Γιατί ο Μπέντο πάει στο ντέρμπι… κατηγορούμενος

Το highlight του αγώνα διαδραματίστηκε στον πάγκο. Η τηλεοπτική κάμερα συνέλαβε τον Κώστα Φορτούνη να ψιθυρίζει στον Τσόρι Ντομίνγκες, «δεν βγάζω νόημα». Εκείνος ανασήκωσε τους ώμους, για να δείξει οτι συμφωνεί. Το πρωτοφανές περιστατικό όπου δυο ποδοσφαιριστές σχολιάζουν τις αποφάσεις του προπονητή τους την ώρα του ματς, έκλεισε με ένα «δώσε πέντε». «Χάι φίβε», που θα ‘λεγε και ο Πολάκης.

Το να απορούν οι παίκτες με το σχέδιο του κόουτς, είναι το δεύτερο χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μια ομάδα. Πώς να εφαρμόσεις

κάτι που δεν έχεις κατανοήσει μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια; Σε ένα παιχνίδι, μάλιστα, το οποίο απαιτεί κινήσεις σχεδόν αυτοματοποιημένες, σε «χρόνο dt». Το πρώτο χειρότερο πράγμα που μπορεί να της συμβεί είναι, αυτό το σχέδιο να μην το πιστεύει ούτε ο ίδιος ο προπονητής.

Στον χθεσινοβραδινό (Πέμπτη) αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ (0-1), ο Πάουλο Μπέντο παράτησε τα πειράματα και παρέταξε, στην ουσία, τον περυσινό Ολυμπιακό. Με τον ανεπιθύμητο Φορτούνη να επιστρέφει… πάνω σε άσπρο άλογο. Οχι μόνο στην ενδεκάδα, αλλά και στη φυσική του θέση. Εκτέθηκε ο Πορτογάλος – κι αυτό δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα, αλλά με τη λειτουργία της ομάδας. Με το παλιό, καλό «4-2-3-1», ο Ολυμπιακός έκανε 17 τελικές προσπάθειες. Με το «4-4-2» στο οποίο επέμενε εμμονικά μέχρι χθες, είχε κάνει μόλις τρεις (στη Λάρισα) και -συνολικά, από την αρχή της σεζόν- λιγότερες από αυτές της Κέρκυρας. Οσο για τον Φορτούνη, μέχρι να τραυματιστεί ήταν από τους κορυφαίους. Εστω, περπατώντας.

Ο Μπέντο δίνει το χέρι του στον Φορτούνη που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος (ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME ΝΕWS)

Το σύστημα, όμως, δεν είναι ένα μπουτόν που πατιέται και η ομάδα λειτουργεί μ’ αυτό. Είναι ένα πλάνο παιχνιδιού που διδάσκεται, δοκιμάζεται, προσαρμόζεται και βελτιώνεται στις προπονήσεις, παίκτη προς παίκτη, ρόλο προς ρόλο. Ο Ολυμπιακός που παρακολουθήσαμε χθες, έπαιξε έτσι -με τα συγκεκριμένα πρόσωπα- για πρώτη φορά. Ηταν ένας Ιταλός, δυο Πορτογάλοι, δυο Ισπανοί, ένας Σέρβος, ένας Αργεντινός, ένας Βραζιλιάνος, ένας Νορβηγός, ένας Γερμανός, ένας Ελληνας και ένας Νιγηριανός, οι οποίοι προσπαθούσαν να γνωριστούν -πάνω στο… πιστολίδι- με το νέο σχέδιο μάχης. Αλλά και αναμεταξύ τους.

Προφανώς δεν φταίει ο Μπέντο, που άλλος προπονητής σχεδίασε την ομάδα, άλλος την προετοίμασε, κι άλλος τη διαχειρίζεται τώρα – με άλλους παίκτες από εκείνους που βρίσκονταν στην προετοιμασία. Το λάθος του Πορτογάλου, το οποίο μπορεί να του κοστίσει τη θέση του, είναι ότι αυτή τη σύγχυση την… τερμάτισε με τα ατέλειωτα πειράματά του, σε πρόσωπα και τακτικές. Η ατυχία του Ολυμπιακού -και του ιδίου- είναι οτι ως τρίτος τεχνικός μέσα στη σεζόν δεν ήρθε να ολοκληρώσει αυτά που πρόλαβαν να κάνουν οι δυο προηγούμενοι, αλλά να τα ανατρέψει.

Με τόσες φάσεις που παρήγαγε χθες ο Ολυμπιακός, και με τρία δοκάρια, θα μπορούσε -άνετα- να έχει νικήσει. Ηταν ένα από αυτά τα βράδια που «όλα πάνε στραβά». Αλλά, οι έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών του Ολυμπιακού ήρθαν για να θυμίσουν οτι, στο τέλος, το αποτέλεσμα μετράει. Ιδίως όταν αθροίζεται στα προηγούμενα (αποτελέσματα), τα οποία ήταν αναπάντεχες ήττες ή νίκες «με την ψυχή στο στόμα», απέναντι σε πολύ κατώτερους αντιπάλους.

Ο Ιντέγε μετά από μία χαμένη ευκαιρία (ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙNTIME)

Επιπλέον, κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται τυχαία, όμως δεν είναι. Οταν ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε πολύ νωρίς στο παιχνίδι και ταμπουρώθηκε στην άμυνά του, ο Μπέντο αποφάσισε -το είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου- η ομάδα του να παίξει, χωρίς η μπάλα να περνάει από τους χαφ. Πολύ σωστά, αλλά πώς; Οι δυο σέντερ μπακ δεν μπορούν ούτε να την… τσουλήσουν. Πώς θα την πασάρουν; Οι δυο ακραίοι αμυντικοί, δεν «ανεβαίνουν» για να βοηθήσουν στην επίθεση. Ο ένας από τους δυο εξτρέμ (ο Σεμπά) δεν το ‘χει και πολύ με το δημιουργικό παιχνίδι. Ολα αυτά ο Πορτογάλος θα τα γνώριζε, αν είχε προλάβει να γνωρίσει την ομάδα του.

Ούτε το ότι ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε (κόντρα στη ροή του αγώνα) ήταν τυχαίο. Στη μοιραία φάση του 10′, την ώρα που η κυπριακή ομάδα ξεδιπλώνει την επίθεσή της, τρεις αμυντικοί του Ολυμπιακού συμπεριφέρονται σαν κώνοι σε προπόνηση. Δυο απ’ αυτούς ήταν για να φεύγουν, όμως ο προπονητής διέταξε να παραμείνουν στου Ρέντη.

Η ασθένεια της άμυνας του Ολυμπιακού είναι χρόνια. Εχει δεχθεί γκολ στα 21 από τα 26 τελευταία παιχνίδια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μόνο μία φορά ο Ολυμπιακός κράτησε το «μηδέν» πίσω, στο 0-0 με τη Χάποελ Μπέερ Σεβά, αλλά αυτή ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Εχει δεχθεί γκολ στα επτά από τα οκτώ τελευταία εντός έδρας ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Οχι μόνον από την Μπάγερν Μονάχου και την Αρσεναλ, αλλά και από την Ντνίπρο, την Αντερλεχτ, τη Μάλμε, την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, την Αρόουκα. Που σημαίνει -πρακτικώς- ότι, για να νικήσει, πρέπει να βάλει τουλάχιστον δύο γκολ. Εύκολο είναι;

Μία δυνατή μονομαχία από τον αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκης (ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ)

Στα χρόνια του Μαρινάκη, τα ματς στα οποία κράτησε ανέπαφη την εστία του είναι τόσο σπάνια, που τα θυμάσαι ένα προς ένα. Οπως θυμάσαι και το πώς το κράτησε. Με λαϊκούς ήρωες τους τερματοφύλακές του: τον Ρομπέρτο απέναντι στην Μπενφίκα και τη Γιουβέντους, και τον Κάρολ στον αγώνα με τη Ρούμπιν. Ποτέ, όμως, με την καλή λειτουργία της άμυνάς του.

Ποιος -στ’ αλήθεια- είναι ο Πάουλο Μπέντο; Ενας «σκληρός» προπονητής, λάτρης της πειθαρχίας, που δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στις αρχές του. Αν και η περιγραφή ακούγεται κολακευτική γι’ αυτόν, στην Πορτογαλία τον έλεγαν… ξεροκέφαλο. Πρώτα στη Σπόρτινγκ (η οποία έχει να πάρει Πρωτάθλημα από τα χρόνια που ο ίδιος έπαιζε μπάλα) κι έπειτα στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, είχε διάφορα προβλήματα με ποδοσφαιριστές. Οποιος παρέκλινε από τη γραμμή του, έμενε εκτός. Ο Ρικάρντο Κουαρέσμα, ο Ντάνι, ο Ρικάρντο Καρβάλιο, ο Μποσίνγκουα, όλοι επανήλθαν με τον Φερνάντο Σάντος που τον διαδέχθηκε. Με τα γνωστά -θριαμβευτικά- αποτελέσματα.

Στον Ολυμπιακό, άρχισε αυτόν τον… ανένδοτο αγώνα του από την πρώτη στιγμή. Κι αν ο Φορτούνης δεν του κάνει για προφανείς λόγους -έστω κι αν κάποιος διαφωνεί- άραγε, γιατί μένει στον πάγκο ο Τσόρι, ο οποίος έσωσε τον προπονητή του στη ρεβάνς με την Αρόουκα; Μυστήριο, κι όχι το μοναδικό.

Κάθε προπονητής δικαιούται να νικά με τον εκκεντρικό τρόπο που εκείνος γουστάρει, αρκεί να νικά. Κόντρα στον ΑΠΟΕΛ (που δεν είναι ομάδα… της καρπαζιάς, αλλά επιπέδου ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, αν και έχει μικρότερο μπάτζετ), ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά – κυρίως χάρη στην ατομική ποιότητα του Φορτούνη, του Μάριν και του Ιντέγιε. Αλλά -πάλι- δεν νίκησε. Οπότε, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Μπέντο πάει κατηγορούμενος. Γύρω στις 22.30 της Κυριακής, το αποτέλεσμα θα έχει εκδώσει την ετυμηγορία του.

The post Γιατί ο Μπέντο πάει στο ντέρμπι… κατηγορούμενος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα