Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit!
Είναι ένα πολύ δύσκολο ξημέρωμα για τη Βρετανία, την Ευρώπη, τον κόσμο. Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων για το δημοψήφισμα παραμονής ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχιζόταν, οι διεθνείς αγορές εξέπεμψαν τα πρώτα σήματα ανησυχίας – ενδεικτικό του ότι ακόμα και αν το Remain υπερίσχυε, όπως έδειχνε το βράδυ της Πέμπτης η κατάσταση, τα τραύματα θα παρέμεναν βαριά. Αλλά τα τραύματα θα είναι χειρότερα…
Τις
Ωστόσο πολλοί αναλυτές έσπευσαν αν υποδείξουν ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit, απλά άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας: η ΕΕ απειλείται τώρα με νέες αποχωρήσεις κρατών-μελών, ήδη ο ακροδεξιός ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και στην Ολλανδία που είναι μέλος και της Ευρωζώνης! Για την περίπτωση της Ολλανδίας είχε προειδοποιήσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι ηγεσίες όλου του πλανήτη – πλην Ντόναλντ Τραμπ – είχε παρακαλέσει τους Βρετανούς να μείνουν στην ΕΕ. Αλλά αυτοί επέλεξαν διαφορετικά.
Κλικ για να δείτε το σλάιντΓια «νίκη των απλών και αξιοπρεπών ανθρώπων», μια «μέρα που θα πάψει να ανεμίζει η σημαία της ΕΕ» και «ένα αποτέλεσμα που θα γκρεμίσει το οικοδόμημα της Ευρώπης και θα δημιουργήσει μια ήπειρο ανεξάρτητων κρατών» μίλησε με δάκρυα στα μάτια ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, ο οποίος είχε στηρίξει εξ αρχής την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής, 24 Ιουνίου. Ο Νάιτζελ Φάρατζ πανηγυρίζει (REUTERS/Toby Melville)Με βάση αυτές τις πρώτες προβλέψεις η στερλίνα κατέρρευσε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οπως μετέδωσε το Bloomber η ισοτιμία της με το δολάριο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985! Ισχυρές πιέσεις δεχτηκε και το ευρώ. Στην Ιαπωνία η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα ώστε να απορροφηθούν οι αναταράξεις στην οικονομία. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Τράπεζα της Αγγλίας και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν έκτακτη σύσκεψη για τις 9 π.μ. (ώρα Ελλάδος) του Ντόναλντ Τουσκ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Μάρτιν Σουλτς και του προεδρεύοντος αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Είναι μια ιστορική και ιδιαίτερα οδυνηρή καμπή: 43 χρόνια μετά την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, η Βρετανία φεύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Είναι μια άσχημη μέρα για την Ευρώπη» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σε μια πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο.
Μετά την ιστορική ψήφο των Βρετανών, πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας: Το κράτος που θέλει να φύγει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στις Βρυξέλλες και αρχίζει μια περίοδος διαπραγμάτευσης, ώστε να οριστούν εκ νέου οι σχέσεις του εν λόγω κράτους με την ομάδα της ΕΕ.
Εκτακτο παράρτημα της Daily Mirror. «Είμαστε έξω» γράφει το φύλλο της 24ης ΙουνίουΣτο εσωτερικό σκηνικό της Βρετανίας, τα πράγματα δεν θα είναι λιγότερο επώδυνα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αναδείξει σε προσωπικό πολιτικό στοίχημα την παραμονή στην ΕΕ και τώρα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις να παραιτηθεί. Σε όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι γραμμές είχαν σπάσει και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις – και οι Εργατικοί είχαν ενστάσεις με το πόσο αποτελεσματικά και πειστικά υποστήριξε το Remain ο νέος ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
Στη Σκωτία, η οποία προ διετίας είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο με το σκεπτικό ότι θα παραμείνει και μέλος της ΕΕ, το πολιτικό κατεστημένο βρίσκεται σε αμηχανία και ήδη οι τοπικοί ηγέτες έχουν κάνει λόγο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. H Νίκολα Στέρτζιον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, είπε ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προαναγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς νέα κίνηση για ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία.
Στη Βόρεια Ιρλανδία όπου οι πολίτες ψήφισαν σε ποσοστό 56% υπέρ της παραμονής, το Σιν Φέιν σχολίασε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει απωλέσει το δικαίωμα να εκπροσωπεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, είπε ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία «ενωμένη Ιρλανδία»! Στο ίδιο κλίμα ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας, ζήτησε δημοψήφισμα για ενωμένη Ιρλανδία!
Πολύ προτού διαλυθεί η Ενωμένη Ευρώπη φαίνεται πως μπορεί να διαλυθεί το Ηνωμένο Βασίλειο!
Η ανατροπή του κλίματος
Κι όμως το βράδυ της Πέπτης το κλίμα ήταν αλλιώς. Οταν το Μπιγκ Μπεν ήχησε δέκα φορές, οι κάλπες έκλεισαν στο Νησί και ήταν πια η ώρα της καταμέτρησης, των δηλώσεων και των αριθμών.
Η δήλωση του ηγέτη του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, στην οποία υπονοείται ότι το Brexit αναμένεται να ηττηθεί, έδειχνε ότι η πλάστιγγα -ενδεχομένως- να «γέρνει» προς παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας Leave.EU τόνισε ότι «ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε πριν από λίγο ότι δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τον οποιοδήποτε άλλο Βρετανό για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Updated Metro front page:
Farage: I think it's all over#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #EUref pic.twitter.com/phk7jhrNe7
— BBC News (UK) (@BBCNews) June 23, 2016
Βέβαια, αυτή η δήλωση του δεξιού αντιευρωπαϊστή πολιτικού, θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως παραδοχή ήττας για το στρατόπεδο του Brexit.
A leader of the out campaign, Nigel Farage, has predicted Britain will vote to stay in EU https://t.co/b1C1QY3BeX pic.twitter.com/jtumwRPE1i
— Financial Times (@FT) June 23, 2016
Προβάδισμα οκτώ μονάδων στην παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ έδινε η δημοσκοπική εταιρεία Ipsos Mori, μετά την επεξεργασία δεδομένων από έρευνά της την Τετάρτη και την Πέμπτη – στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες.
Αντίστοιχα, με 52% προηγείτο το Bremain έναντι 48% του Brexit στην έρευνα της YouGov, που διενεργήθηκε πριν από την ψηφοφορία – και αυτά τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν αφού οι κάλπες είχαν κλείσει.
YouGov on-the-day poll: REMAIN 52, LEAVE 48 pic.twitter.com/TFlAcGcYIR
— YouGov (@YouGov) June 23, 2016
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, Ντέιβιντ Κάμερον ευχαρίστησε μέσω Twitter όσους ψήφισαν υπέρ του Bremain, για «μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη Βρετανία εντός ΕΕ», καθώς και όσους ενεπλάκησαν στην καμπάνια υπέρ της παραμονής.
Thank you everyone who voted to keep Britain stronger, safer & better off in Europe – and thousands of @StrongerIn campaigners around the UK
— David Cameron (@David_Cameron) June 23, 2016
«Οι κάλπες έκλεισαν, η Δημοκρατία υπηρετήθηκε», τονίζε σε ένα, μάλλον ουδέτερο, μήνυμά του στο Twitter ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και εξέχουσα μορφή των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον.
The polls have now closed, democracy has been served + we await the verdict of the people. Thanks to everyone involved + everyone who voted
— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 23, 2016
Η υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Βίλιερς, η οποία υποστήριξε το Brexit, δήλωσε ότι το ένστικτό της λέει ότι θα επικρατήσει το Bremain, καθώς «θα έχει πετύχει η εκστρατεία του φόβου». Σημείωσε ακόμη ότι ευελπιστεί να παραμείνει στη θέση της, παρά τη διαφωνία της με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη στάση της στο δημοψήφισμα.
Northern Ireland Secretary Theresa Villiers told Sky News her instinct is 'Remain' will win & it would be down to "Project Fear" succeeding
— Sky News Newsdesk (@SkyNewsBreak) June 23, 2016
Η ώρα της αλήθειας, λοιπόν! Bremain ή Brexit; Και με τι ποσοστά;
Friday's Daily Mirror front page:
Project Reunite#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #EUref pic.twitter.com/smczAU6mLZ
— BBC News (UK) (@BBCNews) June 23, 2016
Υπό καταρρακτώδη βροχή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά γενικά με το βλέμμα στην επόμενη μέρα τόσο για τη χώρα τους όσο και για την Ευρώπη, εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στις κάλπες για να ψηφίσουν στο ιστορικό δημοψήφισμα, που έκρινε την παραμονή ή μη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πληροφορίες που μετέδιδαν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για μεγάλη συμμετοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Σκωτία το ποσοστό εκτιμήθηκε στο 70%, αντίστοιχο του δημοψηφίσματος του 2014 για την απόσχιση ή όχι.
Σαν να μην υπήρχε η ένταση της εκστρατείας των δύο στρατοπέδων, και χωρίς να έχει προλάβει η Βρετανία να συνέλθει από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, της βουλευτού των Εργατικών και υπέρμαχου της παραμονής στην ΕΕ, ήρθε η σφοδρή κακοκαιρία να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Κλείσιμο δρόμων, αναστάτωση στις μετακινήσεις, μέχρι και αλλαγές θέσης σε εκλογικά τμήματα ήταν μόνο ορισμένα από τα προβλήματα που καταγράφηκαν από το πρωί της Πέμπτης, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δέχθηκε περισσότερες από 550 επείγουσες κλήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί (9 ώρα Ελλάδος) και οι κάλπες έκλεισαν γύρω στις 10 το βράδυ (μεσάνυχτα δικά μας). Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 46 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ωστόσο δεν υπήρξε πρόβλεψη για διεξαγωγή exit polls, καθώς υπήρχε μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους – και το διακύβευμα είναι ιστορικής σημασίας, για να το αφήσουν στους στατιστικολόγους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα για το Bremain: Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, για την Evening Standard, που διεξήχθη την Τρίτη και την Τετάρτη 21 και 22 Ιουνίου, το Bremain συγκέντρωνε 52% έναντι 48% που για το Brexit. Στο 55% ανερχόταν το ποσοστό του Remain, έναντι 45% του Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Populus, σε δείγμα 4.700 ατόμων. Παράλληλα και οι αγορές φάνηκαν να προεξοφλούν μια νίκη του στρατοπέδου της παραμονής στην ΕΕ, καθώς τόσο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο, ενώ και η στερλίνα κινήθηκε στα υψηλά έτους.
Ελλείψει exit polls, λοιπόν, και με τις δημοσκοπήσεις στο όριο του στατιστικού λάθους, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Brexit: U.K. heads to the polls in EU referendum vote too close to call https://t.co/AHVMvexdTh pic.twitter.com/bNTLr1JygY
— Newsweek (@Newsweek) June 23, 2016
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σαμάνθα, ο Ντέιβιντ Κάμερον προσήλθε για να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα, στο κέντρο του Λονδίνου (REUTERS/STEFAN WERMUTH)Στην τελευταία του ομιλία πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπενθύμισε ότι η χώρα είναι πιο ισχυρή και ασφαλής εντός της ΕΕ. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σαμάνθα, προσήλθε για να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα, στο κέντρο του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Betfair, το σενάριο του Remain συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 84% ενώ αυτό του Brexit μόλις 16%.
Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό κέντρο του Λονδίνου (REUTERS/NEIL HALL)Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται το πρωί της Παρασκευής, γύρω στις 7 (τοπική ώρα). Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το εθνικό αποτέλεσμα.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανέβασε στο Twitter μία φωτογραφία του έξω από εκλογικό κέντρο την οποία συνόδευε με το σχόλιο: «Για θέσεις εργασίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες τόσο για την πόλη όσο και τη χώρα μας, ψήφισα να παραμείνουμε στην ΕΕ».
Amazing energy on the #StrongerIn campaign trail in Camden – speaking to residents & businesses about #EUrefpic.twitter.com/o73I1UNL50
— Sadiq Khan (@SadiqKhan) June 23, 2016
Πάντως δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι και τουλάχιστον όχι τόσο βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν κλυδωνισμοί – άλλωστε μια οριακή νίκη υπέρ της παραμονής θα προκαλέσει σίγουρα αναστάτωση στο κυβερνών κόμμα των Τόρις και αναταραχή στο πολιτικό σύστημα και πιθανότατα στη βρετανική οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας δήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο: φόρτωσαν με μετρητά τα ΑΤΜ, έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και «κατέβασαν τους διακόπτες» στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.
Οπως σημείωσε ο Guardian, δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος τέθηκαν σε λειτουργία σε όλο το Σίτι, τόσο για το βράδυ της Πέμπτης όσο και το πρωί της Παρασκευής, ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών που θα σπεύσουν να δράσουν αναλόγως, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.
Κλικ για να δείτε το σλάιντThe post Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit! appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ - Νόμιζε ότι απλά ότι είναι κιρσοί, όταν πήγε στο γιατρό ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΕ... [photos]
- Αυτή είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με τους... επιστήμονες!
- Βόλος: Τραγικό τέλος έδωσε στη ζωή του 57χρονος
- Σε επιφυλακή η Θεσσαλία για την οζώδη δερματίτιδα
- Πάμε Μήλο! Οι εντυπωσιακότερες παραλίες του νησιού [photos]
- Η βασίλισσα της ομορφιάς της Νικαράγουας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 22 ετών
- Στις κάλπες οι Βρετανοί - προβάδισμα στο Bremain δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (Live)
- Στα μαλακά οι ευέλπιδες που έκαναν "καψόνι" σε πρωτοετή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ψαρεύει σε θολά νερά η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο
- Ακρίβεια… δίπλα στο κύμα (Βίντεο)
- Ολάντ: Χρειάζεται επανεκκίνηση της ΕΕ
- Αιματηρή συμπλοκή με ένα νεκρό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χίο
- Ανακοίνωση: Ο ΣΚΑΪ μεταδίδει τα γεγονότα χωρίς να υιοθετεί ή να απορρίπτει τις καταγγελίες
- Ο Παναθηναϊκός τραβάει... λαχείο με τα μισά λεφτά!
- Ντελακρουά, Φιλιποτό και «ΠρόΣΩΠΑ» στο Τελλόγλειο
- Σε επιφυλακή η Θεσσαλία για την οζώδη δερματίτιδα
- Τετράμηνη παράταση των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας