Δολοφονίες από μίσος στην εποχή του Instagram

Ακόμη και για μία χώρα που είναι δυστυχώς μαθημένη στη βία, όπως το Ιράκ, οι συγκεκριμένες εικόνες ήταν άκρως σοκαριστικές. Ενας άνδρας που επέβαινε σε μηχανή προσέγγισε το παράθυρο αυτοκινήτου και σκότωσε με τρεις σφαίρες την όμορφη Τάρα αλ-Φάρες, σε δρόμο της Βαγδάτης.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η δολοφονία που έγινε μέρα μεσημέρι, και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, ήταν ταυτόχρονα σοκαριστική αλλά και οικεία στους Ιρακινούς που ζουν με τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου στις ψυχές και στο

σώμα τους.

Η συγκεκριμένη δολοφονία δεν ήταν καθόλου τυχαία, περνούσε ένα σαφές μήνυμα. Το νεκρό μέσα στα αίματα σώμα δεν ανήκε σε κάποιον πολιτικό, στρατιωτικό ή αντάρτη. Η γυναίκα ήταν πρώην εστεμμένη σε διαγωνισμό ομορφιάς. Μία νεαρή γυναίκα που ήταν πολύ δραστήρια στα social media, που εξέπεμπε άνεση και αυτοπεποίθηση και ήταν μία από τις τέσσερις που δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς στο Ιράκ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

View this post on Instagram

Some TARA PhotoGhapher @tattooedsuperman #tarafares

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on Jul 6, 2018 at 6:18am PDT

Οι τέσσερις γυναίκες που δολοφονήθηκαν δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, όμως οι ζωές τους -όπως εμφανίζονταν πρόσφατα τουλάχιστον- είχαν παρόμοια ενδιαφέροντα. Είχαν δυναμική παρουσία στο Διαδίκτυο και μία ηχηρή φωνή που συχνά πήγαινε κόντρα με πολλές πτυχές της ιρακινής κοινωνίας. Ζητήματα όπως το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γυναίκες, διεκδικώντας στο Ιράκ πράγματα που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα, όπως η ελευθερία έκφρασης και λόγου, έμπαιναν συχνά στην ατζέντα τους.

Ο πρόσφατος θάνατος της Τάρα αλ-Φάρες προκάλεσε πρωτόγνωρες δημόσιες συζητήσεις στο Ιράκ, σχετικά με το πόσο μακριά έχουν φτάσει οι γυναίκες την τελευταία δεκαπενταετία, από την αμερικανική εισβολή και μετά.

Η γυναικεία χειραφέτηση γεννήθηκε μέσα από το χάος του πολέμου; Σε έναν κόσμο που φλεγόταν κυριολεκτικά και μεταφορικά το «ασθενές φύλο» κατάφερε να βρει τη φωνή του;

Ο θάνατος της 22χρονης Αλ-Φάρες την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 ακολούθησε τον θάνατο της Σουάντ αλ-Αλί, ακτιβίστριας υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών με πεδίο δράσης τη Βασόρα, την οποία επίσης πυροβόλησαν θανάσιμα την ώρα που πήγαινε στο αυτοκίνητό της.

View this post on Instagram

Im upset #tarafares

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on Aug 7, 2018 at 7:34am PDT

Τον Αύγουστο του 2018 δύο ακόμη Ιρακινές δολοφονήθηκαν, με απόσταση μίας εβδομάδας. Τόσο η Ράσα αλ-Χασάν όσο και η Ραφίφι αλ-Γιασίρι εργάζονταν σε ινστιτούτα αισθητικής.

Ο σημερινός πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι οι δολοφονίες ήταν στοχευμένες, συνδέονται μεταξύ τους και ότι σκοπεύει να καταδιώξει τους δολοφόνους. Η Ιρακινή Ζαϊνάμπ Σάλμπι, επικεφαλής του οργανισμού «Women for Women» (Γυναίκες για τις Γυναίκες) που έχει έδρα στην Ουάσινγκτον, είπε χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες βάλλονται από παντού. Ζούμε ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών».

Η Ράσα Αλ-Χασάν εργαζόταν σε ινστιτούτο αισθητικής (Facebook)

Η Αλ-Φάρες για παράδειγμα, δεν χωρούσε στα ιρακινά στερεότυπα: ήταν διαζευγμένη μητέρα, που μεγάλωνε το παιδί της μόνη της. Είχε παντρευτεί -ή, πιο σωστά, την είχαν παντρέψει- στα 16 της, και πλέον ζούσε τη ζωή που ήθελε, μπαίνοντας σε δεκάδες ιρακινά σπίτια μέσα από τις πολύ συχνές αναρτήσεις της σε Instagram, YouTube, Twitter και Facebook. Κοντές φούστες, σέξι πόζες και μπόλικο μακιγιάζ, και η ωραία Τάρα είχε συγκεντρώσει 2,7 εκατομμύρια followers.

Τα social media κάνουν θραύση στο Ιράκ. Φτάνει μόνο να μην τραβήξει κάποια γυναίκα υπερβολικά την προσοχή.

«Αν πάμε στον Λίβανο μπορούμε να φορέσουμε ό,τι θέλουμε. Ακόμη και οι ιρακινοί άνδρες θα κάνουν τα στραβά μάτια εκεί. Αν όμως κάνουμε το ίδιο στη Βαγδάτη, θεωρείται κατάπτυστο. Είναι καθαρή διπροσωπία, αλλά έτσι συμπεριφέρεται η ιρακινή κοινωνία» σχολιάζει η 28χρονη Χαντέελ Μουθανάρ από τη Βαγδάτη.

Στα social media, η είδηση της δολοφονίας της Αλ-Φάρες αντιμετωπίστηκε με συμπόνοια από κάποιους, αλλά και με μίσος από κάποιους άλλους, αντανακλώντας αυτά ακριβώς τα δύο πρόσωπα της ίδιας κοινωνίας. Υπάλληλος της κρατικής τηλεόρασης αποκάλεσε την Αλ -Φάρες «πόρνη» μέσα από post του στο Διαδίκτυο. Κάποιοι τον κατέκριναν, κάποιοι συμφώνησαν μαζί του. Υπάρχει έντονο το αίσθημα ότι η όμορφη ιρακινή «πήγαινε γυρεύοντας…».

View this post on Instagram

İraq

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on Sep 14, 2016 at 8:25am PDT

Τον Αύγουστο του 2018 ο θάνατος της γνωστής πλαστικής χειρουργού Ραφίφι αλ-Γιασίρι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ηταν γνωστή ως «Barbie του Ιράκ» και συχνά μιλούσε για το πώς οι Ιρακινές μπορούν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, αλλάζοντας την εμφάνισή τους. Οι αστυνομικές αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Μία εβδομάδα αργότερα, η αισθητικός Ράσα αλ-Χασάν βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Τα αίτια θανάτου παραμένουν ασαφή και προκαλούν υποψίες.

Οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ήταν αντισυμβατικές. Κάποιοι πίστευαν ότι έκαναν κατάχρηση της ελευθερίας τους. Το ερώτημα είναι αν κάποτε αυτά τα εγκλήματα θα εξιχνιαστούν. Και αν θα έρθει μία ημέρα που η ελευθερία των γυναικών θα είναι αυτονόητη σε κάθε γωνιά του κόσμου.

The post Δολοφονίες από μίσος στην εποχή του Instagram appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα