Φτιάχνουν μπαταρίες κινητών τηλεφώνων… «Χαϊλάντερ»

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια μπαταρία ιόντων λιθίου όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής. «Μια μπαταρία ιόντων λιθίου ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής της όταν φορτιστεί και αποφορτιστεί συνολικά χίλιες φορές» υποστηρίζει ο Μάικλ Αζίζ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ η οποία ανέπτυξε μια νέα επαναστατική τεχνολογία

που υπόσχεται να αυξήσει πάρα πολύ το… προσδόκιμο ζωής των μπαταριών που τοποθετούνται στα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα gadgets.

Πρόκειται για μια «ρευστή μπαταρία» που βασίζεται σε οργανικά μόρια μέσα σε υγρό διάλυμα ουδέτερου pH. Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου η ομάδα τροποποίησε την δομή των μορίων που βρίσκονται στα διαλύματα των ηλεκτρολυτών έτσι ώστε να γίνουν υδατοδιαλυτά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μπαταρίες να γίνουν μη-τοξικές και εξαιρετικά οικονομικότερες για μαζική παραγωγή. Παράλληλα η διάρκεια ζωής των μπαταριών εκτοξεύεται σύμφωνα με τους ερευνητές στα 10 χρόνια.

Οι κάψουλες

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας γενιάς μπαταριών για τις ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης είναι αντικείμενο εργασίας πολλών ερευνητικών ομάδων σε όλο τον κόσμο. Πριν από λίγους μήνες ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν μια επαναστατική μπαταρία η οποία υπόσχεται ταχεία φόρτιση αλλά και μεγάλη αυτονομία στις συσκευές που θα είναι τοποθετημένη. Ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας γενιάς με αυτή τη μπαταρία θα μπορεί να φορτίζεται σε μόλις έξι λεπτά ενώ θα έχει τετραπλάσια αυτονομία από αυτή που προσφέρουν οι σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η μπαταρία αυτή λειτουργεί με μικροσκοπικές κάψουλες από διοξείδιο τιτανίου στο εσωτερικό των οποίων υπάρχει ένας «κρόκος» αλουμινίου. Αυτή η δομή (ο κρόκος) έχει χώρο για να διαστέλλεται και να συστέλλεται μέσα στο κέλυφος στο οποίο βρίσκεται. Επίσης αυτή η μπαταρία έχει μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής από τις σημερινές. Δεν έγινε ακόμη γνωστό πότε η μπαταρία αυτή θα είναι εμπορικά διαθέσιμη.

The post Φτιάχνουν μπαταρίες κινητών τηλεφώνων… «Χαϊλάντερ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα