράγει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού από ό,τι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μαζί, ανέφερε πρόσφατα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δυτικούς κύκλους πληροφοριών.

Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή δεν επαρκεί και η Ρωσία εξαρτάται από τις προμήθειες πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Βερολίνο: Η Ρωσία θα είναι αρκετά ισχυρή για μια επίθεση σε πέντε έως οκτώ χρόνια

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρούσε μέχρι σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρός για να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σε πέντε έως οκτώ χρόνια.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) μίλησε για την ανάγκη o Γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) να γίνει γρήγορα “έτοιμη για πόλεμο”.

Άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εξοπλίζουν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Μέχρι πότε οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμες να αμυνθούν εξαρτάται από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, όπως εξήγησε πρόσφατα ένας στρατηγός της Bundeswehr.

Η Ρωσία δεν είναι προς το παρόν σε θέση να αντισταθμίσει τον αριθμό των πεσόντων στρατιωτών και τις υλικές απώλειες.

Για παράδειγμα, δυτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο στρατός της Μόσχας έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 3.000 άρματα μάχης.

“Η βιομηχανία μπόρεσε να κατασκευάσει το πολύ 1.000 νέα άρματα μάχης σε αυτό το διάστημα”, δήλωσε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Περισσότερα δεν είναι δυνατόν να γίνουν στο ορατό μέλλον.

Οι πόροι της Ρωσίας μπορεί να είναι περιορισμένοι, αλλά η βούληση είναι αναγνωρίσιμη, όπως φαίνεται από τα εξοπλιστικά σχέδια του Σοϊγκού.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda) προειδοποίησε πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ότι μια επίθεση στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι επικείμενη ήδη από το 2026 ή το 2027, ενώ αναφέρθηκε σε απροσδιόριστες πηγές έρευνας από τη Γερμανία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πίστοριους δεν έχει δει ακόμη καμία αλλαγή σε επίπεδο απειλών. “

Η ίδια διαδικασία όπως κάθε εβδομάδα”, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή (24.03.24) όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων που ανακοίνωσε ο Σόιγκου.

Κάθε εβδομάδα έρχονται νέες προειδοποιήσεις από τη Μόσχα ότι επίκειται πυρηνικό χτύπημα ή ότι οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται μαζικά. “Αυτό είναι μέρος της μηχανής προπαγάνδας της Ρωσίας, το λαμβάνω υπόψη μου”, δήλωσε ο Πιστόριους μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Sébastien Lecornu στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν η Ρωσία θέλει πραγματικά να εξοπλιστεί

Στην πραγματικότητα, δεν είναι βέβαιο τι πρέπει να γίνει με τις ανακοινώσεις της Μόσχας. Οι εμπειρογνώμονες του ISW επισημαίνουν ότι ο Σοϊγκού είχε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία νέων μεραρχιών και ταξιαρχιών πέρυσι και ότι δεν είναι σαφές πόσες πραγματικά πρόκειται να προστεθούν τώρα.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη διάταγμα που να περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για την αύξηση του προσωπικού. Χωρίς αυτό, τα λόγια του υπουργού δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Η αναλύτρια Ντάρα Μάσικοτ (Dara Massicot) από το Carnegie Endowment for International Peace επεσήμανε στην Πλατφόρμα Χ ότι ο Σοϊγκού έχει ήδη επανειλημμένα ανακοινώσει μαζικές αυξήσεις στο στρατό σε καιρό ειρήνης, χωρίς αυτό να ακολουθείται από αντίστοιχες ενέργειες. Η Μασικότ έγραψε ότι η ανακοίνωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά δεν θα πρέπει να σταθμιστεί στη ζυγαριά.

Οι εμπειρογνώμονες του ISW δεν κουράζονται επίσης να τονίζουν ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επί του παρόντος το προσωπικό, τις υποδομές ή τις εκπαιδευτικές ικανότητες για τη δημιουργία πρόσθετων στρατευμάτων σε μεγάλη κλίμακα.

Είναι επίσης αμφίβολο από πού θα προέλθουν οι στρατιώτες. Ο στρατός της Ρωσίας αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες στη στρατολόγηση. Απεσταλμένοι από τη Μόσχα ταξιδεύουν τώρα σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας για να στρατολογήσουν στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ρωσική ηγεσία χαρακτηρίζει πλέον ανοιχτά τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τέτοιο.

Προηγουμένως, γινόταν πάντα μόνο λόγος για “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Αλλά “όταν η συλλογική Δύση πήρε μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας, έγινε πόλεμος για εμάς”, δήλωσε την Παρασκευή 22 Μαρτίου (πριν το χτύπημα στη Μόσχα) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

To άρθρο Πώς θα πληρώσει η Ρωσία το κόστος ενδεχόμενης κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία μετά το χύπημα στη Μόσχα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Ουκρανία, Μόσχα,rosia, oukrania, moscha