Η Τουρκία κλιμακώνει την επίθεση στο Αφρίν, διέξοδος (ακόμη) δεν διαφαίνεται

Μέτωπα επί μετώπων ανοίγουν στη Συρία με τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους να πολλαπλασιάζονται σε βάρος των αμάχων που δεν γνωρίζουν από ποια πλευρά να προφυλαχθούν και σε ποια να προστρέξουν.

Ενα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στην επαρχία του Αφρίν στη βόρεια Συρία, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να περάσει στο δεύτερο σκέλος, την πολιορκία της ομώνυμης πόλης.

Την ανακοίνωση έκανε την Τρίτη ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

«Μπορεί να φαίνεται ότι προχωράμε αργά», είπε

ο Ερντογάν στους βουλευτές, δικαιολογώντας τη φαινομενικά αργή προέλαση. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι «δεν έχουμε πάει εκεί για να καταστρέψουμε και να κάψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε εκεί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που μένουν μαζί μας».

Ενώ συμβαίνουν αυτά στα βορειοδυτικά, οι κάτοικοι της ανατολικής Γκούτα λένε ότι «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν». Η περιοχή κοντά στη Δαμασκό βομβαρδίζεται χωρίς έλεος εδώ και ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή 250 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά. Αν και τα φαινόμενα κόπασαν, οι κάτοικοι αισθάνονται -και είναι- παγιδευμένοι από όλες τις πλευρές. (REUTERS/Bassam Khabieh)

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία κατάφερε να αποτρέψει την ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο καντόνι του Αφρίν, την επομένη συνομιλίας που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών τους στη Μόσχα στις 14 Μαρτίου.

Χθες Δευτέρα η Τουρκία είχε προειδοποιήσει πως θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG (τους κουρδικές μονάδες που μάχεται η Τουρκία) να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες για μια συμφωνία ανάμεσα στις YPG και την κυβέρνηση της Δαμασκού, αλλά και για επικείμενη είσοδο των συριακών δυνάμεων η οποία τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Καθηλωμένοι έξω από το Αφρίν

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής τον έλεγχο περισσότερων από 30 χωριά, αλλά βρίσκονται κυρίως σε μεθοριακές ζώνες στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αφρίν, της οποίας κατέχουν περί το 15%.

Ηδη όμως μετρούν τις απώλειες πάνω από 30 στρατιωτών αλλά και ενός επιθετικού ελικοπτέρου, τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

Η αίσθηση, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν, είναι ότι η Τουρκία προχωρά αργά, ότι η διέξοδος, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, δεν είναι ορατή ενώ η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ εμφανής και εντεινόμενη. Οι Κούρδοι είναι δύσκολος και μαχητικός αντίπαλος ακόμη και αν έχουν φτωχό εξοπλισμό σε σχέση με τις τουρκικές δυνάμεις.

Η εισβολή στο Αφρίν έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Δεν είναι μόνο η αναμενόμενη καταγγελία της εισβολής από την φιλοκουρδική αντιπολίτευση (το HDP), αλλά και το κύμα συλλήψεων όσων εκφράζουν τη διαφωνία τους στα social media. Μέσα ένα μήνα έχουν συλληφθεί 786 άνθρωποι επειδή εκφράστηκαν κατά της επιχείρησης έκαναν προπαγάνδα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Πράγματα αδιανόητα για δυτική χώρα αλλά όχι και την Τουρκία των τελευταίων ετών.

Στο διπλωματικό πεδίο, η επιχείρηση όξυνε την ένταση μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσινγκτον σε τέτοιο βαθμό που η Άγκυρα απείλησε να προχωρήσει ως τη Μανμπίτζ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν, όπου είναι αναπτυγμένοι αμερικανοί στρατιώτες στο πλευρό της YPG.

Τυπικά, μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να συνεργαστούν» στη Συρία προκειμένου να ξεπεραστεί η μεταξύ τους κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσης για τη Μάνμπιτζ.

Πώς θα εξελιχθεί και πώς θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία μένει να φανεί.

The post Η Τουρκία κλιμακώνει την επίθεση στο Αφρίν, διέξοδος (ακόμη) δεν διαφαίνεται appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα