Πώς το έργο του Ελληνικού επηρεάζει ραγδαία το κυκλοφοριακό ζήτημα της Αθήνας

08:10 10/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το κυκλοφοριακό ζήτημα που αναμένεται να δημιουργηθεί από τις μεγάλες επενδύσεις στα Νότια Προάστια. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για τα επόμενα χρόνια βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, καθώς και στη νέα μεγάλη ανάπλαση του Παλαιού Φαλήρου, γνωστή ως «Aenaon».

Η διάρκεια εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών είναι 27 μήνες και ο προϋπολογισμός

είναι 2 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Περιλαμβάνει την α’ φάση για καταγραφή και επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, τη φάση β’ με αντικείμενο τη μελέτη μετακινήσεων, τη γ’ φάση για την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου μεταφορών και τη δ’ για εξειδίκευση των μέτρων. Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2026. Επί του θέματος τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα προκληθεί από την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων, του πάρκου και των εμπορικών καταστημάτων που κατασκευάζονται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την ανεπάρκεια που υπάρχουν στα Νότια Προάστια, τονίζοντας το εξής:

«Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε οι κατάλληλοι οδικοί άξονες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες», ενώ σημείωσε ότι η Λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται ήδη στα όριά της.

Ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε και για ακόμη μία φορά στην ανάγκη υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, ένα έργο που σε συνδυασμό με τη Σήραγγα της Ηλιούπολης θα διευκόλυνε την άμεση πρόσβαση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Παράλληλα, πρότεινε την επέκταση του μετρό μέχρι τη Γλυφάδα, έργα που, όπως επισήμανε, παραμένουν χωρίς μελέτες και χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Τον προβληματισμό του για την ανάπλαση του Ελληνικού εξέφρασε ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ στην Ημερίδα με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής». Όπως ανέφερε ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιόπουλος: «Το νέο Ελληνικό αποτελεί μια ολόκληρη πόλη μέσα στις ήδη υπάρχουσες, με άγνωστη ακόμη την έκταση της επισκεψιμότητάς του. Το έργο αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης μας, καθώς περιλαμβάνει πολλές αβέβαιες παραμέτρους. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία, τόσο λόγω των μεγάλων έργων, όπως το Ελληνικό, όσο και εξαιτίας του πάρκου της Καλλιθέας, το οποίο, μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να διπλασιάσει την επισκεψιμότητα στα Νότια Προάστια.

Παράλληλα, περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο βλέπουν την ανέγερση 20-30 νέων πολυκατοικιών κάθε χρόνο, προσθέτοντας όχι μόνο νέους κατοίκους αλλά και αυξημένες δυσκολίες στις μετακινήσεις. Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν πιεστικές ανάγκες για την αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών», τόνισε.

Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Νότιου Τομέα και πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοπράτηση του έργου του Φαληρικού Όρμου τον Ιανουάριο του 2025, προϋπολογισμού 370 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά τη σημασία του, επισήμανε ότι το έργο αυτό αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την κυκλοφορία, λόγω της αυξημένης προσέλευσης που θα προκαλέσει.

«Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαδρομές του μετρό. Εάν το μετρό δεν επεκταθεί προς την Αγία Σκέπη, το Μοσχάτο και την Καλλιθέα, αδυνατώ να φανταστώ πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα φτάνουν στον προορισμό τους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το κυκλοφοριακό ζήτημα είχε σχολιάσει και ο Οδυσσέας Αθανασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Developmet, τονίζοντας το εξής: «Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος έχει ήδη προχωρήσει κατά περίπου 80%, καθώς η σήραγγα έχει πλήρως σχηματιστεί. Η λειτουργία της αναμένεται στις αρχές του 2026, ωστόσο το έργο θα πρέπει πρώτα να παραδοθεί στο Δημόσιο, να πιστοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και να βρεθεί operator για τη διαχείρισή του». Ο κ. Αθανασίου επισήμανε επίσης ότι με τη σταδιακή λειτουργία του πρώτου τμήματος του Ελληνικού μέχρι το 2027, αναμένεται σημαντική επιβάρυνση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Όπως ανέφερε, η Lamda Development, στο πλαίσιο μνημονίου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ), προχώρησε στην εκπόνηση μελετών για τη Σήραγγα Ηλιούπολης και την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με κόστος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι μελέτες αυτές έχουν ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο και αναμένεται η απόφαση του Δημοσίου για την υλοποίηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική την επέκταση του μετρό προς τη Γλυφάδα, ένα έργο που, όπως τόνισε, «το επιθυμούν τόσο ο δήμαρχος όσο και οι κάτοικοι της περιοχής».

 

To άρθρο Πώς το έργο του Ελληνικού επηρεάζει ραγδαία το κυκλοφοριακό ζήτημα της Αθήνας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ελληνικού, Αθήνας,pos, ellinikou, athinas