Βερολίνο: Συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για κοινή πρόταση για τους νέους κανόνες της ΕΕ για το χρέος στο Ecofin

08:01 20/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος.

 Όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) χθες (19.12.23), η πρόταση αυτή (Γερμανίας- Γαλλίας) θα παρουσιαστεί σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα (20.12.23)

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρόταση περιέχει πιο αποτελεσματικές γραμμές ασφαλείας για τη μείωση των δημοσιονομικών

ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους από ό,τι προηγουμένως. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ παλεύουν εδώ και μήνες για τους νέους κανονισμούς για τη μείωση του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται σε πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, η οποία προβλέπει ατομικές προσεγγίσεις για κάθε χώρα αντί για τυποποιημένους στόχους μείωσης του χρέους.

Οι δύο ισχυρότερες, οικονομικά, χώρες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, εισήλθαν αρχικά στις διαπραγματεύσεις με πολύ διαφορετικές θέσεις. Το Βερολίνο επέμεινε σε τυποποιημένες απαιτήσεις για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος στις υπερχρεωμένες χώρες – κάτι που το Παρίσι απέρριπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο τέλος, όμως, οι γειτονικές χώρες ήρθαν πιο κοντά, σημειώνει η Handelsblatt.

“Πριν από δύο χρόνια, οι θέσεις απείχαν κατά πολύ. Τότε, υπήρχαν απαιτήσεις για αυστηροποίηση των γνωστών κριτηρίων του 3% δημοσιονομικού ελλείμματος και του 60% μέγιστου εθνικού χρέους. Το έχουμε αφήσει αυτό πίσω μας από κοινού”, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner) από το FDP. Αντιθέτως, και τα δύο κριτήρια έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ρητά.

Ο Λίντνερ και Λε Μερ θέλουν να κάνουν εκστρατεία για κοινή πρόταση

Από γερμανικής πλευράς, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η πορεία προς βιώσιμα σταθερά δημόσια οικονομικά να βασίζεται σε σαφείς αριθμητικές κατευθυντήριες γραμμές. “Προτείνουμε οικονομικά κίνητρα για τα κράτη μέλη που ξεκινούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι σημαντικό για την αξιοπιστία έναντι των κεφαλαιαγορών να εξακολουθεί να υπάρχει επίσημη διαδικασία για υπερβολικά ελλείμματα άνω του 3%”, δήλωσε ο Λίντνερ.

Μαζί με τον Γάλλο συνάδελφό του Μπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire), θέλει να κάνει εκστρατεία για μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ιταλία, ιδίως, πρέπει να κερδηθεί υπέρ αυτού.

Ο Λίντνερ ταξίδεψε απροσδόκητα στο Παρίσι για μια επίσκεψη χθες (19.12.23). Ήθελε να αποσαφηνίσει με τον Λε Μερ τα σημεία που εξακολουθούσαν να είναι αμφισβητούμενα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Λε Μερ έγραψε το βράδυ στο X (πρώην Twitter) για εξαιρετικά νέα για την Ευρώπη, τα οποία εγγυώνται υγιή δημόσια οικονομικά και επενδύσεις στο μέλλον.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν επί του παρόντος ότι το χρέος πρέπει να περιορίζεται το πολύ στο 60% της οικονομικής παραγωγής και ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα πρέπει να διατηρούνται κάτω από το 3% του αντίστοιχου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, έχουν ανασταλεί προσωρινά μέχρι το 2024.

To άρθρο Βερολίνο: Συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για κοινή πρόταση για τους νέους κανόνες της ΕΕ για το χρέος στο Ecofin δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα