Η ιστορία της μπίρας μέσα από τα σκεύη απόλαυσής της
Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενώντας σειρά εκθεμάτων με αντικείμενο την ιστορία της μπίρας και παρουσιάζοντας μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εγκαινιάζεται ο πρώτος ετήσιος κύκλος Διαλέξεων & Ξεναγήσεων, με θεματολογία συνδεδεμένη με τα εκθέματα του χώρου και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την επιμέλεια του κύκλου των δέκα μηνιαίων διαλέξεων που προγραμματίζονται για
Φιλοξενούμενοι κάθε φορά θα είναι ένας ή περισσότεροι ομιλητές, σχετικοί με την αρχαιολογία ή τη νεότερη ιστορία της μπίρας, ή ακόμη με τα μόνιμα ή τα περιοδικά εκθέματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ειδικότερα. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές, χημικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες που έργα τους θα φιλοξενούνται κατά διαστήματα στον χώρο, παρουσιάζουν το εκάστοτε έκθεμα-αντικείμενο της διάλεξης, συνομιλώντας με την αφορμή αυτή με το κοινό. Η διάλεξη θα ακολουθείται κάθε φορά για όσους το επιθυμούν από μικρή ξενάγηση στα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, ενώ μια φιλική «γευσιγνωσία» μπίρας θα περιμένει τους επισκέπτες στο κλείσιμο.
Στην πρώτη διάλεξη με τίτλο «Ένα μαγικό ταξίδι στην περιπέτεια της μπίρας μέσα από σύγχρονα κεραμεικά σκεύη» στις 20 Φεβρουαρίου στις δύο το μεσημέρι, οι εικαστικές κεραμίστριες Τίνα Καραγεώργη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Άσπα Παπαλεξανδρή και Σταυρούλα Παπασπύρου που εργάστηκαν για να δημιουργήσουν σύγχρονα σκεύη πόσης για τη συλλογή του ΑΘΗΝΕΟ εμπνεόμενες από τα αντίστοιχα ιστορικά, θα είναι οι οδηγοί μας σε μια σύντομη αλλά συναρπαστική διαδρομή αιώνων, από την προϊστορική Κίνα έως τη βικτωριανή εποχή.
Για τη δεύτερη διάλεξη του Μαρτίου, προσκεκλημένοι ομιλητές-ξεναγοί του κοινού είναι οι 9 εικαστικοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το ΑΘΗΝΕΟ πραγματοποιώντας έργα με θέμα «ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ-Η ΣΠΟΡΑ» προορισμένα για την ομώνυμη περιοδική εικαστική έκθεση που σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού φιλοξενείται στον χώρο. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι προσκεκλημένοι ομιλητές αρχαιολόγοι Πέγκυ Ρίγγα και Κώστας Πασχαλίδης, μιλούν αντίστοιχα με αντικείμενο την ανακάλυψη και την αποθέωση της μπίρας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα από τους Ετρούσκους και τους Αιγύπτιους (Πέγγυ Ρίγγα) αλλά και για το συναρπαστικό θαλάσσιο ταξίδι της στη Μεσόγειο και τη θριαμβική υποδοχή της από τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους (Κώστας Πασχαλίδης). Η αρχαιολόγος Πέγκυ Ρίγγα κλείνει την πρώτη περίοδο του κύκλου τον Ιούνιο, μιλώντας για την μπίρα στην Αρχαία Ελλάδα και τον Ρωμαϊκό Κόσμο.
Παράλληλα με τα μόνιμα εκθέματα στο ΑΘΗΝΕΟ παρουσιάζεται από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 15 Μαΐου 2016 η ομαδική εικαστική εγκατάσταση “Το κριθάρι: η σπορά”. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Άννα Αμπαριώτου, Βασίλης Βρεττός, Μάριος Βουτσινάς, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη και Χρίστος Συμεωνίδης, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Τι είναι το ΑΘΗΝΕΟ
Το ΑΘΗΝΕΟ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102. Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στην ιστορία της μπίρας και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος από τον Μάιο του 2015 προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζυθογνωσίας μέσα από μουσειακό εκθεσιακό υλικό, λειτουργώντας επίσης ως κέντρο εκπαίδευσης με συνεχιζόμενα διαδραστικά σεμινάρια και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αντλώντας έμπνευση από το ελληνικό κριθάρι και τη διαδικασία επεξεργασίας της πρώτης ύλης για την παραγωγή της μπίρας, 9 Έλληνες εικαστικοί δημιουργούν μέσα στον χώρο εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και τεχνικές (φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση, γλυπτική, ψηφιδωτό, κόσμημα, ζωγραφική). Δίνοντας έμφαση στο συμβολικό περιεχόμενο της πράξης της σποράς, που στην Ελλάδα πραγματοποιείται αυτή την εποχή του χρόνου, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες εξερευνά με το δικό του προσωπικό ύφος τη φύση και τον αέναο κύκλο της ζωής έχοντας ως κεντρικό θεματικό άξονα το κριθάρι, και τη σπορά του ως σύμβολο λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς.
Το κριθάρι επιλέχθηκε ως κεντρική θεματική της έκθεσης καθώς αποτελεί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κεντρική πηγή κάθε δραστηριότητας και πρωταρχικό ενδιαφέρον. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία συνεργάζεται με 3.000 αγρότες ανά την Ελλάδα καλύπτοντας πλήρως τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι, ενώ παράλληλα λειτουργεί πειραματικά προγράμματα για νέους επιστήμονες και ερευνητές, που στόχο έχουν την καινοτομία και την αειφορία.
Α’ Διάλεξη: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, 14:.00
Ώρες λειτουργίας του ΑΘΗΝΕΟ: Σάββατο 13.00-20.00
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης στο www.athineo.gr/kratisi.html
Λεωφόρος Κηφισού 102, 122 41 Αιγάλεω
The post Η ιστορία της μπίρας μέσα από τα σκεύη απόλαυσής της appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι Τζιχαντιστές χτύπησαν τη Ρωσία...
- Αυτές είναι οι 7 αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε 50άρης
- Kαθαρίστε με φυσικό τρόπο το πλυντήριο πιάτων
- Έξω φρενών ο Γιάννης Ζουγανέλης με τη Νάνα Μούσχουρη: «Δεν ντρέπεται λιγάκι;»
- Απαγόρευσαν οι Τούρκοι στο αεροπλάνο του Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο
- Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν 600.000 από «ΧΑΠ»: Τι προτείνουν στους πάσχοντες οι καλύτεροι πνευμονολόγοι
- Ποιοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης
- Τάσος Τουλίτσης: Με φοβίζει το άγνωστο - Θέλω να ξέρω τι με περιμένει...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται και τι πρέπει να γνωρίζουν
- HSBC: Σε περίπτωση Brexit εγκαταλείπουμε τη Βρετανία για τη Γαλλία, μαζί με 1.000 υπαλλήλους
- Διεκόπη το παιχνίδι επειδή ο αέρας... πήρε τα δοκάρια! (Video)
- Εντάλματα σύλληψης κατά ανώτατων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας με σωρεία κατηγοριών
- Τετ α τετ είχε ο Τσίπρας με τον Ντεμιρτάς
- Συνεχίζουν την αποχή μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι
- Κατά της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Γκάμπριελ
- Σε υψηλά επίπεδα η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα
- Βίντεο: Σκύλος προσπαθεί να βγάλει την αγαπημένη του μπάλα από παγωμένη 'πισίνα'