ΟΗΕ: Ο Μακρόν σε ρόλο αντι-Τραμπ

Το δόγμα «απομονωτισμού» του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Εμανουέλ Μακρόν, γράφουν οι λονδρέζικοι Times, διεκδικώντας για τον εαυτό του «την ηγεσία του ελεύθερου κόσμου».

Ο γάλλος πρόεδρος απάντησε στην ομιλία του αμερικανού προέδρου (η οποία αρχικώς προκάλεσε και θυμηδία στην αίθουσα – βλέπε εδώ και εδώ) όταν με τη σειρά του

έλαβε τον λόγο, έπειτα από εκείνον, τονίζοντας ότι «ο εθνικισμός πάντα οδηγεί στην ήττα».

Ηταν μία απάντηση που «έπιανε» όλους τους τομείς: εθνική οικονομία, διεθνείς εμπορικές σχέσεις, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, μετανάστευση.

Ο κ. Μακρόν θέλησε να υπερασπιστεί τους παγκόσμιους θεσμούς που περιφρόνησε ο κ. Τραμπ (λόγου χάρη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) και να διαδηλώσει την πίστη του σε «μία νέα παγκόσμια τάξη με ανθρώπινο πρόσωπο» η οποία θα αντιμετωπίσει την ανισότητα και τα υπόλοιπα δεινά του πλανήτη μας με συνεργασία. (Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο σε… όλον τον κόσμο, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες.)

Ως προς το θέμα της μετανάστευσης, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμες αξίες». Και το είπε διότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε επικρίνει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, το οποίο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «βασικό επίτευγμα». Ο κ. Τραμπ είχε αποφανθεί στην ομιλία του ότι «η μετανάστευση δεν πρέπει να διέπεται από διεθνές όργανο, ανεξάρτητο από τους πολίτες μας». Και είχε εκτιμήσει ότι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στη μεταναστευτική κρίση είναι η στήριξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών. «Κάντε ξανά τις χώρες τους ισχυρές» είχε πει επί λέξει.

Μακρόν: «Ο εθνικισμός βλάπτει τα έθνη» (REUTERS/Shannon Stapleton)

Αλλο ένα σημείο της ομιλίας Τραμπ που ενόχλησε τον Μακρόν αφορούσε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ (προς όλα τα έθνη των οποίων οι αντιπροσωπείες εκείνη την ώρα τον άκουγαν) να στηρίξουν την εθνική κυριαρχία τους: «Απορρίπτουμε την ιδεολογία του παγκόσμιου, και αγκαλιάζουμε τον πατριωτισμό» είπε με έμφαση.

Οσον αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ, την ενίσχυση της «εθνικής κυριαρχίας» ο κ. Τραμπ έδειξε ότι την αντιλαμβάνεται, πέρα από την ανάπτυξη της οικονομίας, και με μιλιταριστικό τρόπο, λέγοντας «ο στρατός μας σύντομα θα είναι πιο ισχυρός από ποτέ».

Απομονωμένος ο Τραμπ στο Ιρανικό

Είναι γνωστό ότι εις βάρος του Ιράν οι ΗΠΑ του Τραμπ «επέδειξαν πυγμή» αποχωρώντας, τον περασμένο Μάιο, από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του και επιβάλλοντάς του αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο η υπόλοιπη Δύση (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, αλλά και Ρωσία – Κίνα) κατέληξε σε συμφωνία μαζί του, γράφουν οι Times, λίγο πριν από την ομιλία Τραμπ κιόλας, η οποία μπορεί να «παρακάμψει» αυτές τις αμερικανικές κυρώσεις. (Η συμφωνία αφορά τα πετρέλαια, τους τρόπους πληρωμής, αλλά και τις εισαγωγές στο Ιράν.)

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, που έλαβε τον λόγο μετά τον κ. Μακρόν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ του Τραμπ ότι καταπάτησαν τους διεθνείς κανόνες, αρνούμενες τη διεθνή συνεργασία, και ότι αυτή η στάση δεν είναι ένδειξη δύναμης αλλά «σύμπτωμα αδυναμίας του σκέπτεσθαι». Ο Ρουχανί δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, που αντικειμενικά απομονώνει τις ΗΠΑ.

«Χαίρονται οι τύραννοι»

Η ομιλία Τραμπ προκάλεσε αρνητικά σχόλια και στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Οσον αφορά την Αμερική, δεν έχει δικαιοδοσία, νομιμότητα και καμία εξουσία το Δικαστήριο. Δεν θα παραδώσει η Αμερική την κυριαρχία της σε μια ανεξέλεγκτη, μη εκλεγμένη παγκόσμια γραφειοκρατία» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Ετσι ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, από το Human Rights Watch, σχολίασε ότι «όσα είπε ο κ. Τραμπ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μουσική στα αυτιά τυράννων και εγκληματιών πολέμου».

The post ΟΗΕ: Ο Μακρόν σε ρόλο αντι-Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα