Μητσοτάκης από τη Βοστώνη: «Δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε» αυτή που είδαμε στην Τούμπα

Για τα εθνικά ζητήματα και τους δεσμούς της ομογένειας με την Ελλάδα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, παραχώρησε συνέντευξη στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Βοστώνης «Ελληνική Ηχώ» και στο δημοσιογράφο Σταμάτη Αστρά.

Ερωτώμενος αρχικά

για όσα συνέβησαν στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά για «εικόνες τραγικές που πηγαίνουν το ποδόσφαιρο, αλλά δυστυχώς και την εικόνα της χώρας, πίσω πάρα πολλά χρόνια».

Επισήμανε ότι αυτές οι εικόνες «αδικούν την Ελλάδα, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε, και το μόνο το οποίο θέλω να πω αυτή τη στιγμή εδώ από την Αμερική, είναι να υπενθυμίσω ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τάζανε και υπόσχονταν κάθαρση στο ποδόσφαιρο και σήμερα βρίσκονται, σε ένα βαθμό ενδεχομένως και με δικιά τους συμμετοχή, απέναντι στην χειρότερη δυνατή έκφανση.

» Το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο λαϊκό σπορ, ένα σπορ το οποίο αγαπούν οι Έλληνες, ένα σπορ το οποίο έχει δοξάσει την Ελλάδα διεθνώς, δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτές τέτοιες εικόνες. Ο νόμος θα επιβληθεί παντού. Και αυτό αφορά προφανώς και στην λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

«Θεωρώ ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η ποιότητα των θεσμών μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το ζήτημα της ατιμωρησίας που έθεσε και ο ίδιος.

«Η λειτουργία της Δημοκρατίας μας, η λειτουργία της Δικαιοσύνης και αυτή η βασική παραδοχή ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στο βαθμό που θα έπρεπε για κάποιους. Για αυτό και επιμένω πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά, γι’ αυτό και μιλάω για την ποιότητα των θεσμών, γι’ αυτό και ισχυρίζομαι ότι η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι τόσο στην οικονομία, όσο στην υποβάθμιση της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

» Με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε. με οικοδόμηση νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών, που προφανώς αντιλαμβάνονται την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με άλλους όρους από αυτούς που θα έπρεπε. Λοιπόν, όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν και γι’ αυτό και η έμφαση που θα δώσουμε την επόμενη μέρα ως, ελπίζω, η επόμενη Κυβέρνηση του τόπου, δεν θα είναι μόνο στην ανάταξη στην οικονομία, αλλά και στην ενίσχυση της ίδιας της Δημοκρατίας μας».

Για την κλιμάκωση των πιέσεων από την Τουρκία, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τρεις αρετές που μας ήταν πάντα χρήσιμες, αν όχι απαραίτητες, στη διάρκεια της ιστορικής μας διαδρομής.

» Πρώτη αρετή είναι η ψυχραιμία, δεν χρειάζεται πανικός, πρέπει να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις, ούτε χρειάζονται σπασμωδικές αντιδράσεις. Η δεύτερη αρετή είναι η αυτοπεποίθηση. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, στις διεθνείς μας συμμαχίες, δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια.

» Εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά βέβαια και η τρίτη αρετή, η πιο σημαντική, είναι η ενότητα. Δεν επιτρέπεται κανείς διχασμός, πάνω στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκούμε –θέλω να είμαι σαφής– λελογισμένη και υπεύθυνη κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να πρυτανεύσει η ενότητα του έθνους.

» Και όταν αναφέρομαι στο έθνος, αναφέρομαι και στην ομογένεια, δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες στη μητέρα πατρίδα, απέναντι σε μια σειρά από προκλήσεις».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι, επισημαίνει σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Αναφέρομαι σε κάτι το οποίο ξέρω ότι ενδιαφέρει και την επιστημονική κοινότητα της Βοστώνης. Άρα, για να μη μακρηγορώ, στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Η συγκυρία των εθνικών θεμάτων

Η παρούσα συγκυρία της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ.

» Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολιτική, που υπηρέτησε και η σημερινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ιδεολογικές της αναφορές ίσως προοιώνιζαν μια άλλη πολιτική.

» Αυτό είναι σημαντικό όμως. Ότι σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν θέλω εδώ πέρα από τις ΗΠΑ να ασκήσω κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

Επιπλέον, ερωτώμενος σχετικά, επαναφέρει την εξαγγελία της ΝΔ για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος «και θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο ακαδημαϊκής αριστείας.

» Μέχρι να το κάνουμε αυτό όμως θα αναβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει να επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως πόλος έρευνας και εξωστρέφειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ψήφο της ομογένειας, επισημαίνει ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα της ψήφου στους ομογενείς. Και το λέω αυτό γιατί εδώ και 18 μήνες έχουμε καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση στο κοινοβούλιο και ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν την έχει εισάγει καν προς συζήτηση».

»Θα είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, μιλάμε για μία απλή διαδικαστική αλλαγή που θα δίνεται η δυνατότητα, να το αποσαφηνίσω, σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, στα προξενεία, στις πρεσβείες, δεν μιλάμε για ολική ψήφο».

Προσθέτει: «Δεν φοβάμαι την κομματικοποίηση της ομογένειας, γιατί ακούω και αυτό το επιχείρημα αρκετά συχνά. Πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά της μητέρας πατρίδας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις της ομογένειας με την Ελλάδα, και είναι μια υποχρέωση προσωπική την οποία έχω αναλάβει απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας, να μην τους βάζουμε σε κόπο, κάθε φορά που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, να επιστρέφουν στην Ελλάδα, σε κόπο και σε έξοδα».

The post Μητσοτάκης από τη Βοστώνη: «Δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε» αυτή που είδαμε στην Τούμπα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα