Οι εκλεκτοί του Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο

Για πρώτη φορά, μετά το συνέδριο όπου επανεξελέγη πανηγυρικά ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος και όπου αναδείχθηκαν τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε την Κυριακή η επιτροπή για να αποφασίσει τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας και τον νέο γενικό γραμματέα του κόμματος. Και μετά να ανοίξει επισήμως

η συζήτηση για την «αναδόμηση» του κυβερνητικού σχήματος.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύνθεση και τη λειτουργία που είχε μέχρι τώρα, έφτασε στο τέλος της. Κατά την πρόταση του Πρωθυπουργού, «σπάει» σε δύο όργανα που θα λειτουργούν ξεχωριστά (με μοναδικά κοινά μέλη τον ίδιον και τον Γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα). «Ομπρέλα» τους θα είναι πλέον η 29μελής Πολιτική Γραμματεία, που θα συνέρχεται σε τακτική βάση, μία φορά τον μήνα.

Τα δύο νέα όργανα θα είναι το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με όλα τα «τακτικά και έκτακτα» θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, και το 16 μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με οργανωτικά θέματα αλλά και πολιτικά, όπως η προετοιμασία και δράση των τμημάτων του κόμματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ψήφους που έλαβαν στο συνέδριο, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε τη λίστα με την πρότασή του για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα αφορούν τους Ολγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγγου, Ρένα Δούρου, Νίκο Βούτση, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Γιώργο Μπαλάφα, Νίκο Παππά, Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αριστείδη Μπαλτά.

Ο κ. Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε για το Εκτελεστικό Συμβούλιο, καθώς εκεί υπάρχουν 18 υποψηφιότητες για τις 16 θέσεις.

Από άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκαν επίσης η Φωτεινή Βάκη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως πρόταση είχε γίνει και στον Πάνο Σκουρλέτη από τους Χάρη Γολέμη και Αλκη Ρήγο, ο οποίος δεν αποδέχτηκε να είναι υποψήφιος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης, γιατί δεν δέχθηκε την πρόταση των «από κάτω», απάντησε ότι θέλησε να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό, εφόσον ο ίδιος δεν τον πρότεινε για μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Μια σειρά από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος και Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας και αρνήθηκαν την πρόταση.

Το μεσημέρι της Κυριακής, κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος ζήτησε να μπει ένα τέλος στις αυτονομήσεις και αναφερόμενος στους δανειστές τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους». Φυσικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνταγματικότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, διασαφηνίζοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να σωπάσουμε. Θα λέμε την αλήθεια και αυτό δεν είναι παρέμβαση».

Επεσήμανε, λοιπόν, ότι ο νόμος Παππά ήρθε να δώσει απάντηση στο καθεστώς αντισυνταγματικότητας που επικρατούσε. Σε αυτό το σημείο επανέφερε το θέμα της διαπλοκής. Εκανε λόγο για ένα ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα, «οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από όσους είχαν κάνει το κράτος πελάτη, έπαιρναν δάνεια με «αέρα» και ήλεγχαν την ενημέρωση».

«Τώρα που βλέπουν τα προνόμια να χάνονται, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο. Ομως δεν θα τους περάσει. Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχοντας απέναντι εχθρικά μέσα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κατευθύνεται στο βήμα για να απευθύνει την ομιλία του (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)NΔ: «Η απολογία Τσίπρα δεν πείθει κανέναν»

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την ομιλία του. Ανέφερε ότι «αμετανόητος απέδειξε άλλη μια φορά ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση». Η ΝΔ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να σταματήσει επιτέλους τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» και «να εξηγήσει στους απογοητευμένους πολίτες που εξαπάτησε, τι σχέση έχει με τους ανθρώπους των Panama Papers που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου. Ποια τεχνογνωσία κομίζει ο δικηγόρος κ. Αρτεμίου -ειδικευμένος στις offshore- στους κ. Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, και για ποιο λόγο;», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: «Πολύ αργά για τον κ. Τσίπρα»

«Ο κ. Τσίπρας, απομονωμένος πια από τους έλληνες πολίτες, προσπάθησε να πείσει τουλάχιστον το κόμμα του. Ομως η πραγματικότητα τον διαψεύδει, τον αποκαλύπτει», τόνισε το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας επεχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση με κάθε είδους μεθοδεύσεις και όχι να ρυθμίσει το τοπίο των ΜΜΕ. Ηταν εκείνος που συμφώνησε με τον Σόιμπλε το 2015 και τον Μάιο 2016 για να συζητηθεί το χρέος στην ουσία του μετά το 2018, και τώρα όλοι του το θυμίζουν», συμπλήρωσε. Το ΠΑΣΟΚ παρατήρησε, τέλος, ότι «είναι πολύ αργά για αυτόν πια», καθώς «ο ελληνικός λαός τον γνώρισε και τον εγκατέλειψε, χωρίς επιστροφή».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, το ΚΚΕ τόνισε: «Τη μέρα που η κυβέρνηση ξεκινάει τη συζήτηση με τους «θεσμούς» για το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να αντιπαρατεθούν γύρω από το προσφιλές τους και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικό ζήτημα της διαπλοκής, προκειμένου να κρύψουν την ταύτισή τους στα αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου».

«Ο Πρωθυπουργός σήμερα για άλλη μια φορά αντιπολιτεύτηκε την αντιπολίτευση», τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Το πιο επικίνδυνο σημείο της ομιλίας του ήταν ο διχαστικός λόγος, χώρισε τους Ελληνες σε «εμείς» και «αυτοί», δήλωσε ότι «έχουμε μπει σε φάση πολεμική». Η χώρα όμως δεν χρειάζεται το διχασμό και την τεχνητή πόλωση αλλά την εθνική συνεννόηση», κατέληξε η ανακοίνωση.

Βενιζέλος: Στον Τσίπρα θα ανήκει εξ ολοκλήρου το 4ο μνημόνιο

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «Ως προς την οικονομία, αντί ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της βλάβης που έχουν προκαλέσει αυτός και οι συνεργάτες του, προσπαθεί να παραβιάσει ανοικτές θύρες ως προς το χρέος για να δείξει ότι δήθεν έχει στόχο και διεθνείς συμμάχους και αντιπάλους. Ως προς τους θεσμούς, τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβάνεται -γιατί ο τρόπος που σκέπτεται δεν το επιτρέπει- ότι σε μια συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία, σε ένα Κράτος Δικαίου, ο τελικός λόγος για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεσμικές εγγυήσεις, μια από τις οποίες είναι η πολυφωνία των ΜΜΕ, ανήκει όχι στη Βουλή και την κυβέρνηση, αλλά σε Ανεξάρτητες Αρχές και εντέλει στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων. Οι εξελίξεις θα τον βοηθήσουν να τα αντιληφθεί όλα αυτά».

Για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στα εξής ονόματα: Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μπαλάφας, Θοδωρής Δρίτσας. Προτείνεται ακόμα και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Για την Πολιτική Γραμματεία από τα κομματικά στελέχη αναμένεται να είναι υποψήφιοι , μεταξύ άλλων, οι Ράνια Σβίγκου, Νίκος Σκορίνης, Γιάννης Μπουρνούς, Κατερίνα Κλείτου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Υποψήφιος για γενικός γραμματέας του κόμματος είναι πιθανότατα ξανά ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος φαίνεται να έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, καταφέρνοντας να διατηρήσει τις ισορροπίες στο κόμμα σε μία φάση που ενίοτε ο καθένας τραβούσε τη δική του γραμμή και γι’ αυτό προτείνει ο κ. Τσίπρας την επανεκλογή του.

Ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Γραμματείας δεν είχε ακόμα οριστικοποιηθεί. Ούτε ήταν γνωστό αν θα διεξαγόταν ψηφοφορία ή αν θα κατέληγαν σε μία συναινετική πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία ημέρα πριν, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν αρκετές «κλειστές» μαζώξεις των τάσεων μέσα στο κόμμα («53», Πλατφόρμα 2010, Ενωτική Κίνηση).

Η σύνθεση της Γραμματείας αναμένεται να δώσει προσανατολισμό στον κυβερνητικό ανασχηματισμό που έχει δρομολογήσει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έχει δηλώσει ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, θα εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και, όπως τα πρώτα κυβερνητικά σχήματα, το νέο θα περιλαμβάνει και πρόσωπα εκτός κόμματος.

The post Οι εκλεκτοί του Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, νέα, συριζα, δραση, ολγα, σημαίνει, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, μμε, σόιμπλε, χρεος, ΚΚΕ, μνημονιο, δημαρ, βενιζελος, βουλη, δραγασάκης, ψηφοφορία, protagon, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, μια ημερα, το θεμα, βημα, δανεια, εθνικη, θεμα, μμε, οικονομια, ονοματα, ρηγας, τα νεα, ωρα, protagon, αγωνες, αξιζει, αφορμη, βροχη, γεγονος, γινει, δικη, δωσει, δριτσας, ελευθερια, ενημερωση, ενιοτε, ευκλειδης, θοδωρης, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λογο, μαξιμου, μηνυματα, νικο, ολγα, ουσια, πολιτεια, σαββατο, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, σχεδιο, σχηματα, τασια, φυσικα, φορα, ψηφοφορία, ανηκει, δημητρης, δικαιωματα, ερωτησεις, χωρα, κυριακη, μια φορα, μπαλαφας, offshore, οργανα, πληροφοριες, protagon.gr, σημαίνει, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα