Μια μπίρα στο μπαλκόνι

Ξανθιά, κόκκινη, μαύρη ή καστανή δεν έχει σημασία. Μπίρα να είναι, δροσερή. Και γιατί στο μπαλκόνι παρακαλώ; Η απάντηση είναι απλή. Το πιθανότερο είναι ότι δεν πήγες διακοπές φέτος το καλοκαίρι φίλη / φίλε μου αλλά ακόμη κι αν πήγες μάλλον έχεις γυρίσει στο σπίτι σου, είναι τέλος Αυγούστου, θυμίζω, σε περίπτωση που μαζί με το ρολόι έχεις βάλει στην άκρη και το ημερολόγιο, η ζέστη όμως κρατάει ακόμη, οπότε μια κρύα μπίρα είναι

ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις το βραδάκι κοιτάζοντας τα αστέρια. Μόνη / μόνος ή ακόμα καλύτερα με παρέα. Και κάτι ελαφρύ για τσίμπημα στο πλάι. Ένα σνακ, π.χ. κριτσίνια ή κρητικό παξιμαδάκι, λίγο τυρί και μερικές φέτες σαλάμι, αρκούν.

flickr/andersknudsen

Διότι η μπίρα ανεξαρτήτως χρώματος, τόσο η αφροζύμωτη (ή Ale, είναι κατηγορία στην οποία ανήκουν οι σκουρόχρωμες-Stout, οι πικρές-Bitter, οι μοναστηριακές αλλά και οι θολές-Lampic) όσο και η βυθοζύμωτη (τέτοιες είναι οι Lager, οι Pilsner αλλά και οι Bock), ταιριάζει υπέροχα με πολλά και διάφορα φαγητά -δεν θέλεις όμως να ακούσεις αν είσαι σε φάση δίαιτας πράγμα πολύ πιθανό μετά από τόσες καλοκαιρινές ατασθαλίες- που καλό όμως είναι να αποφεύγονται. Ακόμη και ο διαιτολόγος σε αφήνει να πιεις ένα ποτήρι μπίρα το βράδυ, σιγά τις θερμίδες δηλαδή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αγγίξεις στα χείλη σου ούτε ένα πατατάκι. Σκέτη να την πιεις και θα πας για ύπνο με κεφάλι που πετάει αλλά στομάχι ελαφρύ.

Τι ψυχή έχει μια μπιρίτσα; Δεν ευθύνεται για την κοιλιά του μπιροπότη, όπως την κατηγορούν, εκτός κι αν κάποιος κατεβάζει συστηματικά δέκα ποτήρια την ημέρα. Οπως έχει αποδειχτεί το φούσκωμα και η εναπόθεση λίπους γύρω από το στομάχι οφείλονται στα πλούσια και λιπαρά φαγητά που μπορεί να τη συνοδεύουν. Ίσα ίσα, λένε πώς κάνει καλό στην υγεία αν περιοριστεί κανείς σε 1-2 κουτάκια στην ημέρα, ένα για τις γυναίκες, δύο για τους άντρες. Τα μόνα συστατικά της είναι νερό, κριθάρι και λυκίσκος. Τι πιο φυσικό λοιπόν αλλά και πιο βιταμινούχο μαζί με λίγο αλκοόλ μπορείς να φανταστείς;

flickr /kittykaht

Αλλού φτιάχνουν και κοκτέιλ με μπίρα, ανακατεύοντάς τη με κάποιο αναψυκτικό, π.χ. λεμονάδα με ανθρακικό. Είναι ένα δροσιστικό ποτό που στη Γερμανία το λένε, αλλού Radler (στο Μόναχο) και αλλού Alster (στο Αμβούργο) ή Russ (γενικά στο νότο). Είναι το ίδιο με το Panaché των Γάλλων και το Shandy των Βρετανών. Εμείς πάλι δεν το συνηθίζουμε. Αλλά κακό δεν είναι.

Εκείνο που με γοητεύει πάντως είναι ότι με τη μπίρα μαγειρεύεις υπέροχα φαγητά. Μπορείς να φτιάξεις ακόμη και ψωμί που δεν χρειάζεται ζύμωμα, ούτε πρέπει να μείνει στην άκρη για να φουσκώσει! Γίνεται σε χρόνο dt. Και καλύτερη συνταγή από αυτή εδώ (άσπρο μαύρο, ψωμί για αρχάριους) δεν έχω! Με μαύρη ή με ξανθιά. Βάλε αλεύρι και όποια μπίρα προτιμάς ή απλώς όποια έχεις στη διάθεσή σου. Κι έγινε.

The post Μια μπίρα στο μπαλκόνι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα