Από τηλεφωνήτρια, γενική γραμματέας υπουργείου και διαχειρίστρια εκατ. ευρώ

Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Τους επιβεβαίωσε ότι ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & Αλλων Πόρων Χαρίλαος Φλώρος υπέβαλε την παραίτησή του και τους ανακοίνωσε το όνομα της αντικαταστάτριάς του.

Οι υπηρεσιακοί έμειναν άναυδοι. Μόλις ξεπέρασαν το πρώτο σοκ, με

το ζόρι κρατήθηκαν να μην αρχίσουν να φωνάζουν. Το όνομα της αντικαταστάτριας ήταν τόσο απρόσμενο και επικίνδυνα άσχετο με το αντικείμενο, που λέγεται ότι μια υψηλόβαθμη και παλιά υπάλληλος έβαλε τα κλάματα αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Οι λόγοι της παραίτησης του γενικού γραμματέα δεν έγιναν γνωστοί. Ο ίδιος δεν επικαλέστηκε κανέναν απολύτως λόγο. Είπε, απλώς, ότι «θα βοηθήσει το κυβερνητικό έργο αλλού», χωρίς διευκρίνιση και λεπτομέρειες. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, όσον καιρό ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Φλώρος δεν προχώρησε σε κανένα καινούργιο έργο και δεν ολοκλήρωσε κανένα έργο υπό υλοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο ΟΑΕΔ κλήθηκε να προχωρήσει σε καινούργια προγράμματα με εθνική χρηματοδότηση, γεγονός από το οποίο τεκμαίρεται ότι η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων δεν διαχειρίστηκε απολύτως τίποτε.

Η εν λόγω Γραμματεία συστάθηκε αρχικά με το ΠΔ 475/1993 ως Γενική Γραμματεία Απασχόλησης και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, με σκοπό τη διαχείριση των πόρων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Δηλαδή, διαχειρίζεται τα εκατομμύρια που δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και παράγει πολιτική για την εργασία. Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη από τον κ. Φλώρο γενική γραμματέας, Δήμητρα Χαλικιά, παραιτήθηκε το 2016 καταγγέλλοντας την προϊσταμένη της, αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου για κακοδιαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης.

Στο γραφείο της κυρίας Χαλικιά υπήρχε μια νεαρή κοπέλα που σήκωνε τα τηλέφωνα. Hταν «κληρονομιά» από την προκάτοχο της κυρίας Χαλικιά, Αννα Δελαπόρτα. Η Κατερίνα Εξερτζόγλου, όπως είναι το όνομα της υπαλλήλου, είχε βρεθεί στη συγκεκριμένη θέση λόγω φιλικής σχέσης της κυρίας Δελαπόρτα με τη μητέρα της.

Αποχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία λόγω της κυβερνητικής αλλαγής το 2015, η κυρία Δελαπόρτα είχε παρακαλέσει την Δήμητρα Χαλικιά να κρατήσει στο γραφείο την κυρία Εξερτζόγλου η οποία δεν είχε κάποιες σπουδές σχετικές με Νομική, Οικονομικά, ή Πολιτικές Επιστήμες, καμιά σχέση με το θέμα «εργασία» ή «απασχόληση» ή «κοινοτικά προγράμματα». Είχε κάνει στην Αυστρία θεατρικές σπουδές και η επαγγελματική της εμπειρία ήταν μικροί ρόλοι σε ταινίες μικρού μήκους. Επίσης, σπούδασε Ψυχολογία στην Πάντειο κι επειδή το θέαμα -θέατρο και κινηματογράφος- είναι το πάθος της και το κατέχει, γράφει κριτικές σε διαδικτυακά περιοδικά. Εκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση στην Πάντειο με θέμα της διπλωματικής εργασίας «Τα βαμπίρ στον κινηματογράφο και η ένταξή τους στην ποπ κουλτούρα: Από το Nosferatu του Friedrich Wilhelm Murnau στο Twillight της Catherine Hardwicke».

Η Κατερίνα Εξερτζόγλου δεν έχει και την παραμικρή σχέση με την πολιτική. Είναι γεννημένη καλλιτέχνιδα, με ανάλογη εμφάνιση. Δεκάδες σκουλαρίκια στη μύτη και πολλά χρώματα στα μαλλιά της έδιναν έναν εναλλακτικό τόνο στο μουντό γραφείο της Γενικής Γραμματείας. Οι προϊστάμενοί της τής έκαναν παρατηρήσεις για την εμφάνισή της. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι της έλεγαν: «δεν μπορείς να έρχεσαι στο γραφείο σαν καραγκιόζης, εδώ δεν είναι θεατρική σκηνή». Ακόμη και η μητέρα της γινόταν αποδέκτης παραπόνων για την εκκεντρική της εμφάνιση στην εργασία της. Κανείς, όμως, δεν έπαιρνε την ευθύνη να σταματήσει να ανανεώνει τη σύμβασή της (αυτό συνέβαινε κάθε εξάμηνο), οπότε έμεινε στο γραφείο ακόμη κι όταν άλλαξε εκ νέου ο γενικός γραμματέας. Ακολούθως, μετά την παραίτηση (για λόγους ηθικής τάξης) της υφυπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντά της και πήρε την κυρία Εξερτζόγλου στο γραφείο του ως σύμβουλο.

Και φτάσαμε στο μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με τον υφυπουργό να ανακοινώνει ότι η Κατερίνα Εξερτζόγλου αναλαμβάνει το πόστο του παραιτηθέντος κ. Φλώρου, δηλαδή αναλαμβάνει γενική γραμματέας. Θα διαχειρίζεται όλους τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και θα χαράσσει πολιτική για την απασχόληση χωρίς κανένα σχετικό προσόν, καμιά γνώση του αντικειμένου, καθόλου τεχνοκρατική αντίληψη και, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ακολουθεί η κατανομή επιπλέον προϋπολογισμού σε κάθε πρόγραμμα, άρα οι χρηματοροές των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την Απασχόληση θα ξεκινήσουν εκ νέου. Η νέα γενική γραμματέας θα κληθεί να υπογράψει όλα τα παραπάνω και για τον λόγο αυτόν η συγκεκριμένη θέση –που δεν είναι καθόλου διακοσμητική- απαιτεί αυξημένα προσόντα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοινώθηκε επισήμως η τοποθέτηση της στη θέση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά στους λόγους αντικατάστασης του Χαρίλαου Φλώρου. Το δελτίο Τύπου αναφέρει: «Η Κατερίνα Εξερτζόγλου ορίστηκε ως νέα γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντικαθιστώντας τον Χαρίλαο Φλώρο».

Ως προς τα στοιχεία του βιογραφικού της: «Η κ. Εξερτζόγλου γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων “Ψυχολογία και ΜΜΕ” και “Πολιτιστική Διαχείριση” του ίδιου Πανεπιστημίου».

Όσο για την επαγγελματική της εμπειρία:

«Μέχρι το 2011 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, σε φορείς πολιτιστικής διαχείρισης, ΜΜΕ και καλλιτεχνικούς οργανισμούς.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα, διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, στον συντονισμό του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παροχή τεχνικής βοήθειας στο υπουργείο Εργασίας με χρηματοδότηση της SRSP, καθώς και στην πιλοτική εφαρμογή του ανοιχτού πλαισίου ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον Δήμο Ελευσίνας».

Οπως, όμως, βεβαιώνουν πηγές από το υπουργείο, ουδέποτε συμμετείχε στον σχεδιασμό προγράμματος.

The post Από τηλεφωνήτρια, γενική γραμματέας υπουργείου και διαχειρίστρια εκατ. ευρώ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα