Ο Μπιλ Γκέιτς και η φάρμα των (υπερ)ζώων που θα μας σώσουν από πείνα και ασθένειες
Φαίνεται πως ο Μπιλ Γκέιτς ενδιαφέρεται πλέον περισσότερο για την γενετική και την κτηνοτροφία παρά για την υψηλή τεχνολογία. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ιδρυτή της Microsoft είναι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα. Και για τον λόγο αυτόν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει μια έρευνα για τη δημιουργία μιας «υπεραγελάδας» που θα μπορεί να παράγει όχι μόνον περισσότερο γάλα από τις «φυσιολογικές» αγελάδες, αλλά και σε αντίξοες συνθήκες, σε περιοχές της Αφρικής για παράδειγμα, όπου επικρατεί ξηρασία, οι θερμοκρασίες
Για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, ο αμερικανός μεγιστάνας, με προσωπική περιουσία άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσφερε ήδη στην βρετανική ΜΚΟ Global Alliance for Livestock Veterinary Medicine το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σκεπτικό πίσω από την ιδέα είναι απλό: εάν δώσεις ένα κομμάτι κρέας σε έναν άνθρωπο, θα τραφεί για μία, δύο ημέρες αλλά εάν του δώσεις μια αγελάδα που παράγει γάλα καθημερινά, τότε ο άνθρωπος αυτός θα τρέφεται με γάλα και τυρί έως τη στιγμή που το ζωντανό του θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια
Η ιδέα για την αξιοποίηση της επιστήμης με στόχο τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ζώων, απασχολεί εδώ και χρόνια τους ειδικούς ενώ τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Κατά τη δεκαετία του ’80, ερευνητές από τη Βρετανία δημιούργησαν διαγονιδιακά πρόβατα που μπορούσαν να παράγουν (χάρη στην εισαγωγή ανθρώπινου DNA στο γονιδίωμά τους) ένζυμα που θεραπεύουν το πνευμονικό εμφύσημα ή ασθένειες όπως η αιμοφιλία. Τη δεκαετία του ’90 στην Αμερική ήρθε στη ζωή η Γκρέις, μια κατσίκα που μπορούσε να παράγει ένα αντίσωμα που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς πρόσφερε 40 εκατομμύρια δολάρια στη ΜΚΟ GALVmed, για την καταπολέμηση ζωικών ασθενειών σε αναπτυσσόμενες χώρες (GALVmed/Facebook)Το υψηλό κόστος, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι εν λόγω έρευνες. Ξεκίνησαν, ωστόσο, άλλες, ενδεχομένως λιγότερο φιλόδοξες αλλά εξίσου σημαντικές. Μία, για παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων που εκτρέφονται, βοοειδών και χοίρων κατά κύριο λόγο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του κρέατός τους αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Όσον αφορά την «υπεραγελάδα» στη δημιουργία της οποίας θέλει να συμβάλει και ο Μπιλ Γκέιτς, πρόκειται για μια παλιά ιδέα που επίσης ανάγεται στη δεκαετία του ’90. Η ΕΕ, για παράδειγμα, είχε χρηματοδοτήσει το BovMap, ένα επιστημονικό πρόγραμμα για την καταγραφή και την τροποποίηση του γονιδιώματος των πιο γνωστών ειδών αγελάδας στην ευρωπαϊκή επικράτεια με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και του κρέατός τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, κατάρτισε το 2015 μια λίστα με τα ζώα που μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με στόχο είτε την παραγωγή φαρμάκων είτε τη βελτίωση της ποιότητάς τους ως βρώσιμων οργανισμών ή την προστασία τους, όπως στην περίπτωση των πουλερικών, από μολύνσεις και ασθένειες.
Η εταιρεία Egenesis δημιουργεί γουρούνια με ζωτικά όργανα απαλλαγμένα από ιούς, κατάλληλα για να μεταμοσχευτούν σε ανθρώπουςΥπάρχει επίσης και ο σολομός. Πέρυσι στον Καναδά ξεκίνησε στην αγορά η διάθεση ενός σολομού που, χάρη στη Γενετική Μηχανική, αναπτύσσεται κατά πολύ ταχύτερα συγκριτικά με τους κοινούς θνητούς συγγενείς του, προσφέροντας, έτσι, σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς. «Πρόκειται για μια σημαντική καμπή καθώς η έκδοση της άδειας αναμενόταν για περισσότερα από 20 χρόνια», είπε, μιλώντας στην Corriere della Sera ο Πάολο Βετσόνι, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, του ινστιτούτου Humanitas που εδρεύει στο Μιλάνο.
Αλλά στη φάρμα των γενετικά τροποποιημένων ζώων υπάρχει και ένα άλλο ζωντανό που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την ανθρώπινη υγεία: ο χοίρος. Γιατί σήμερα είναι δυνατή ακόμα και η δημιουργία γουρουνιών με ζωτικά όργανα κατάλληλα να μεταμοσχευτούν σε ανθρώπους. «Χάρη σ’ αυτές τις νέες τεχνικές, δύσκολες αλλά σημαντικές έρευνες που ξεκίνησαν πριν από καιρό, παίρνουν νέα ώθηση» –εξήγησε ο ιταλός ειδικός– αναθερμαίνοντας, έτσι, τις ελπίδες της ανθρωπότητας για ένα πιο υγιές μέλλον.
The post Ο Μπιλ Γκέιτς και η φάρμα των (υπερ)ζώων που θα μας σώσουν από πείνα και ασθένειες appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυαλιά οράσεως από ΕΟΠΥΥ -Απόφαση για το πώς τελικά θα παρέχονται
- Άνοιξε ένα παλιό μπαούλο και αυτό που τον περίμενε ήταν εξωπραγματικό!
- Άνδρας επιχείρησε να αρπάξει 10χρονη από τη Χαλκίδα
- Θρήνος για την 22χρονη Στέλλα Γιακουμάκη - Αυτή είναι η αιτία θανάτου της άτυχης φοιτήτριας (pics)
- Βρέθηκε κρεμασμένος στο μονόζυγό του 27χρονος στο Βόλο
- Sunday Live - Τηλεθέαση: «Πονοκέφαλος» στον ΑΝΤ1 μετά την πρεμιέρα του νέου σόου
- Παναθηναϊκός: Βάζει χρήματα ο Αλαφούζος
- Ολυμπιακός: Τα δύο μεγάλα ονόματα για τα οποία μουρμουράνε στο λιμάνι - Οι εξελίξεις με Γκαρθία
- Eurovision 2018: Μόνο η ΕΡΤ θα το σκεφτόταν αυτό! Δείτε πότε είναι ο ελληνικός τελικός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Ο Μπιλ Γκέιτς και η φάρμα των (υπερ)ζώων που θα μας σώσουν από πείνα και ασθένειες
- Μπουτάρης: «Εμπρηστική» η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
- Τόσκας: «Απολύτως ακριβή τα στοιχεία της αστυνομίας για το συλλαλητήριο»
- Ελεν Μίρεν: Οι γυναίκες να καταγράφουν τους «γλοιώδεις άνδρες» με το κινητό
- Νεκρός βρέθηκε ο αδελφός της ηθοποιού Κιμ Κατράλ
- Θεοδωράκης και μπόι
- Τα συλλαλητήρια και η «άλλη Ελλάδα»
- Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο στην Αθήνα
- Η Ελλάδα στο Σύνταγμα. Ναι, αλλά γιατί;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη
- Δεν την σταματάει τίποτα την Αχαγιά '82
- Κωνσταντοπούλου: Οι πολίτες έκαναν τους φασίστες να φαίνονται θλιβερά μυρμήγκια
- Ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες
- Μάρδας: Περίπου 500.000 πήραν μέρος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
- Τι να κάνεις αν το παρακάνεις με το αλάτι ή τη ζάχαρη
- Οι μαθηματικοί υπολογισμοί του Μάρδα για τον αριθμό των διαδηλωτών
- Τόσκας: Αν οι διαδηλωτές ήταν 1.000.000 θα έφταναν μέχρι τους Αμπελόκηπους
- Α ΕΛΜΕ Κορινθίας: Ημερήσια διάταξη - Συνεδρίαση 6/2
- Γ. Κυρίτσης: «Άθλια η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη»