Η βραδυφλεγής βόμβα των οκτώ τούρκων αξιωματικών

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει κάνει νομική καριέρα υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ομως την Πέμπτη το μεσημέρι δεν θέλησε να πει ούτε μία κουβέντα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το «αλληλεγγύη – SolidarityNow», στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Το κράτος Δικαίου μπροστά στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», που κατέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα

της 15ης Ιουλίου.

Η σιωπή της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ίσως να είναι ενδεικτική της αμηχανίας της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς είναι φανερό ότι η υπόθεση μετατρέπεται σε άλλο ένα αγκάθι για τις ελληνοτουρικές σχέσεις και το σημείο στο οποίο βρίσκονται έπειτα από μία σειρά αμφιλεγόμενους χειρισμούς.

H Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεύτερη από δεξιά στην πρώτη σειρά, παρακολουθεί τη συζήτηση (SolidarityNow/Facebook)

Το Συμβούλιο Εφετών προσφάτως έλαβε κάποιες δυσερμήνευτες αποφάσεις, προτείνοντας την έκδοση των τριών και απορρίπτοντας το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για τους άλλους πέντε.
Η υπόθεση τώρα θα κριθεί σε επόμενο στάδιο από το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, περί τις 10 Ιανουαρίου – και πάντως, οι οριστικές αποφάσεις εναπόκεινται στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι ανησυχίες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι υπαρκτές και βάσιμες. Και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες κατά της έκδοσης των «οκτώ», όπως αυτή στην οποία συμμετέχουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανόλης Γλέζος, η Ελένη Πορτάλιου, ο Δημήτρης Μπελαντής, αλλά και ο Απόστολος Δοξιάδης.

Το πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι από την πρώτη στιγμή παγιδεύτηκε στην τακτική του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήδη από την ημέρα που βρέθηκαν οι οκτώ αξιωματικοί σε ελληνικό έδαφος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα και να ανακοινώσει ότι απέσπασε την δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες στην χώρα τους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διέψευσε τίποτε από αυτά. Απλώς διακίνησε ανεπισήμως ότι δεν συμπαθεί τους πραξικοπηματίες…

Μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτή η παγίδα; «Επρεπε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Ετσι, η καυτή πατάτα θα ήταν στα χέρια της Ευρώπης και όχι σε αυτά της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, ένας από τους ομιλητές στην συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα είχε αναλύσει τους λόγους για τους οποίους βάσει του ελληνικού δικαίου δεν πρέπει να εκδοθούν οι «οκτώ», καθώς η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι μία αδιάψευστη πραγματικότητα και η απειλή των βασανιστηρίων ή ακόμη και της εκτέλεσης των οκτώ, μία ορατή εξέλιξη.

«Δεν με ενδιαφέρει η εμπλοκή στο πραξικόπημα των εκζητούμενων, αλλά μόνο η τύχη τους εφόσον βρεθούν ενώπιον των τουρκικών αρχών», τόνισε από την δική του σκοπιά ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ευελπιστώ ότι το κλείσιμο αυτής της υπόθεσης θα δώσει η Δικαιοσύνη, αλλιώς δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπουργός αυτής της κυβέρνησης εκδώσει αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας έτσι ανοιχτά τις ανησυχίες του για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Υπάρχουν τεκμήρια για το ότι δεν θα διεξαχθεί μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία», σημείωσε στην σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγητής στο Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κώστας Τσιτσελίκης, διαπίστωση που συμπληρώθηκε και από τον δικηγόρο, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών του ΔΣΑ, Παναγιώτη Περάκη, ο οποίος ανέφερε πως «το κράτος Δικαίου στην Τουρκία είναι αμφίβολο και ο θεσμός της δίκαιης δίκης δεν τεκμηριώνεται».

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι δεδομένα. Δεν είναι όμως. «Η υπόθεση φαίνεται να είναι πάρα πολύ καθαρή, αν βγάλει κανείς το πολιτικό βάρος. Θα τολμούσα να πω ότι είναι εύκολη», ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο δικηγόρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σπύρος Κουλοχέρης παραθέτοντας και σχετική νομολογία.

Στον γραπτό χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Χριστόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την τύχη των οκτώ και επανέλαβε αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει: «Μου προκαλεί ενόχληση ο χώρος, ο οποίος από την αφελή ευκολία με την οποία υπερασπίζονταν τον καθένα που έρχονταν από την Τουρκία, τώρα με κυνισμό τείνει να υποτάσσει στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αρχές στις διπλωματικές και πολιτικές σκοπιμότητες».

The post Η βραδυφλεγής βόμβα των οκτώ τούρκων αξιωματικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα