Το σχέδιο της Ελλάδας για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας: Πώς θα εισέρχονται στην χώρα, πού θα μένουν και πού θα δουλεύουν
Σχέδιο για την υποδοχή και φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, με πυρήνα την Ευρωπαϊκή Οδηγία Προσωρινής Προστασίας. Οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία θα έχουν ειδικό καθεστώς παραμονής διαμονής 12 μηνών, δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση αλλά και δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
«Ομπρέλα προστασίας» στους πρόσφυγεςΜέχρι χθες τα σύνορα της Ελλάδας είχαν περάσει 1.841 κατατρεγμένοι πολίτες. Σε αντίθεση με τους παράτυπους πρόσφυγες και μετανάστες
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, οι συγκεκριμένοι πολίτες είναι πρόσφυγες από μία χώρα που έχει δεχθεί παράνομη εισβολή πολέμου, συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται άμεσα, ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο ασφαλές έδαφος της Ευρώπης. Πρόνοια για τη φιλοξενία 5.000 ανθρώπων σε πρώτη φάση
Σε αυτή την πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει στέγη για 5.000 άτομα, ωστόσο όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, κανείς δεν έχει κάνει χρήση. Μέχρι στιγμής όλοι τους φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών, φίλων και γνωστών, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μεγάλος αριθμός Ουκρανών που βρίσκεται στη χώρα μας.
Όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται για χώρους φιλοξενίας σε δομές αλλά για σπίτια και δωμάτια.
Οι Ουκρανοί μπαίνουν στην Ελλάδα με διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά, ενώ όσοι δεν διαθέτουν, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η ουκρανική πλευρά αναλαμβάνει την ευθύνη της ταυτοποίησης της ουκρανικής εθνικότητας αυτών των ανθρώπων.
Η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά.
Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βάση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί για ακόμη ένα ή και δύο χρόνια εάν κριθεί απαραίτητο.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει κανέναν από αυτούς που έρχονται με την προσωρινή διαδικασία, εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να υποβάλει ατομικό αίτημα ασύλου.
Ποιες θέσεις εργασίας ανοίγουν στην Ελλάδα για τους ΟυκρανούςΤα υπουργεία, υπό τον κεντρικό συντονισμό του Μαξίμου, καταρτίζουν κατάλογο θέσεων εργασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε επιχειρήσεις και συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας… Στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, τη βιομηχανία και σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Ουκρανία έχει μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενο αυτό.
Δίκαιος καταμερισμός στην ΕΕΗ Ελλάδα είναι συντονισμένη με τους εταίρους και τις αποφάσεις της Ε.Ε.. Έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους και ήδη η Ε.Ε. αποφάσισε πέρα από το καθεστώς ειδικής Προσωρινής Διαμονής και απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε όσοι δραπετεύουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπορούν να φτάσουν γρήγορα στην Ευρώπη χωρίς να περάσουν από μακροχρόνιες διατυπώσεις στα σύνορα.
Ο πόλεμος που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία αναγκάζει την Ευρώπη να εφαρμόσει για πρώτη φορά μία Οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα, για ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών.
Στο ελληνικό Δίκαιο, η διαδικασία προϋπάρχει με το Προεδρικό Διάταγμα 80 του 2006.
Μέχρι σήμερα. από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη.
Η Οδηγία της Ε.Ε. για την Προσωρινή Προστασία προβλέπει άμεση προστασία στα άτομα που τη χρειάζονται και στοχεύει στο να αποφεύγεται η επιβάρυνση των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών.
Βάσει αυτής της πρότασης, οι Ουκρανοί υπήκοοι και τα άτομα που έχουν κάνει την Ουκρανία σπίτι τους, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης, θα έχουν δικαίωμα προστασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι μη Ουκρανοί υπήκοοι που διαμένουν νόμιμα στην Ουκρανία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα ή την περιοχή καταγωγής τους, όπως οι αιτούντες άσυλο ή οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν επίσης προστασία στην Ε.Ε..
Για τα ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, η προσωρινή προστασία παρέχει δικαίωμα σε νόμιμη κηδεμονία και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Επιπλέον θα δημιουργηθεί μία “πλατφόρμα αλληλεγγύης”, την οποία τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα υποδοχής.
To άρθρο Το σχέδιο της Ελλάδας για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας: Πώς θα εισέρχονται στην χώρα, πού θα μένουν και πού θα δουλεύουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απειλή αναγκαστικών μέτρων για 1 εκατομμύριo ασφαλισμένους
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός ο 19χρονος πρωταθλητής Γεβγέν Μαλίσεφ
- Τραγωδία στην Ανδραβίδα: Το τρίτο παιδί βρήκε όλη την οικογένεια δολοφονημένη
- "Πού είναι χαμένη η ρωσική πολεμική αεροπορία;" - Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται..
- Καρκίνος του προστάτη: Το πρώιμο σημάδι ενώ κάθεστε και άλλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
- Πλήθος Ουκρανών στρατιωτών στα χέρια των Ρώσων
- Αρναούτογλου – Καιρός: Κακοκαιρία με χιονιά έρχεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Ποιές περιοχές αφορά (video)
- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μήνυμα μεγαλύτερης εμπλοκής μετά και τη συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες ότι η Χερσώνα «έπεσε» στα χέρια των Ρώσων
- Εορτολόγιο Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 3/3
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- «Πέταξε» το καμάρι του Ρώσου ολιγάρχη Ουσμάνοφ - Κατασχέθηκε το μυθικό του γιοτ αξίας 600 εκατ. δολαρίων
- Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Περήφανος για την αντίσταση του λαού μου - Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Υπερασπιζόμαστε ηρωικά την πατρίδα, 9.000 νεκροί Ρώσοι εισβολείς»
- Ρουμανία: Επτά στρατιωτικοί νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου – Συμμετείχαν σε έρευνες αγνοούμενου πιλότου μαχητικού
- Όγδοη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία - Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο - «Έπεσε» η Χερσώνα - Νέες διαπραγματεύσεις - LIVE οι εξελίξεις
- «Aντί να ντρέπονται στον ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε και τα ρέστα» - Κεραυνοί ΝΔ για τροπολογία στην Ευρωβουλή
- Κύπελλο Ισπανίας: Στον τελικό η Βαλένθια με το 1-0 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο
- Αντιπολεμική διαδήλωση με πάνω από 50.000 άτομα στο Μόναχο - «Σταματήστε τον Πούτιν»
- Καιρός σήμερα: Πού θα βρέχει – Αναλυτική πρόγνωση
- Σεισμός στο Αρκαλοχώρι – Ρηχό το εστιακό βάθος
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Το σχέδιο της Ελλάδας για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας: Πώς θα εισέρχονται στην χώρα, πού θα μένουν και πού θα δουλεύουν
- Καιρός σήμερα: Πού θα βρέχει – Αναλυτική πρόγνωση
- Πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έγιναν πρόσφυγες - Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός
- Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Περήφανος για την αντίσταση του λαού μου - Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Υπερασπιζόμαστε ηρωικά την πατρίδα, 9.000 νεκροί Ρώσοι εισβολείς»
- Ρουμανία: Επτά στρατιωτικοί νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου – Συμμετείχαν σε έρευνες αγνοούμενου πιλότου μαχητικού
- «Πέταξε» το καμάρι του Ρώσου ολιγάρχη Ουσμάνοφ - Κατασχέθηκε το μυθικό του γιοτ αξίας 600 εκατ. δολαρίων
- Σεισμός στο Αρκαλοχώρι – Ρηχό το εστιακό βάθος
- Αντιπολεμική διαδήλωση με πάνω από 50.000 άτομα στο Μόναχο - «Σταματήστε τον Πούτιν»
- «Aντί να ντρέπονται στον ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε και τα ρέστα» - Κεραυνοί ΝΔ για τροπολογία στην Ευρωβουλή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλέξανδρος Τάρκας: Τα διαρκή λάθη Μητσοτάκη και το πλαίσιο κυρώσεων
- Γιώργος Λαμπρούλης: Απεμπλοκή τώρα!
- Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με βάση τον ν. 4823/21 ως μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης και συμμόρφωσης
- Γιώργος Καπόπουλος: «Όποιος δεν είναι μαζί μας…»
- Ο καιρός σήμερα 3/3/2022
- Θάνος Τσαγγάρης: Χάσαμε το πολυτιμότερο εργαλείο μας, τη ρευστότητα - Με αφορμή τις εκπτώσεις
- Όταν σημάδευαν το κομβόι 30 καλάσνικωφ
- Άρση Μέτρων: Πρόσω ολοταχώς για την "απελευθέρωση" των εμβολιασμένων
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία κατέσχεσε γιοτ 600 εκατ. δολαρίων Ρώσου δισεκατομμυριούχου