Ηabemus… Μητσοτάκη

Στις 29 Οκτωβρίου 2015, ο εξέχων δημοσιογράφος της εφημερίδας Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, καταγράφοντας την εσωκομματική μάχη στη Νέα Δημοκρατία, λίγο πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών, είχε διερωτηθεί αν η γνωστή δυναστεία των Μητσοτάκηδων, μέσω του Κυριάκου, θα καταφέρει να ενώσει ξανά το κόμμα. Σε εκείνο το εκτενές ρεπορτάζ υπήρχε και συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίχως

να φοράει γραβάτα στη φωτογράφηση, όπου παραδεχόταν ότι το το αρχικό «μειονέκτημα» να φέρει το συγκεκριμένο επώνυμο, μπορεί να γίνει και το απόλυτο πλεονέκτημά του.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, δεν έκρυψε ότι διαισθανόταν τον σκεπτικισμό κάποιας μερίδας των οπαδών του κόμματος ως προς το… όνομά του. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον κατηγόρησαν ότι ήταν τρανό παράδειγμα του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας που ανθεί στα πολιτικά πράγματα εδώ και δεκαετίες. Η δική του απάντηση ήταν ότι από τη στιγμή που αποφοίτησε από το Harvard, δοκίμασε την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα, όπου «κόλλησε»τα απαραίτητα ένσημα και εν συνεχεία… κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής. Αναπόδραστο όταν βρίσκεσαι σε μια οικογένεια από τις πλέον πολιτικές της Ελλάδας.

Ο Πίτερ Σπίγκελ, μάλιστα, προχωρούσε και στις απαραίτητες συγκρίσεις με τον ηγέτη της αντίπερα όχθης: τον Αλέξη Τσίπρα. Εγραφε πως ο 47χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ακόμη το προνόμιο της νεότητας, ενώ είναι το ίδιο γοητευτικός με τον έλληνα πρωθυπουργό. Τα επιπλέον «προσόντα» του είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ… άεργος, ενώ οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποδέθηκαν από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησής του, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ότι έθεσε υψηλούς στόχους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πήρε ζεστά το ρόλο του. Το παράδοξο; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, ακολουθώντας όπως τόνισε στη συνέχεια τις κομματικές επιταγές, σε αντίθεση με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη.

Για αρκετούς ξένους αναλυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το… next big thing της Νέας Δημοκρατίας. Ή, άλλως πως, ο άνθρωπος που δυνητικά μπορεί να γίνει το αντίπαλον δέος του Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εθνικές εκλογές – όταν και όποτε γίνουν. Πριν από λίγες ημέρες, στις 6 Ιανουαρίου, ο γνωστός αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον έγραφε ότι υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στην Ελλάδα σε περίπτωση εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, τούτες οι εκλογές κρίνονταν από τον αμερικανό δημοσιογράφο ως «σημείο καμπής». Τώρα που παρήλθαν οι εκλογές και η Νέα Δημοκρατία έχει νέο… Πάπα, μένει να αποδειχθεί αν ο Νίξον έχει δίκιο.

Η εκκίνηση δεν ήταν… πολιτική

Οσο και αν φαίνεται παράξενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεκίνησε ως… πολιτικός καριέρας. Ακόμη καλύτερα: δεν ξεκίνησε καν ως πολιτικός. Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986 – 1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude». Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο «Hoopes», το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 – 1985.

Μεταξύ των ετών 1990-1991 εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπισήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ από όπου απέκτησε τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο Χάρβαρντ από όπου και απέκτησε δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School. Το 2003 βραβεύτηκε από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη και είναι παντρεμένος με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Καθοριστική χρονιά το 2004

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Εχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε και κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Αίσθηση προκάλεσε επίσης το βροντώδες «όχι» στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι θα πει «νεοφιλελεύθερος»

Η βασική κατηγορία που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του είναι ότι ανήκει στη χορεία των νεοφιλελεύθερων. Ο ίδιος απαντάει ως εξής: «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν ξέρω τι πάει να πει αυτός ο όρος. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Σε ένα κράτος, όμως, που θα είναι λιτό και αποτελεσματικό και θα σέβεται τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου…Η υποψηφιότητά μου δεν έχει κανένα ταξικό χρώμα». Δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει με οπαδούς της ΝΔ για το… επιθετικό πρόβλημα της ΑΕΚ, ούτε και να πάει σε τηλεοπτικό πρωινάδικο και να μιλήσει για την οικογένειά του, τη μουσική που ακούει, για τις γραβάτες (του Αλέξη Τσίπρα που δεν φοράει ποτέ και τις δικές του που χρησιμοποιεί ενίοτε) και για το ότι εκείνος παίζει μπάλα (να γιατί το ενδιαφέρον για την ΑΕΚ), ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης τένις.

The post Ηabemus… Μητσοτάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
financial times, νεα δημοκρατια, ντορα μπακογιαννη, times, νέα, συγκεκριμένο, harvard, ελλαδα, τσιπρας, σαμαρας, μνημονιο, big, εκλογες, αθηνα, ηπα, business, school, world, forum, global, tomorrow, σταυροι, ιουνίου, ΑΕΚ, αδωνις, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ξανα, δαφνη, δημοκρατια, εργασια, ηπα, θεμα, θητεια, λονδινο, μουσικη, πτυχιακη εργασια, τυχη, protagon, times, αδωνις, ανθρωπος, αχτιδα, βιβλιο, γινει, γοητευτικος, γυρος, δευτερο, δεος, δυναμη, διοικηση, δικη, υπαρχει, εκκινηση, ενσημα, επωνυμο, ετων, ιδιο, η δικη, κυβερνηση, κολλεγιο αθηνων, κομμα, λιτο, μοιρα, μητσοτακης, νιξον, ντορα, οικογενεια, ονομα, ορος, παιδια, πτυχιακη, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σοφια, τρια, κωνσταντινος, ανηκει, business, big, δικιο, financial times, forum, harvard, υπουργειο, ιουνίου, κυριακου, protagon.gr, school, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα