Τρόφιμα: Βασικός μοχλός στήριξης για τις ελληνικές εξαγωγές
Σταθερός πυλώνας στήριξης των ελληνικών εξαγωγών παραμένουν τα τρόφιμα με τις εταιρείες του κλάδου να διεκδικούν δυναμικά ζωτικό χώρο ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού.
Σε μία χρονιά αρκετών αναταράξεων με το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών της χώρας να εμφανίζεται ελλειμματικό, οι εξαγωγές τροφίμων ενισχύθηκαν περαιτέρω το 2024 με παραδοσιακά προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά κατέγραψαν την τρίτη καλύτερη επίδοσή τους, μετά από εκείνη του 2022, κλείνοντας την περυσινή
Για τη φετινή χρονιά, εκτιμάται ότι οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να πετύχουν αύξηση της τάξης του 3%-4% σε αποπληθωρισμένους όρους. Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο τονίζεται ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον.
Για το 2025 οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί με ρυθμό 1,4% από 0,8% το 2024. Επιπρόσθετα, η επαναφορά της παραγωγής του ελαιολάδου εφέτος στα επίπεδα του 2023 αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές του 2025 κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αναπληρώνοντας την αντίστοιχη απώλεια του 2024.
Οι προκλήσεις των εξαγωγώνΣύμφωνα με την μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1%, καθώς το β΄εξάμηνο αυτές αυξήθηκαν κατά 5%, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες κατά 7% του α΄εξαμήνου.
Η ανοδική αυτή τάση του β΄εξαμήνου, ωστόσο, είναι εύθραυστη, καθώς δεν έχει τη στήριξη των «παραδοσιακών» για τα ελληνικά προϊόντα ευρωπαϊκών αγορών.
Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ αποκτά έμμεση, αλλά ουσιαστική σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή.
Επιπλέον, όμως, της έμμεσης, η πολιτική των ΗΠΑ αποκτά όλο και περισσότερο άμεση σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς ξεχωρίζει ως αυξανόμενος σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα την τελευταία τριετία, με μέση ετήσια αύξηση 7%, υπερτριπλάσια της αντίστοιχης επίδοσης των λοιπών αγορών, που περιορίζεται στο 2%.
Όπως σημειώνει η μελέτη, η δυναμική αυτή προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων ενδεχομένως να κινδυνεύσει από την υιοθέτηση επιθετικών εμπορικών πολιτικών στις ΗΠΑ. Εκτός από τις ΗΠΑ, την αναστροφή του β’ εξαμήνου στις εξαγωγές στήριξαν μεμονωμένες σε μεγάλο βαθμό παραγγελίες μετάλλων, πιθανότατα για ενεργειακά έργα στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, οι «παραδοσιακές» αγορές της Δυτικής Ευρώπης κινήθηκαν πτωτικά (μείωση 4% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές τα δύο τελευταία χρόνια κατά μέσον όρο).
Η ίδια μελέτη εντοπίζει δύο θετικά στοιχεία στην τρέχουσα συγκυρία: την αύξηση της συνεισφοράς του κλάδου τροφίμων (γιαούρτι, φέτα, ελαιόλαδο και ελιές κάλυψαν πάνω από το 75% της ανόδου) και το ρεκόρ 15ετίας που σημείωσαν τα ελληνικά προϊόντα ως ποσοστό των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αν και παραμένουν κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα (0,55% έναντι 0,51% την αντίστοιχη περίοδο του 2023).
Ειδικότερα για τα τρόφιμα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι αποτελούν σταθερό πυλώνα των ελληνικών εξαγωγών, με παραδοσιακά προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις (με τα δύο τελευταία να επωφελούνται από παραγωγική ανάκαμψη) συνεισφέροντας περισσότερο από τα ¾ της ανόδου του κλάδου.
Επιπρόσθετα, ως αξιοσημείωτη ξεχωρίζει η πορεία των φιλέτων ψαριών (με διπλασιασμό των όγκων τους κατά το τελευταίο τρίμηνο) και τα οποία αποτελούν το μοναδικό ελληνικό προϊόν με σταθερή βελτίωση όγκων και σχετικών τιμών έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών το τελευταίο 12μηνο.
Παράλληλα, τα τρόφιμα βελτίωσαν το μερίδιο τους στις ευρωπαϊκές εξαγωγές σε 1,4% (από 1,3% το 2023). Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των μεγαλύτερων προϊόντων της κατηγορίας πέτυχαν ενισχυμένη αντιπροσώπευση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, με κομπόστα, ελιές και γιαούρτι να ενισχύουν το μερίδιο τους κατά 2 μονάδες.
Ενισχυμένες οι εξαγωγές αλλά στάσιμες οι εισαγωγέςΑπό την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι συνολικά, για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν μόλις κατά 2,2% και άγγιξαν τα 49,90 δισ. ευρώ από 51,02 δισ. ευρώ, μειώθηκαν δηλαδή κατά 1,12 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Μάλιστα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές για το δωδεκάμηνο του 2024 με τη συνεχόμενη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώθηκαν στα 36,09 δισ. ευρώ από 35,27 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι ελαφρώς αυξημένες κατά 819,8 εκατ. ευρώ ή κατά 2,3%.
Οι εισαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) αυξήθηκαν ελαφρώς, καθώς διευρύνθηκαν κατά 1,43 δισ. ευρώ ή κατά 1,7%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 84,52 δισ. ευρώ έναντι 83,09 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν με λίγο πιο έντονο ρυθμό και άγγιξαν τα 63,86 δισ. ευρώ από 61,62 δισ. ευρώ, δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 2,24 δισ. ευρώ ή κατά 3,6%.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2024 αυξήθηκε κατά 2,54 δισ. ευρώ ή κατά 7,9%, στα 34,61 δισ. ευρώ από 32,07 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2023. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό και άγγιξε τα 27,77 δισ. ευρώ από 26,35 δισ. ευρώ, δηλαδή διογκώθηκε κατά 1,42 δισ. ευρώ ή κατά 5,4%.
Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές, το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2024 η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησε προς τις Χώρες της ΕΕ (-5,9%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε ελαφρώς (2,7%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες προς τις Χώρες της ΕΕ (-0,1%) ενώ διευρύνονται προς τις Τρίτες Χώρες, (7,1%).
Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, πτώση καταγράφουν οι εξαγωγές των 5 από τις 10 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: πετρελαιοειδή-καύσιμα (-9,5%), βιομηχανικά (-0,6%), μηχανήματα (-2,6%), λάδια (-23,9%) καθώς και οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των εμπιστευτικών προϊόντων κατά -2%.
Παράλληλα όμως, αυξημένες εμφανίζονται οι κατηγορίες των τροφίμων (8,9%), χημικών (2,6%), των διαφόρων βιομηχανικών (0,5%), των πρώτων υλών (7,7%) και της κατηγορίας ποτά & καπνός (+8,6%), σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δωδεκάμηνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο Τρόφιμα: Βασικός μοχλός στήριξης για τις ελληνικές εξαγωγές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρίλερ με εξαφάνιση εισοδηματία από τη Γλυφάδα: «Αντικείμενα αξίας έκαναν φτερά» – Είχε σηκώσει τεράστιο ποσό από την τράπεζα
- Θρήνος στην Ναύπακτο: Πέθανε και η μητέρα μία βδομάδα μετά τον θάνατο του γιου της
- Ισχυρός σεισμός μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης
- «Αύξηση του σεισμικού πλάτους» και ανεξήγητο «θόρυβο» στις Κυκλάδες καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο
- Ούτε 19 ούτε 21 βαθμούς Κελσίου: Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι σας
- Συναγρμός στη Θεσσαλονίκη. Εξαφάνιση 66χρονου
- Η πρώτη μεγάλη ήττα του Έλον Μασκ είναι πραγματικότητα
- Άγιος Βαλεντίνος: Το δώρο του Δημήτρη Τάκη στην Ελένη Καλογεροπούλου και το φιλί - "Συγκρουόμαστε, αλλά αγαπιόμαστε - Σήμερα θα τη γλιτώσεις!" (Βίντεο)
- Φλωρίδης: Πέντε ψέματα για τα Τέμπη που κατέρρευσαν
- Πάτρα: 60χρονος μαχαίρωσε τον γείτονά του μετά από καβγά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- MasterChef 2025: Με συγκίνηση και ανατροπές έκλεισε η εβδομάδα – Εκτός ριάλιτι Μαίρη, Θάνος και Άγγελος
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ασυνήθιστοι θόρυβοι από το υπέδαφος – Οι ειδικοί εικάζουν κίνηση μάγματος στο υπέδαφος
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025
- Λονδίνο: Μεγάλη φωτιά σε πεντάστερο ξενοδοχείο – Απομακρύνθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι
- Χρυσή Βίζα: Ευκαιρία ή αδιέξοδο για την ελληνική κτηματαγορά;
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2025
- Αταλάντη: Πυροβολισμοί «έπεσαν» σε καταυλισμό Ρομά – Ένας τραυματίας
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα και η απόκοσμη βοή που ανησυχεί τους κατοίκους
- Μπράιτον – Τσέλσι 3-0: Η ομάδα του Τζίμα διέλυσε τους Λονδρέζους
- Ουάσινγκτον: «Λανθασμένα δεδομένα» προκάλεσαν τη σύγκρουση με το αεροπλάνο της United Airlines λένε οι πιλότοι του ελικοπτέρου

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τρόφιμα: Βασικός μοχλός στήριξης για τις ελληνικές εξαγωγές
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει του πολέμου χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ
- Χρυσή Βίζα: Ευκαιρία ή αδιέξοδο για την ελληνική κτηματαγορά;
- Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την «επόμενη μέρα» – «Ποια είναι η προγραμματική κατεύθυνση της Κεντροαριστεράς;»
- Μουσακάς με αγκινάρες, πένες με κοτόπουλο και burger σολομού στο μενού της επόμενης εβδομάδας
- Η OpenAI απέρριψε την πρόταση εξαγοράς του Έλον Μασκ – «Θέλει να διαλύσει τον ανταγωνισμό του»
- Η OpenAI απέρριψε την πρόταση εξαγοράς του Έλον Μασκ
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα και η απόκοσμη βοή που ανησυχεί τους κατοίκους
- Αντίστροφη μέτρηση 45 ημερών για την πρώτη ταυτόχρονη αύξηση μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δείτε το πρόγραμμα της TV ολόκληρης της εβδομάδας
- ΗΠΑ: Η OpenAI απέρριψε την προσφορά εξαγοράς από τον Ίλον Μασκ
- Η πρώτη μεγάλη ήττα του Έλον Μασκ είναι πραγματικότητα
- Φλωρίδης: Πέντε ψέματα για τα Τέμπη που κατέρρευσαν
- Μοτοδυναμική και Toyota Ελλάς: Νέα συνεργασία για την εξουσιοδότηση διανομής στην Αχαΐα
- Ζελένσκι στο NBC News: «Πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να επιβιώσει χωρίς την αμερικανική βοήθεια
- Ομιλία Βανς: Μια «μπάλα καταστροφής» στο Μόναχο
- Προειδοποίηση μετεωρολόγων για ισχυρό κύμα κακοκαιρίας
- Έκοψε την πίτα του ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού
- Φθιώτιδα: Έπεσαν πυροβολισμοί σε καταυλισμό Ρομά