Γιατί αυτό το κτίριο ψηφίστηκε το Καλύτερο της Χρονιάς;

Ποια είναι τα κριτήρια για να είναι ένα κτίριο θαυμάσιο; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Αλλοι θέλουν το κτίριο να ξεχωρίζει σαν κόσμημα και να αποτελεί ορόσημο μιας περιοχής ή μιας ολόκληρης πόλης. Αλλοι το θέλουν να ενώνεται με το τοπίο και να υπογραμμίζει τον ρόλο του και τη ζωή που διακινείται μέσα σε αυτό.

Οι Grafton Architects στο Περού κινήθηκαν περισσότερο προς τη δεύτερη κατεύθυνση, για το νεότευκτο Πανεπιστήμιο Μηχανολογίας και Τεχνολογίας (UTEC) αλλά τελικά αν προσέξει κανείς τις διάφορες λεπτομέρειες στις φωτογραφίες του κτιρίου, βλέπει και στοιχεία «εμβλήματος».

Ολόκληρο το
κτίριο του Πανεπιστημίου είναι κατασκευασμένο από γυμνό τσιμέντο

Κατ’ αρχάς είναι όλο κατασκευασμένο από γυμνό τσιμέντο. Είναι χτισμένο πάνω στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας στην περιοχή Μπαράνκο της Λίμας και είναι κάθετο. Δηλαδή πρόκειται για μια ολόκληρη πανεπιστημιούπολη, η οποία δεν είναι απλωμένη σε κήπους και πάρκα, αλλά έχει το σχήμα των «χουάκας» των σκαλισμένων λόφων, που λειτουργούσαν σαν λατρευτικοί χώροι για τους Ινκας. Από τέτοια «χουάκας» είναι γεμάτο το Περού – και η Λατινική Αμερική γενικότερα. To πανεπιστήμιο έχει 10 επίπεδα, 10 ορόφους, οι οποίοι σχηματίζουν ένα είδος κομμένης στη μέση πυραμίδας, όπως εντυπωσιακοί λατρευτικοί χώροι στο Μάτσου Πίτσου.

Είναι δεκαόροφο και το σχήμα του παραπέμπει στους λαξευτούς λατρευτικούς χώρους του Μάτσου Πίτσου

Αυτό το κτίριο λοιπόν, καθώς είναι άσπρο (άβαφο για την ακρίβεια) και γεμάτο ανοίγματα, εξωτερικούς διαδρόμους, βεράντες και παράθυρα παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα φαινόμενα γι’ αυτόν που το βλέπει και γι’ αυτόν που κινείται μέσα.

Πρώτον, αλλάζει χρώματα αναλόγως την ώρα – ο ήλιος αντανακλά διαφορετικά πάνω στο γυμνό τσιμέντο το πρωί, αλλιώς το μεσημέρι, αλλιώς όταν βασιλεύει. Το ηλιοβασίλεμα, για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο γίνεται ροζ-μοβ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το χρώμα του κτιρίου αλλάζει, μέσα και έξω. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντανάκλασης του ήλιου (από διαφορετικές θέσεις) πάνω στο τσιμέντο

Το δεύτερο, και πάρα πολύ σημαντικό από πρακτικής άποψης, είναι πως λόγω των πολλών ανοιγμάτων αλλά και του ύψους του κτιρίου, κυκλοφορούν μέσα σε αυτό ρεύματα αέρα και έτσι είναι δροσερό ακόμα και το καλοκαίρι. Δηλαδή, το καλοκαίρι μπορείς να κινηθείς άνετα στις αίθουσες, στους διαδρόμους και στα γραφεία χωρίς καν κλιματισμό!

Το κτίριο του Πανεπιστημίου είναι έτσι κατασκευασμένο, με πολλά ανοίγματα, διαδρόμους και παράθυρα, ώστε να δημιουργούνται δροσερά ρεύματα αέρα στο εσωτερικό του και να μην χρειάζεται κλιματισμό ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες

«Ταιριάζει στην τοποθεσία και συμβάλει στην κοινωνική ζωή της πόλης στην οποία βρίσκεται. Εμείς εδώ, βραβεύσαμε το κτίριο – όχι τους αρχιτέκτονες» δήλωσε ο παγκοσμίως διάσημος, και κάτοχος Πρίτσκερ, βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς. Ο Ρότζερς είναι ο διευθυντής της κριτικής επιτροπής του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RΙΒΑ).

Και ποιοι είναι οι Grafton Architects που σχεδίασαν αυτό το παράξενο πανεπιστήμιο; Ιδρύθηκαν το 1978 στο Δουβλίνο και η εταιρεία διευθύνεται από δύο γυναίκες, την Ιβόν Φάρελ και την Σέλεϊ ΜακΝαμάρα, καθηγήτριες στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Δουβλίνου από το 1976.

«Βραβεύουμε κτίρια και τη συμμετοχή τους στη ζωή των ανθρώπων και όχι αρχιτέκτονες», δήλωσε ο σταρ βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το Καλύτερο Κτίριο της Χρονιάς 2016

Για το Πανεπιστήμιο στη Λίμα, οι Grafton Architects, συνεργάστηκαν με τους περουβιανούς Shell Arquitectos – οι οποίοι είναι νέοι, μοντέρνοι και έχουν σχεδιάσει πολλά δημόσια κτίρια στη χώρα.

Οσο για τους Grafton, μάλλον ειδικεύονται στα πανεπιστήμια. Φέτος ανέλαβαν να σχεδιάσουν τη νέα πτέρυγα για τη London School of Economics. Παράλληλα εργάζονται για τη νέα φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κίνγκστον στο Λονδίνο, για τη νέα δημοτική βιβλιοθήκη στο Δουβλίνο και για το νέο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Τουλούζη (Γαλλία).

Ανοίγματα και παράθυρα. Ο αέρας διαχέεται και το κτίριο διατηρείται πάντα δροσερό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βραβεύτηκε το Πανεπιστήμιο της Λίμας

To 2003 σχεδίασαν την Ιατρική Σχολή και μία φοιτητική εστία στην πόλη Λίμερικ στην Ιρλανδία και μπήκαν στη shortlist για το αρχιτεκτονικό βραβείο Στίρλινγκ. Το 2008 πήραν το Βραβείο Καλύτερου Κτιρίου της Χρονιάς για το κτίριο «Λουίτζι Μποκόνι» του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Η Ιβόν Φάρελ και η Σέλεϊ ΜακΝαμάρα είναι οι βραβευμένες ιρλανδές αρχιτεκτόνισες, για το Πανεπιστήμιο στη Λίμα. Εχουν έδρα τους το Δουβλίνο και ειδικεύονται στα πανεπιστημιακά κτίρια

Οσο για το βραβείο RIBA, φέτος απονέμεται για πρώτη χρονιά και αφορά κτίρια που κτίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Δείτε τα άλλα πέντε κτίρια της shortlist για το Καλύτερο Κτίριο της Χρονιάς 2016

Πορτογαλία: Arquipelago Contemporary Arts Centre. Σχεδιασμός: Menos & Mais Arquitectos και João Mendes RibeiroΜπακού: Heydar Aliyev Center. Σχεδιασμός: Zaha Hadid ArchitectsΜεξικό: Museo Jumex. Σχεδιασμός: David Chipperfield ArchitectsΝορβηγία: Stormen Concert Hall & Library. Σχεδιασμός: DRDHΓαλλία: The Ring of Remembrance memorial. Σχεδιασμός: Agence d’architecture Philippe Prost

The post Γιατί αυτό το κτίριο ψηφίστηκε το Καλύτερο της Χρονιάς; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα