Χρυσόγονος: «Είχα ζητήσει να φύγει ο Βαρουφάκης από τον Μάρτιο του 2015»

Ο Κώστας Χρυσόγονος ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ από τον χειμώνα του 2015, λίγο μετά τη νίκη στις εκλογές. Αλλά αποφάσισε να φύγει ύστερα από 32 μήνες. Φυσικά δεν έχει καμία πρόθεση να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή.

Αυτό περιγράφει ο ανεξάρτητος -πλέον- ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο». Μιλώντας στη Μυρτώ Λιαλιούτη αποκαλύπτει ότι η πρώτη φορά που διαπίστωσε πρόβλημα

στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μετά τη νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015.

«Η πρώτη φορά που ένιωσα πως υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα ήταν σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Γι’ αυτό εκείνον τον Μάρτιο είχα στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς ζητούσα την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών και την αλλαγή της διαπραγματευτικής τακτικής, καθώς έβλεπα ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

» Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα -και ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μου, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μετά την εφαρμογή των capital controls και αφού είχαν χαθεί 20 δισ. ευρώ από την αξία συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες» λέει ο κ. Χρυσόγονος. Για όσους ενδιαφέρονται η επιστολή του κ. Χρυσόγονου στον Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι είχε εκφράσει εγκαίρως τις επιφυλάξεις του για τον περιβόητο «νόμο Παππά» που οδήγησε στο φιάσκο με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Είχα μια σειρά διαφωνιών, τις οποίες εξέφραζα κατά καιρούς με δημόσιες τοποθετήσεις, άλλοτε πιο έντονες και άλλοτε λιγότερο. Στις αρχές του 2016, για παράδειγμα, άφησα να εννοηθεί ότι υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας στην ψηφισμένη τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – έπειτα από λίγους μήνες, επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις μου με την απόφαση του ΣτΕ. Αν ήταν διαφορετική η στάση της κυβέρνησης τότε, θα είχαμε σήμερα αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς και το Δημόσιο θα είχε εισπράξει τα πρώτα χρήματα, χωρίς να χρειάζεται να τα επιστρέψει», λέει.

«Αν είχε γίνει προσπάθεια συγκυβέρνησης με Το Ποτάμι, έχω την εντύπωση, με βάση τα ακούσματά μου από το Ευρωκοινοβούλιο, ότι η διεθνής απήχηση θα ήταν καλύτερη»

Επιστρέφοντας στις πρώτες στιγμές μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, ο κ. Χρυσόγονος λέει:

«Υπάρχει ένα έλλειμμα συλλογικής λειτουργίας, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς να ερωτηθούν καν τα όργανα – ας πούμε, η επιλογή κυβερνητικού εταίρου το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, δύο χρόνια πριν. Ο Πάνος Καμμένος ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα», λέει και παραδέχεται ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε επιλέξει ως κυβερνητικό εταίρο το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους, ούτως ή άλλως, υπάρχει πολιτική και ιδεολογική απόσταση. Το κυριότερο ζήτημα για μένα είναι θεσμικό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να είναι συνεπής προς τις ιδρυτικές του εξαγγελίες, δηλαδή ότι πρόκειται για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό, η επιλογή για τη συγκυβέρνηση έπρεπε να είχε πάει στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό δεν συνέβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια αρχηγοκεντρική κατεύθυνση, προσομοιάζοντας στα κόμματα εξουσίας που συνήθιζε να καταγγέλλει. Κρίνοντας εκ των υστέρων, αν είχε γίνει προσπάθεια συγκυβέρνησης με Το Ποτάμι, έχω την εντύπωση, με βάση τα ακούσματά μου από το Ευρωκοινοβούλιο, ότι η διεθνής απήχηση θα ήταν καλύτερη. Θα διευκολυνόταν ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της πρώτης περιόδου», λέει.

Για την έδρα του στην Ευρωβουλή, τέλος, ανέφερε: «Εχω εξηγήσει ότι το να επιστρέψω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικειμενικά αδύνατο, γιατί οι επιλαχόντες δεν ανήκουν πλέον στο κόμμα. Πέραν αυτού, την έδρα δεν μου την έδωσε κάποιος με λίστα – την κέρδισα με 150.000 σταυρούς προτίμησης, από τους όποιους οι περισσότεροι σήμερα δεν θα ξαναψήφιζαν το κόμμα».

The post Χρυσόγονος: «Είχα ζητήσει να φύγει ο Βαρουφάκης από τον Μάρτιο του 2015» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα