Ο «θείος Χίτλερ» και η μικρή Εβραιοπούλα

Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια ευτυχισμένη στιγμή, για μια φωτογραφία στην οποία ένας άνδρας εμφανίζεται να αγκαλιάζει περιχαρής ένα χαμογελαστό κοριτσάκι. Με μια δεύτερη ματιά, ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι ο κύριος που χαμογελάει είναι ο Αδόλφος Χίτλερ. Περισσότερη σημασία έχει, όμως, το γεγονός πως το κορίτσι στην αγκαλιά του ανθρώπου που φέρει την ευθύνη για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, έξι εκ των οποίων ήταν Εβραίοι, ήταν επίσης εβραϊκής καταγωγής. Μάλιστα ο Χίτλερ έφτασε στο σημείο να συνδεθεί προσωπικά με τη Ρόζα Μπερνίλε Νινάου,

αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη σχέση μαζί της, η οποία διήρκεσε μια πενταετία, από το 1933, χρονιά κατά την οποία τραβήχτηκε η εν λόγω, ιστορική, φωτογραφία, έως το 1938, έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Την περασμένη Τρίτη, 85 χρόνια μετά, η υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Φύρερ φωτογραφία πουλήθηκε έναντι 11.520 δολαρίων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ από τον οίκο Alexander Historical Auctions. «Η υπογεγραμμένη κόπια δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό» – διευκρίνισε, μιλώντας στην Daily Mail, o υπεύθυνος του οίκου Μπιλ Παναγόπουλος – «Ο Χίτλερ φωτογραφιζόταν πολύ συχνά με παιδιά για προπαγανδιστικούς λόγους. Το συγκλονιστικό όσον αφορά αυτήν τη φωτογραφία είναι το ότι φαίνεται πως ο Χίτλερ συμπαθούσε πραγματικά το μικρό κορίτσι». Κι αυτό μολονότι γνώριζε ότι μέσα της έτρεχε και αίμα εβραϊκό ενώ στη Γερμανία είχαν ήδη αρχίσει οι ναζιστικές διώξεις κατά των Εβραίων.

Η στοργική σχέση φιλίας ανάμεσα στον ιδρυτή του Γ’ Ράιχ και την Εβραιοπούλα ξεκίνησε τυχαία την άνοιξη του 1933, στις 20 Απριλίου, συγκεκριμένα, ανήμερα των γενεθλίων του Χίτλερ αλλά και της μικρής Ρόζα, η οποία είχε μεταβεί εκείνη την ημέρα με τη μητέρα της και πλήθος κόσμου έξω από το Μπέργκχοφ, την εξοχική κατοικία του γερμανού δικτάτορα στις βαυαρικές Άλπεις, για να τον τιμήσουν. Φέρεται ότι όταν εκείνος πληροφορήθηκε ότι είχε γεννηθεί την ίδια μέρα με την μικρή θαυμάστριά του, την προσκάλεσε μαζί με την μητέρα της μέσα στο σπίτι του, πραγματοποιώντας στη συνέχεια έναν μικρό περίπατο με τη νέα του φίλη και προσφέροντάς της φράουλες με σαντιγί.

Σύντομα, ωστόσο, οι ναζιστές αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της ήταν Εβραία. Άρα και η Ρόζα ήταν Εβραία. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Χίτλερ να συνεχίσει να επικοινωνεί με τη Ρόζα στην οποία έστειλε, μάλιστα, μια από τις πολλές φωτογραφίες που είχαν βγει μαζί, με χειρόγραφη αφιέρωση. «Η αγαπητή [και ευγενική;] Ρόζα Νινάου/ Αδόλφος Χίτλερ/ Μόναχο/ 16 Ιουνίου 1933», έγραψε. Στη συνέχεια, φαίνεται πως η Ρόζα έβαλε και τη δική της σφραγίδα στη φωτογραφία που βγήκε την Τρίτη στο σφυρί, ζωγραφίζοντας μερικά λουλούδια πάνω στην ασπρόμαυρη εικόνα.

Το κοριτσάκι, από την πλευρά του, έστειλε από το 1935 έως το 1938 δεκαεπτά, συνολικά, επιστολές, με αποδέκτες τον Χίτλερ και τον επικεφαλής υπασπιστή του Βίλχελμ Μπρούκνερ. «Αγαπητέ θείε Μπρούκνερ! Σήμερα έχω πολλά να σου πω. Ήδη φτιάχνω χριστουγεννιάτικες κάλτσες για τον θείο Χίτλερ, γιατί τον ρώτησα αν του έκαναν πέρυσι. Μου είπε, Ναι! Φέτος θα του τις πλέξω με καλύτερο μαλλί, η μαμά θα με βοηθήσει με τις φτέρνες. Θα είναι πολύ ζεστές και τα πόδια του δεν θα κρυώνουν καθώς ταξιδεύει τόσο πολύ. Σου στέλνει χαιρετισμούς και η μαμά και πολλά χαιρετίσματα και φιλιά από την Μπερνίλε σου!», έγραψε η Ρόζα στην ηλικία των δέκα ετών σε ένα από τα γράμματά της με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1936.

Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, όταν ο Μάρτιν Μπόρμαν, προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, έμαθε ότι το κοριτσάκι δεν είχε «καθαρό» αίμα γερμανικό, διέταξε μητέρα και κόρη να διακόψουν κάθε επικοινωνία μαζί του. Έναν χρόνο μετά το τέλος της σχέσης του Χίτλερ με την Ρόζα άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μικρή Εβραιοπούλα, παρότι δεν κατέληξε σε κάποιο στρατόπεδο εξόντωσης, δεν κατάφερε τελικά να επιζήσει του πολέμου. Πέθανε από πολιομυελίτιδα στην ηλικία των 17 ετών σε νοσοκομείο του Μονάχου το 1943, μια δεκαετία έπειτα από την πρώτη συνάντησή της με τον «θείο» Χίτλερ.

The post Ο «θείος Χίτλερ» και η μικρή Εβραιοπούλα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα