Το Ozempic επανεμφανίστηκε στα ράφια των φαρμακείων αλλά με «κόφτη» στη χορήγησή του

08:26 13/5/2023 - Πηγή: NewsIt

Αυστηροί κανόνες θεσπίστηκαν στη συνταγογράφηση του Ozempic, προκειμένου οι 15.000 συσκευασίες με το ενέσιμο φάρμακο που βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη, να κατευθυνθούν στοχευμένα στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Η θεραπεία με αυτό το φάρμακο ήρθε ξανά στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας προμήθειας Φαρμάκων Εξωτερικού του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Για να διασφαλιστεί, μάλιστα, ότι τα σκευάσματα δεν θα σπαταληθούν ξανά σε μη ασθενείς, δηλαδή σε άτομα που το λαμβάνουν αποκλειστικά

για λόγους δίαιτας και αδυνατίσματος, ελήφθησαν ειδικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, η ΗΔΙΚΑ «κλείδωσε» τους κωδικούς της συνταγογράφησης σε άτομα με προδιαβήτη, έτσι ώστε να χορηγείται μόνο σε διαβητικούς ασθενείς.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με καταγγελίες των φαρμακοποιών στις αρχές Απριλίου, πολλοί γιατροί κατάφεραν να παρακάμψουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλώνοντας ως «ασθενείς με διαβήτη» άτομα που δεν είναι διαβητικοί, προκειμένου να πάρουν το φάρμακο με τη μειωμένη συμμετοχή 10%.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, ζήτησε μάλιστα από την Πολιτεία να στεγανοποιήσει τις διαρροές του διάτρητου συστήματος της ΗΔΙΚΑ, αναβαθμίζοντας τις δικλείδες ασφαλείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως και τελικά έγινε.

ΠΟΥ: Ανησυχία με τη νέα φρενίτιδα για «εύκολο αδυνάτισμα»

Η “φρενίτιδα” με τα αντιδιαβητικά φάρμακα (σεμαγλουτίδη, ορλιστάτη και τιρζεπατίδη), τα οποία χρησιμοποιούνται ως “αδυνατιστικά”, έχει προβληματίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δρομολογεί νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση του σωματικού βάρους σε παιδιά και ενήλικες.

Τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν είναι «μαγική λύση» για την παχυσαρκία, προειδοποιεί ο επικεφαλής του τμήματος διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός ανέθεσε στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» στο Μιλάνο να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις που υπάρχουν για τα σκευάσματα αυτά, (ορλιστάτη της GSK, σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk και η τιρζεπατίδη της Eli Lilly).

Οι ενέσεις αδυνατίσματος δεν αποτελούν «μαγική λύση»

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, Φρανσέσκο Μπράνκα, τόνισε πως τα φάρμακα αυτά δεν είναι «μαγική λύση» στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, το οποίο που αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

«To μήνυμα ότι βρήκαμε τη λύση για την παχυσαρκία μέσω αυτών των φαρμάκων, είναι εντελώς λάθος» ανέφερε ο Μπράνκα.

Και πρόσθεσε, πως είναι μεν σημαντικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αλλά θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας «ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος», όπως τόνισε.

«Εξίσου σημαντικές για τη διαχείριση του προβλήματος της παχυσαρκίας, είναι και οι άλλες παρεμβάσεις, όπως η διατροφή και η φυσική άσκηση», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των «αγωνιστών GLP-1», αναπτύχθηκαν αρχικά για τον έλεγχο του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη Τύπου 2.

Στη συνέχεια, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως μπορούν να μειώσουν το σωματικό βάρος κατά περίπου 15%, γεγονός το οποίο προσέλκυσε την προσοχή ασθενών με παχυσαρκία, αλλά και πολλών διασημοτήτων.

Οι σταρ του Χόλιγουντ μάλιστα, διαφήμισαν τα σκευάσματα αυτά στα social media, προκαλώντας φρενίτιδα σε όλο τον πλανήτη.

Πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, απέδειξαν πως η δράση τους αναστέλλεται όταν διακόπτεται η χρήση, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες για να διατηρήσουν τα αποτελέσματα, είναι υποχρεωμένοι να τα λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

To άρθρο Το Ozempic επανεμφανίστηκε στα ράφια των φαρμακείων αλλά με «κόφτη» στη χορήγησή του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα